2-2- عنوان درس: مباني و روشهاي برنامه ريزي شهري
1401/07/09 10:58فصل قبل
ساختار کلی درس
این درس با هدف آشنایی با مبانی روشها و شیوههای تولید طرح، معیارها و استانداردهای شهری، ارزیابی طرحها و شیوههای اجرایی طرحها در عمل و آشنایی با برخی از مقولات مرتبط در این زمینه مانند بحث زمین و کاربریهای آن و محاسبات مربوطه، تعیین کیفیت ابنیه و منطقه بندی ارائه میشود. برخی از سرفصلهای این درس عبارتاند از:
ـ شیوههای برداشت کاربری زمین و فضای شهری
ـ روشهای تحلیل فضایی فرم و شکل شهر
ـ روشهای بررسی کیفیت ابنیه شهری
ـ استانداردهای کالبدی و فضایی مسکن و اسکان شهری
ـ مکانیابی و منطقه بندی
با توجه به سرفصلهای مصوب این درس و بهموازات طرح مباحث درسی و سرفصلهای مربوطه، گفتمانهایی هدفدار برای تقریب مطالب به رویکرد الهی و فطری در نظر گرفتهشدهاند که در زیر به برخی از آنها بهاجمال اشاره میگردد:
2-2-1- سرفصل 1: شیوههای برداشت کاربری زمین و فضای شهری
2-2-1-1- مطلب درسی 1: کاربری زمین
کاربری اراضی، هسته اصلی برنامهریزی شهری محسوب میشود. منظور از کاربری زمین، چگونگی استفاده، توزیع و حفاظت اراضی یا ساماندهی مکانی ـ فضایی فعالیتها و عملکردهای شهری بر اساس خواستها و نیازهای حقیقی جامعه شهری (اعم از مادی و معنوی) یا مشخص کردن نوع مصرف زمین در شهر، هدایت و ساماندهی فضای شهر، تعیین ساختها و چگونگی انطباق آنها با یکدیگر و با سیستمهای شهری است[1]. همچنین کاربری زمین در مقیاس شهر به عواملی همچون محدودیت زمین، شکل و موقعیت زمین، انواع فعالیتها، تراکم، توزیع میان کاربریها و مقایسه کاربریها وابسته است.
با توجه به تعریف کاربری زمین، آنچه در استفاده مناسب از زمین میتواند مؤثر باشد آن است که عدالت و اندازه در استفاده از زمین رعایت شود.
«عدالت» در کاربری یعنی توزیع عادلانه و بهینه انواع کاربریها در محیط طبیعی و مصنوع بهگونهای که ساکنان (استفادهکنندگان) به میزان نیاز مادی و معنوی خود از آنها بهرهمند شوند.
عدالت مناسب در محيط زندگي، فيالواقع، تجلي و نتیجه رعايت عدل در اعمال و فعاليتهاي فردي و جمعي جامعه است. واگذاري و توجه متعادل و مناسب به همه جنبههاي زندگي و اصول و ارزشهايي كه بايستي بر آن حاكم باشند، زمينهساز ظهور جامعهاي متعادل خواهد بود.
يكي از مشكلات مهم شهرهاي امروز خروج از عدالت و تمركز بر جنبههاي مادي حيات انسان است. از ميان جنبههاي مادی نيز متأسفانه در بسياري موارد، توجه به سرمايه در رأس ساير امور قرارگرفته است و همه فعاليتها در جهت كسب حداكثر درآمد اقتصادي است. عدالت در محيط زندگي را در بسياري جنبهها و مقولات ميتوان جستجو نمود که ازجمله اين مقولات عبارتاند از:
ـ عدالت در توجه به عناصر و عملكردهاي پاسخگو به نيازهاي معنوي و رواني و مادی انسان در شهر، مانند در نظر گرفتن کاربریهای تجاری، مذهبی، تفریحی و ... در کنار هم.
