2-2-4-درس: معماري کامپيوتر

1401/09/21 13:22
فصل قبل

 

سرفصل: دستورات زبان ماشين

مطلب درسي1: عملگر AND بيتي

اين عملگر دو مقدار دودويي با طول مساوي دريافت کرده و بر روي هر جفت بيت متناظر، عمليات عطف منطقي را انجام ميدهد. نتيجه وقتي 1 ميشود که اولين بيت و دومين بيت هر دو با هم 1 باشند. در غير اين صورت نتيجه صفر است.

 011 AND 110 = 010

بنابراين در عملکرد منطقي AND تنها زماني نتيجه مثبت است که هر دو گزينه موجود باشند. در بسياري از موارد زندگي ما نيز اينچنين است. مانند «علم + ايمان»، «ايمان + عمل»[1] و «قرآن + عترت».

در مورد مثال آخر (ضرورت همراه بودن قرآن و عترت) پيامبر اکرم فرمودند[2]: «من دو شيء گرانبها در بين شما به يادگار ميگذارم مادامي که به اين دو تمسک کنيد هرگز گمراه نخواهيد شد: کتاب خدا و عترت من (اهل بيت من) و اين دو هرگز از هم جدا نميشوند تا زماني که در حوض بهشت بر من وارد شوند».

مطلب درسي2: عملگر OR بيتي

عملگر OR بيتي، دو الگوي بيتي با طول يکسان دريافت کرده و عمليات فصل منطقي را بر روي بيتهاي متناظر انجام ميدهد. نتيجه عمليات 1 است، اگر بيت اول يا بيت دوم يک باشند. در غير اين صورت (يعني اگر هر دو بيت صفر باشند) نتيجه عمليات هم صفر است.

 0101 OR 0011 = 0111

همانند کفاره افطار عمدي روزه که يا شصت روز روزه گرفتن و يا شصت فقير را غذا دادن که لازم است يکي از آن دو را انجام دهد.

مطلب درسي3: عملگر XOR

عملگر XOR بيتي، دو الگوي بيتي با طول يکسان دريافت کرده و عمليات ياي انحصاري را بر روي بيتهاي متناظر انجام ميدهد. نتيجه وقتي 1 است که اگر فقط اولين بيت 1 باشد يا فقط دومين بيت 1 باشد. اما اگر هر دو بيت صفر و يا هر دو بيت 1 باشند، نتيجه صفر است.

 0101 XOR 0011 = 0110

همانگونه که در عملگر XOR هرگاه دو بيت يکسان با هم ترکيب شوند نتيجه صفر خواهد بود در عالم طبيعت نيز به همين منوال است و ترکيب دو جنس يکسان نيز به تباهي ختم ميشود. رشد و کمال تمام موجودات اعم از گياهان، حيوانات و انسانها در زوجيت و ترکيب دو جنس مخالف است اگر دو جنس موافق در کنار هم قرار بگيرند به هدف والاي آفرينش نخواهند رسيد و عواقب مخربي هم در پي خواهد داشت به همين دليل است که در دين اسلام همجنس گرايي (ازدواج دو جنس موافق) حرام شمرده شده و احکام شديدي براي آن در نظر گرفته شده است.

 در حديثي از امام رضا g در فلسفه تحريم همجنسگرايي چنين آمده است: «فلسفه تحريم مردان بر مردان و زنان بر زنان اين است که اين امر بر خلاف طبيعتي است که خداوند براي زن و مرد قرار داده (و مخالفت با اين ساختمان فطري و طبيعي، سبب انحراف روح و جسم انسان خواهد شد) و به خاطر اين است که اگر مردان و زنان همجنسگرا شوند، نسل بشر قطع ميگردد، و تدبير زندگي اجتماعي به فساد ميگرايد، و دنيا به ويراني ميکشد[3]

 


[1]. «وَالْعَصْرِ؛ إِنَّ الإنْسَانَ لَفِي خُسْرٍ؛  إِلا الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ؛ به عصر سوگند، كه انسانها همه در زيانند؛ مگر كسانى كه ايمان آورده و اعمال صالح انجام داده‏اند، و يكديگر را به حق سفارش كرده و يكديگر را به شكيبايى و استقامت توصيه نموده‏اند.»

 

[2].   إِنِّي تَارِک فِيکمُ الثَّقَلَينِ مَا إِنْ تَمَسَّکتُمْ بِهِمَا لَنْ تَضِلُّوا کتَابَ اللَّهِ وَ عِتْرَتِي أَهْلَ بَيتِي- وَ إِنَّهُمَا لَنْ يفْتَرِقَا حَتَّى يرِدَا عَلَي الْحَوْضَ (وسائل الشيعه جلد 27 صفحه 33)

 

[3]. علل الشرايع، ج 2، ص 547.

 

فصل بعد
نقدها و نظرات