2-2-14- درس: آشنايي با اينترنت
1401/09/21 15:15فصل قبل
سرفصل: لايههاي حمل و شبکه
مطلب درسي: شبکهسازي اختصاصي مجازي (VPN)
يکي از تکنيکهاي شبکههاي اينترنتي انتقال بستههاي اطلاعاتي يک پروتکل در قالب بستههاي اطلاعاتي پروتکل ديگر همسطح يا در سطح بالاتر است. به اين تکنيک اصطلاحاً «شبکهسازي اختصاصي مجازي» يا VPN: Virtual Private Network گفته ميشود. کاربردهاي اين تکنيک عبارتند از استفاده از شبکههاي ناهمگون براي اتصال بين دو شبکه همگون، مخفيسازي ترافيک شبکه از ديد عناصر مياني ارتباط شبکهاي، و رمزنگاري تبادل اطلاعات بين دو شبکه.[1]
موضوع مخفيسازي اطلاعات از ديد و دسترس افراد فاقد اهليت، در فرهنگ ديني و عرفاني ما نيز مسبوق به سابقه است. بسياري از حکيمان و عارفان اسلامي در آثار خود، به عمد سعي در محصور کردن مفاهيم مهم و حساس در لفافه الفاظ و عبارات و تعبيرات به ظاهر نامربوط و حتي متنافر داشتهاند تا «اسرار حق» جز براي اهلش مکشوف نگردد. به عنوان نمونه ميتوان به اشعار عرفاني حافظ شيرازي و يا متون کتابهايي همچون «دو چوب و يک سنگ»[2] نوشته آيتالله معصومي اشکوري اشاره نمود.
آيا به اين موضوع توجه کردهايد که چه بسا تفسير اين عبارت معروف «همه علوم در قرآن موجود است» (که برگرفته از آيات و روايات متعددي است[3]) نيز ميتواند آن باشد که اين بزرگترين معجزه پيامبر اعظم اسلام a علاوه بر ظاهر خود که توسط همگان قابل درک و دريافت است، داراي لايهها و باطنهاي متعدد مخفي و رمزشدهاي است (همچون payload پروتکلهاي داخلي يک تونل VPN) که جز براي اهلش (دارندگان الگوريتمها و کليدهاي رمز) قابل کشف و استفاده نيست؟ و اينکه اين اهليت براي چه کساني خواهد بود را خود قرآن کريم پاسخ گفته است که: «لا يَمَسُّهُ اِلاَّ المُطَهَّرون؛ جز پاکان به (تمام معارف) اين (قرآن) دست نخواهند يافت»[4].
[1]. شبكههاي خصوصي مجازي(رهيافتي تئوري و عملي)، ص 12.
[2]. به عنوان نمونه، اسم اين کتاب خود اشارهاي به عدد 110 است که در حساب ابجد معادل نام مبارک حضرت «علي» g است.
[3]. «و َيوْمَ نَبْعَثُ فِي کلِّ أُمَّةٍ شَهِيدًا عَلَيهِم مِّنْ أَنفُسِهِمْ وَجِئْنَا بِک شَهِيدًا عَلَى هَـؤُلَاءِ وَنَزَّلْنَا عَلَيک الْکتَابَ تِبْيانًا لِّکلِّ شَيءٍ وَهُدًى وَرَحْمَةً وَ بُشْرَى لِلْمُسْلِمِينَ؛ (به ياد آوريد) روزي را که از هر امتي، گواهي از خودشان بر آنها برميانگيزيم؛ و تو را گواه بر آنان قرارميدهيم! و ما اين کتاب را بر تو نازل کرديم که بيانگر همه چيز، و مايه هدايت و رحمت و بشارت براي مسلمانان است. ».
[4]. سوره واقعه، آيه 79.