ـ عدالت بين مختصات محيط طبيعي و محيط مصنوع، مانند در نظر گرفتن ساختار زمین (خصوصیات ژئومورفولوژی) در تعیین کاربریها
ـ عدالت بين محيط مصنوع و ويژگيهاي رواني و فيزيكي انسان، مانند ایجاد باغهای ایرانی ـ اسلامی با توجه به هماهنگی آن با ویژگیهای روانی انسان
ـ عدالت در توزيع امكانات عمومي، مانند توزیع عادلانه امکانات عمومی بین قسمتهای ثروتمند نشین و فقیرنشین
«اندازه» درواقع میزان سرانه کاربریها بر اساس نیازهای محلی است. اندازه از مقولاتي است كه مراعات کردن آن در طراحيها و برنامهريزيها، حركتي به سمت ايجاد عدالت در محيطهاي شهري تلقی ميگردد. اندازه نگهداشتن، درواقع، تبيينكننده و مروج الگوي مصرف مناسب براي همهچیز در شهرهاست. علاوه بر آن توجه به اندازه، لزوم رعايت تناسبهاي مختلف را در زمينههاي عملكرد و شكلها و ارزشها و ابعاد، ضروري ميسازد و نهايتاً اينكه توجه به اندازه، امكان تحصيل همه آنچه را كه در بخش عدالت ذكر شد، فراهم مينمايد.
همچنین آياتي از قرآن كريم، از اندازه در خلقت الهي (که فعل خداوند محسوب میشود) سخن گفته است؛ مانند:
﴿إِنَّ اللَّهَ بالِغُ أَمْرِهِ قَدْ جَعَلَ اللَّهُ لِکُلِّ شَيْءٍ قَدْرا﴾[2]
«خداوند فرمان خود را به انجام میرساند و خدا برای هر چیزی اندازهای قرار داده است.»
تعیین این اندازهها تابعی از فرهنگ و ارزشهای جامعه و عملکرد آن کاربری است. بهعنوانمثال حدنصاب تفکیکی یا حداقل مساحت زمینهای مسکونی در فرهنگ اسلامی بهگونهای است که خانه باید وسیع باشد و خانههای کوچک مورد تأیید نیست. در حدیثی از حضرت امام صادق (عليهالسلام) نقلشده است که فرمودند: از سعادت انسان وسعت خانه است[3].
2-2-1-2- مطلب درسی 2: اصلاح زمين
منظور از اصلاح زمین در مبحث برنامهریزی کاربری، استفاده بجا و مناسب از آن، آبادانی و آماده کردن زمین برای سکونت انسان و جلوگیری از بهرهبرداریهای نابجا است.
شهر و فضايي كه در تكامل و تعالي انسان خلل ايجاد نمايد و بهعبارتدیگر به صالحتر شدن او كمك نكند، نميتواند بهعنوان شهر و فضاي اسلامي تلقي شود؛ ازاینرو ايجاد و توسعه شهرها همواره بايستي صبغهاي از اصلاح و آبادي داشته و از فساد و تباهي دور باشد. يكي از وظايفي كه براي انسان تعیینشده است، اصلاح در زمين ميباشد.
﴿اعْبُدُوا اللَّهَ مَا لَكُمْ مِنْ إِلَهٍ غَيْرُهُ هُوَ أَنْشَأَكُمْ مِنَ الْأَرْضِ وَاسْتَعْمَرَكُمْ فِيهَا﴾[4]
«خداي يگانه را كه جز او خدايي نيست پرستش كنيد كه شما را از خاك بيافريد و براي عمارت و آباد ساختن زمين برگماشت.»
از مصادیق اصلاح زمین میتوان به موارد زیر نیز اشاره نمود:
2-2-1-2-1- اجتناب از لغو و بیهودگی
هر عمل باطل و بيهوده که فایده عقلایی بر آن مترتب نباشد لغو محسوب میشود و جنبهاي از فساد در زمين است. اين صفتي است كه طبق تعاليم قرآني، مسلمين بايستي از آن اجتناب ورزند. ازآنجاکه در بحث کاربری زمین، هدف، استفاده بهینه از هر قطعه زمین و جلوگیری از استفادههای بیهوده مطرح است، رعایت این اصل در اصلاح زمین ضروری است. بهعنوانمثال پسندیده نیست که از الگوی توسعه برونزا در طرحهای توسعه شهری استفاده شود درصورتیکه امکان استفاده از توسعه درونزا (بهرهگیری بهتر از اراضی محدودههای داخل شهر) وجود داشته باشد یا باغهای درون شهر نادیده گرفته شوند و در کنار شهر پارک و بوستان ایجاد شود.
آیاتی از قران نیز به این امر اشاره دارد که میفرماید:
﴿قَدْ أَفْلَحَ الْمُؤْمِنُونَ الَّذِينَ هُمْ فِي صَلَاتِهِمْ خَاشِعُونَ وَ الَّذينَ هُمْ عَنِ اللَّغْوِ مُعْرِضُونَ﴾[5]
«همانا مؤمنان رستگار شدند. آنها كه در نمازشان خشوع دارند و آنها که از لغو و بیهودگی روی گردانند.»
بنابراين، يكي از اصولي كه بايد موردتوجه طراحان و برنامهريزان شهري قرار گيرد اجتناب از لغو و بطالت و بيهودگي است.[6] هر فضا و عنصري كه در شهر ايجاد ميشود بايستي بهگونهاي هدفمند در خدمت انسان و رشد و تعالي او باشد و نهتنها بر ضد اينها عمل نكند كه حتي حالتي خنثي نيز نداشته باشد تا صبغهاي از لغو به خود نگيرد.
2-2-1-2-2- اجتناب از فساد
فساد[7] در مقابل صلاح است و به هر کار تخریبی اعم از جنایات بزرگ تا تخریب محیطزیست، فساد میگویند؛ بنابراین هر کاری که در جهت نقص و تخریب باشد عنوان فساد بر او صدق میکند.
اجتناب از فساد در شهرسازي را ميتوان در بسياري زمينهها و ازجمله مقولات زير جستجو نمود:
اجتناب از هر آنچه به گمراهي انسان بيانجامد و نيز هر آنچه به تباهي روحي و جسمي انسان منجر شود؛ نظير انواع آلودگيها كه ممكن است شهرها مولد آن باشند. اين آلودگيها اعماند از آلودگيهايي مانند آلودگی زیستمحیطی و صوتی و بصری كه به مادیت شهر و محيط و طبيعت آسیب میزنند و آلودگیهایی مانند غفلت، دنیازدگی و مصرفگرایی که به معنویت انسان لطمه وارد میکنند.
آياتي از قرآن انسان را از فساد در زمين نهي فرموده و آن را زشت و ناپسند معرفي مينمايند، ازجمله:
﴿وَ لا تُفْسِدُوا فِي الْأَرْضِ بَعْدَ إِصْلاحِها﴾1
«و در زمین پس از اصلاح آن فساد نکنید.»
با توجه به اهمیت زمین در قران و اینکه قرآن كريم زمين را به صفات معینی (مكان و وسیله زندگي[8]، محل اقامت و سكونت[9]، وسیله استراحت[10]، محل آسایش همگان[11] و نعمت الهي[12]) متصف ساخته است، دلیل توجه به این اصل آشکارتر میشود.
بنابراين اگر مكاني بخواهد واجد اين ويژگيها گردد، بايستي عاري از هرگونه فساد باشد و بديهي است كه شهر به عنوان مكان زندگي انسان به طریق اولی بايد محل اصلاح و نعمتهای الهي و نهايتاً در سير كمال انسان و به دور از هرگونه فساد يا نمودي از فساد و تباهي در زمين باشد.
2-2-1-2-3- اجتناب از اسراف
اسراف به معني تجاوز از حد و زيادهروي کردن است و آن يا از جهت کمیت است که صرف کردن مال است در موردي که سزاوار نيست و يا از جهت کیفیت است و آن صرف کردن مال است در موردي که سزاوار است ليکن بيشتر ازآنچه شايسته است.[13]
تجلي اسراف در شهرسازي و معماري را ميتوان در امور مختلفی مشاهده نمود، مانند اختصاص سطح وسیعی از زمینهای شهری به هر یک از کاربریها، مخصوصاً کاربریهای تجاری بیش از حد نیاز، انبوهسازی در شهرها بیش از میزان نیاز واقعی به مسکن یا آپارتمانسازی در مناطقی که مردم از آن استقبال نمیکنند. این در حالی است که اسراف يكي از صفات مذمومي است كه در همه اعمال انسان ميتواند بروز نمايد و تعليمات اسلامي، مسلمين را به شدت از آن نهي فرموده است تا جايي كه صريحاً ميفرمايد:
﴿وَ لا تُسْرِفُوا إِنَّهُ لا يُحِبُّ الْمُسْرِفينَ﴾[14]
«و اسراف نكنيد كه خدا مسرفان را دوست نميدارد.»
و نیز میفرماید:
﴿وَ لا تُطِيعُوا أَمْرَ الْمُسْرِفِينَ، الَّذِينَ يُفْسِدُونَ فِي الْأَرْضِ وَ لا يُصْلِحُونَ﴾[15]
«و فرمان مسرفان را اطاعت نكنيد همانها كه در زمين فساد مىكنند و هرگز اصلاح نمىكنند.»
ملاحظه ميشود كه اسراف علاوه بر همه معايبي كه دارد، صريحاً فساد در زمين و ضد اصلاح زمين معرفیشده است. اين صفت مذموم همچنين زمينهساز و نيز نتیجه برتريجويي و استكبار و تفرعن است؛ چنانچه در مورد فرعون آمده است:
﴿وَإِنَّ فِرْعَوْنَ لَعَالٍ فِي الْأَرْضِ وَإِنَّهُ لَمِنَ الْمُسْرِفِينَ﴾[16]
«فرعون برتريجوئي (و طغيان) در زمين داشت و او از اسرافکاران بود.»
2-2-1-2-4- اجتناب از تفاخر و خودنمایی
استكبار و فخرفروشي، اولين گناهي است كه پس از خلقت آدم (عليهالسلام) و توسط شيطان به وقوع پيوست و از صفاتي است كه مسلمين از آنان به شدت نهي شدهاند.
شهر و محل زندگي انسان نیز ميتواند، به عنوان يكي از مهمترين تجليگاههاي اين صفات باشد. خانه يا عمارت يا محلهاي از شهر كه به فرد يا گروهي خاص اختصاص دارد، نبايستي بدان گونه طراحي و ساخته شوند كه نشاني از تفاخر و خودنمایی ساكنين را به ذهن ناظر متبادر سازند و اين همان پديدهاي است كه تفكر فردگرایانه حاكم بر معماري و شهرسازي جديد به شدت مروج و مبلغ آن است[17].
بهعنوانمثال ساختن بناهای چشم پركن بالأخص در مورد بناهایی با عملكرد مادی، نمونهای از تفاخر و علو در برابر بندگان خدا است.
خداوند در قرآن میفرماید:
﴿إِنَّ اللَّهَ لَا يُحِبُّ مَنْ كَانَ مُخْتَالًا فَخُورًا﴾[18]
«خداوند، كسي را كه متكبر و فخرفروش است، (و از اداي حقوق ديگران سرباز ميزند)، دوست نميدارد.»
پيامبر (ص) در نکوهش این امر میفرمایند: هر كس بنايى را به ريا و براى خودنمایی بسازد، [آن بنا] او را در قيامت به هفتطبقه [زیرِ] زمين فرومیبرد، سپس [آن بنا] بهصورت گردنبندى آتشين بر گرد گردن او درمىآيد و آنگاه همراه با آن در آتش فروافکنده مىشود.
سؤال شد: يا رسولالله! خانه چگونه به ريا و براى خودنمایی ساخته مىشود؟
فرمود: به اينكه بيش از اندازه كفاف بسازد، يا براى اينكه به آن ببالد[19].
از اين آيات و روایات میتوان چنين استنباط نمود كه ترك اين صفات مذموم نهتنها در گفتار و انديشه كه در رفتار نيز بايستي مدنظر مسلمين قرار گيرد.
2-2-2- سرفصل 2: استانداردها و روشهای تعیین محل (مکانیابی) عناصر مختلف شهری
2-2-2-1- مطلب درسی 1: معرفی عناصر شهری
منظور از عناصر شهری در بحث برنامهریزی، شامل انواع کاربریهایی است که هر فرد ساکن در شهر به آنها نیاز دارد، این نیاز در سلسلهمراتب شهری در سطح محله، ناحیه و منطقه، سطوح متفاوتی دارد. بهعنوانمثال در محله که بهعنوان کوچکترین واحد شهر در نظر گرفته میشود باید انواع کاربریها حول یک عنصر اساسی و در حد نیاز ساکنان در نظر گرفته شود. در یک شهر اسلامی مسجد، نقش محوری را داشته و سایر کاربریهای موردنیاز مانند مسکونی، تجاری، آموزشی و درمانی پیرامون این محور، مکانیابی میشود.
خداوند تبارکوتعالی در كتاب مجيدش ميفرمايد:
﴿إِنَّ أَوَّلَ بَيْتٍ وُضِعَ لِلنَّاسِ لَلَّذِي بِبَكَّةَ مُبَارَكًا وَ هُدًى لِلْعَالَمِينَ﴾[20]
«نخستین خانهای که برای مردم (و نیایش خداوند) قرار داده شد، همان است که در سرزمین مکه است که پربرکت و مایه هدایت جهانیان است.»
اين آيه مشخص ميكند كه اولين بنايي كه بهفرمان حضرت احدیت در جهان برپا شد، همان خانه كعبه است كه آدم (عليهالسلام) پس از خلق شدن و هبوط به زمين بهفرمان الهي آن را بنا كرد. به همین خاطر با عنايت به مقام خلیفةاللهی انسان در زمين، ميتوان نتيجه گرفت كه اولين بناي هر مجموعه مسكوني بايد محلي براي عبادت (مسجد) باشد. بهعبارتدیگر مسجد بايد اولين بنايي باشد كه در هر مكان جديدالتأسيس بنا ميگردد. اين اصل را ميتوان به محلات و نواحي و شهركها و توسعههاي جديد شهري تعميم داد. ظرفيت هر مسجد و جمعيت استفادهكننده از هر مسجد و همچنين فواصل مساجد از يكديگر به همراه موقعيت ساختمان مسجد نسبت به ساير عملكردهاي شهري و آداب و رسوم محلي، معلوم ميدارد كه مسجد در چه محدوده مكاني و زماني بايد احداث شود[21].
همچنین در آیات دیگری از قرآن به وضعیت تسلط هر کاربری بر بقیه کاربریها (تسلط ابنیه) اشاره فرموده است:
﴿في بُيُوتٍ أَذِنَ اللَّهُ أَنْ تُرْفَعَ وَ يُذْکَرَ فيهَا اسْمُهُ يُسَبِّحُ لَهُ فيها بِالْغُدُوِّ وَ الْآصالِ﴾[22]
«(این چراغ پرفروغ) در خانههایی قرار دارد که خداوند اذن فرموده دیوارهای آن را بالا برند. خانههایی که نام خدا در آنها برده میشود و صبح و شام در آنها تسبیح او میگویند.»
اين آیه شريفه رفعت بناي مسجد را بر ساير ابنیه موجود در مجتمع روا ميشمارد. اين رفعت اعم از رفعت معنوي و روحاني و رفعت فيزيكي و مادی است. از اين آیه شريفه ميتوان چنين استنباط كرد كه كالبد مسجد بايستي تسلط رواني و فيزيكي را حفظ نمايد. بهعکس شهرهاي امروزه كه با كمال تأسف اين نقش را به ابنیه اقتصادي و بهويژه «بانكها» دادهاند و اهل شهرها همواره خويشتن را تحت سیطره پول و سرمايه حس ميكنند.
2-2-2-2- مطلب درسی 2: استانداردهای فضائی و کالبدی عناصر شهری
منظور از استاندارد در تعیین عناصر شهری در نظر گرفتن حد و اندازهای در این زمینه است. حد در کاربری معمولاً حداقلها و حداکثرهایی است که برای هر نوع استفاده از زمین در نظر گرفته میشود.
تعیین استانداردهای یکسان برای عناصر شهری یا تعیین سرانه کاربریها بدون توجه به ویژگیهای فرهنگی و بومی باعث میشود شهرها حالت کلیشهای به خود گرفته و بیروح باشند، اتفاقی که هماکنون در شهرهای جدید و توسعه کالبدی شهرهای موجود رخداده است و اموری از قبیل افسردگی و احساس تنهایی، رهاورد این شهرهاست. بهعنوانمثال سرانه مبنای فضای سبز در همه شهرهای ایران، با تفاوت اقلیمی که دارند نمیتواند به یک اندازه باشد. از طرف دیگر در برخی موارد برای رساندن سرانهها به حد معیار قابلقبول، اقداماتی صورت گرفته که در بسیاری از موارد با معیارهای شهر اسلامی همخوانی ندارد. نمونه آن ایجاد آپارتمانها و انبوهسازی در بخش مسکن میباشد که از سویی سرانه استاندارد کاربری مسکونی رعایت شده و از سوی دیگر با کاستن از وسعت خانهها و حذف فضای باز از محیط مسکونی از معیارهای مسکن مطلوب در شهر اسلامی دور شده است.
برای تعیین استاندارد، نیاز به شناخت کامل انسان از جهت ویژگیهای روحی، روانی و جسمی است که به نظر میرسد شهر ساز، چنین شناخت جامع و کاملی ندارد؛ لذا لازم است از سایر تخصصها و دانشها مانند روانشناسی نیز استفاده شود، اما این دانشها نیز شناخت جامع و کاملی از انسان ندارند، پس ناگزیر باید به سراغ منبع لایزال وحی رفت و از آیات و احادیثی که در این زمینه وجود دارد استفاده نمود تا محیط ایجادشده با فطرت انسان سازگار باشد.
2-2-2-3- مطلب درسی 3: معیارهای مکانیابی عناصر شهری
مهمترین معیارهای مکانیابی عبارتاند از سازگاری، آسایش، مطلوبیت و زیبایی، سلامتی و ایمنی و امنیت.
منظور از اصل سازگاری، قرارگیری کاربریهای سازگار در کنار یکدیگر و برعکس جداسازی کاربریهای ناسازگار از یکدیگر است. کاربریهای ناسازگار مانند کاربریهای ایجادکننده دود، بو، صدا، شلوغی و آلودگی که باید از کاربریهای مسکونی، آموزشی، بهداشتی، مذهبی و فرهنگی فاصله داشته باشند. این امر میتواند هم در روند مکانیابی (انتخاب کاربریهای جدید در سطح شهر) و هم در برنامهریزی کاربریهای موجود در شهرها (بهصورت تغییر کاربریهای ناسازگار یا مزاحم) مدنظر قرار گیرد.
ازآنجاکه غالباً کاربریهای ناسازگار باعث ضرر و زیان به دیگران میشود، طبق قاعده فقهی و حقوقی «لا ضرر و لا ضرار» (که برگرفته از حدیث نبوی مشهور است) هرگونه عملکرد که منجر به آسیب رساندن در محیط شهری شود، ممنوع است. این مفهوم دلالت بر آن دارد که حقوق فردی فرد باید بهگونهای اعمال گردد که زیانی متوجه دیگران نشود و متقابلا دیگران نیز در اعمال حقوق خود طوری عمل نمایند که زیانی از تصمیمها و فعالیتهای آنها متوجه غیر نگردد[23]؛ بنابراین محدودیتهای مکانی برای کاربریهایی که موجب ضرر و زیان میگردد جزو مواردی هستند که در قاعده «لا ضرر و لا ضرار» جای میگیرند.
لازم به ذکر است که کاربریهای ناسازگار علاوه بر آنکه ممکن است موجب ضرر و زیان شوند، باعث آزار و اذیت نیز میشوند و این در حالی است که طبق اصول و مبانی اسلامی ایذاء و آزار رساندن به مؤمن حرام است و در این زمینه احادیث فراوانی وجود دارد؛ ازجمله امام جعفر صادق (عليهالسلام) فرمودند: خداوند متعال فرموده است هر كه بنده مؤمن مرا اذيت كند همانا خود را برای جنگ با من آماده ساخته است[24].
خداوند در اين حدیث قدسی بنده مؤمن را به خود نسبت داده و اين نشانه شرافت و تكامل انسان مؤمن است كه خداوند او را به خود نسبت داده و از اين انتساب، اين نكته نيز استنباط مىشود كه هرگونه بىاحترامى و اذيت و آزار مؤمن در حقيقت نوعى بیاحترامی به ساحت خداوند متعال است.
2-2-2-3-2- معیار آسایش
منظور از معیار آسایش این است که کاربریها بهگونهای در کنار هم قرار گیرند که بهراحتی دسترسی به خدمات موردنیاز آنها میسر شود، مانند در نظر گرفتن کمترین فاصله از کاربری مسکونی تا کاربریهای خدماتی و مذهبی که به این صورت آسایش، بیشتر تضمین میگردد.
رعایت معیار آسایش در برنامهریزی شهری امری معقول و پسندیده است که اگر شهرساز با انگیزه الهی و ایجاد راحتی برای بندگان خدا چنین عملی را انجام دهد درخور پاداش اخروی است.
2-2-2-3-3- معیار مطلوبیت و زيبايي
مطلوبیت یعنی تلاش در جهت حفظ و نگهداری عوامل طبیعی و ایجاد فضاهای باز، چشماندازها، شبکه معابر، انواع فضاهای شهری و همچنین ایجاد زیبایی در آنها. مثلاً با توجه به این معیار، شبکه راهها باید بهگونهای جهتیابی شوند که عابران پیاده و سواره بیشترین لذت و دلپذیری را از مناظر شهری، حومه شهری و پیرامون شهر داشته باشند.
زيبايي از آن مفاهيمي است كه همه مكاتب فكري به آن توجه جدی مبذول داشته و جملگي در پي ارائه تعريفي از آن بوده و همچنين مدعي شناختن مختصات آن ميباشند. با استناد به حديث معروف «خداوند زیباست و زیبایی را دوست دارد[25]» مسلمين همواره در فرايند خلق آثارشان سعي در زیبا آفرینی داشتهاند.
نکته مهم اين است كه بايد توجه نمود تا زيبايي يا زينت شيطاني یعنی زیباییهایی که موجب گمراهی یا غفلت شود، جايگزين زيبايی الهي و معنوي نگردد؛ زيرا احتمال اينكه انسان در اين وادي قرار گيرد، وجود دارد.
شيطان خود ميگويد:
﴿رَبِّ بِمَا أَغْوَيْتَنِي لَأُزَيِّنَنَّ لَهُمْ فِي الْأَرْضِ وَلَأُغْوِيَنَّهُمْ أَجْمَعِينَ﴾[26]
«پروردگارا به خاطر اينكه مرا گمراه ساختي من نعمتهاي مادی را در زمين در نظر آنها تزيين ميدهم و همگي را گمراه خواهم ساخت.»
پس انسان بايستي همواره مترصد باشد تا زيبايي حقيقي و معنوي و روحاني را از زينت و زيبايي شيطاني بازشناسد تا گمراه نشود. آيات متعددي از قرآن مجيد، زيباييها را به خدا نسبت ميدهد. از آن جمله ميفرمايد:
﴿قُلْ مَنْ حَرَّمَ زِينَةَ اللَّهِ الَّتِي أَخْرَجَ لِعِبَادِهِ وَالطَّيِّبَاتِ مِنَ الرِّزْقِ قُلْ هِيَ لِلَّذِينَ آمَنُوا فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا خَالِصَةً يَوْمَ الْقِيَامَةِ كَذَلِكَ نُفَصِّلُ الْآيَاتِ لِقَوْمٍ يَعْلَمُونَ﴾[27]
«بگو چه كسي زينتهاي الهي را كه براي بندگان خود آفريده و روزيهاي پاكيزه را حرام كرده است؟ بگو اينها در زندگي دنيا براي كساني است كه ايمان آوردهاند (اگرچه ديگران نيز با آنها مشاركت دارند) ولي در قيامت خالص (براي مؤمنان) خواهد بود. اینچنین، آيات (خود) را براي كساني كه آگاهاند شرح ميدهيم.»
يكي از مشكلات انسان امروز در اين است كه تحت تأثير تبليغاتي كه مروج مصرفگرايي و مُدگرايي است، گاهی حس زیباییشناسی و حتي معيارهاي زيبايي را ازدستداده و يا در بهرهگيري از آنها عاجز مانده است. لذا ست كه يكي از مهمترين وظايف برنامهريزان و طراحان و تصميمگيرندگان مسائل شهري، اهتمام در به نمايش درآوردن زيبايي حقيقي و الهي و حذف و امحاء زشتيها و پليديها و زينتهاي شيطاني در كليت شهر و ازجمله سيما، كالبد و در مطلوبیت کاربریهای شهری ميباشد.
2-2-3- سرفصل 3: مبانی و شیوههای طبقهبندی (پهنهبندی) زمین
2-2-3-1- مطلب درسی: پهنهبندی زمین
پهنهبندی یا منطقه بندی را میتوان تقسیم زمینهای شهر به چند بلوک و تنظیم قوانین مربوط به هرکدام از بلوکها تعریف نمود.
زمانی که ایده منطقه بندی مطرح شد بر این باور بودند که: منطقه بندی ابزاری است که الگوی مناسب کاربری زمین را در یک شهر تضمین میکند تا کاربریها کاملاً در ارتباط با یکدیگر باشند و فضای مناسب برای هر نوع توسعه فراهم گردد. در نظر آنان منطقه بندی، امکان کنترل تراکم در هر محدوده را فراهم میسازد، بنابراین امکان سرویسدهی و تأمین نیازهای عمومی نظیر خیابانها، مدارس، فضای سبز و سیستم تسهیلات زیربنایی برای هر مجموعه مسکونی میسر میشود[28].
در این دیدگاه منطقه بندی سهم عمدهای در برنامهریزی شهری دارد، بهگونهای که در منطقه بندی، نواحی مختلف شهر برای اهداف خاص از یکدیگر جدا میشوند، بهعنوانمثال ایجاد شهرکهای صنعتی در فواصل دورتری نسبت به نواحی مسکونی، نمونهای از این منطقه بندی است.
با توجه به اینکه پهنهبندی، حاصل تفکر مدرنیسم در شهرسازی است و منجر به تفکیک کاربریها از یکدیگر و افزایش فاصله بین مبدأ و مقصد در شهرها و افزایش ترافیک و آلودگی میشود، ایجاد کاربریهای مختلط در شهرها توصیه میشود تا افراد به نیازهای اولیه خود به صورت پیاده دسترسی داشته باشند. لازم به ذکر است درگذشته در شهرهای اسلامی، کاربریها با توجه به میزان نیاز و در نظر گرفتن مسائلی مانند آلودگی با فاصله از محیط مسکونی به طرف دروازههای شهر مکانیابی میشدند و محلات شهری به شکل واحدهای خودیار عمل میکردند.
[1]. برنامهریزی کاربری زمین، ص 20.
[2] سوره طلاق، آیه 3.
[3] «مِنَ السَّعَادَةِ سَعَةُ الْمَنْزِلِ» الکافی، ج 13، ص 226.
[4]. سوره هود، آیه 61.
1. سوره مؤمنون، آیات 3 ـ 1.
[6]. شيوههاي معماري ايراني، ص 34.
[7]. فساد در لغت به معنای تباه شدن، متلاشی شدن، از بین رفتن، خرابی و نابودی است. (فرهنگ فارسی دکتر معین).
[8]. «وَ لَقَدْ مَکَّنَّاکُمْ فِي الْأَرْضِ وَ جَعَلْنا لَکُمْ فيها مَعايِشَ؛ ما تسلط و مالکیت و حکومت بر زمین را برای شما قراردادیم و انواع وسایل زندگی را برای شما فراهم ساختیم.» (سوره اعراف، آیه 10).
[9].«وَ لَکُمْ فِي الْأَرْضِ مُسْتَقَرٌّ وَ مَتاعٌ إِلی حينٍ؛ و برای شما در زمین تا مدت معینی قرارگاه و وسیله بهرهبرداری خواهد بود.» (سوره بقره، آیه 36).
[10]. «أَلَمْ نَجْعَلِ الْأَرْضَ مِهادا؛ آیا زمین را محل آرامش (شما) قرار ندادیم؟» (سوره نبأ، آیه 6).
4. «الَّذي جَعَلَ لَکُمُ الْأَرْضَ فِراشاً وَ السَّماءَ بِناءً؛ آنکس که زمین را بستر شما و آسمان [جو زمین] را همچون سقفی بالای سر شما قرارداد.» (سوره بقره، آیه 22).
5. «وَالْأَرْضَ فَرَشْنَاهَا فَنِعْمَ الْمَاهِدُونَ؛ و زمين را گسترديم و چه خوب گسترانندهايم؟» (سوره ذاریات، آیه 48).
[13] معراج السعاده، ص 387.
1. سوره انعام، آیه 141.
2. سوره شعرا، آیات 152 ـ 151.
3. سوره یونس، آیه 83.
[17]. معماري و شهرسازي اسلامي (مباني نظري)، ص 55.
[18]. سوره نساء، آیه 36.
[19]. النبي (ص): «من بنى بنيانا، رياء و سمعة، حمله يوم القيامة إلى سبع أرضين، ثمّ يطوّقه نارا توقد في عنقه، ثمّ يرمى به في النّار. فقلنا: يا رسول اللَّه! كيف يبني رياء و سمعة؟ قال: يبني فضلا على ما يكفيه، أو يبني مباهاة.» (وسائل الشیعه، ج 5، ص 337).
[20] سوره آلعمران، آیه 96.
2. طرح کلی برنامه جامع احیای شهر اسلامی، ص 10.
1. سوره نور، آیه 36.
[23]. شهرهای عربی اسلامی: اصول شهرسازی و ساختمانی، ص 78.
[24]. «أَبَا عَبْدِ اللَّهِ عليه السلام: قَالَ اللَّهُ عَزَّ وَجَلَّ لِيَأْذَنْ بِحَرْبٍ مِنِّي مَنْ آذَى عَبْدِيَ الْمُؤْمِنَ»(الكافي، ج ۲، ص ۳۵۰).
[25]. «إِنَّ اللّه تَعالى جَميلٌ يُحِبُّ الجَمالَ» نهج الفصاحه، ح 690.، ص 293.
[26]. سوره حجر، آیه 39.
[27] سوره اعراف، آیه 32.
1. برنامه ريزي كاربري اراضي شهري، ص 78.