3-2- نمونه‌هايي از خودباوري در رشته رايانه

1401/09/22 09:08
فصل قبل

 

ايجاد معادل‌‌هاي خوب فارسي براي لغات بيشمار انگليسي موجود در رشته مهندسي کامپيوتر (به عنوان مثال: رايانامه، تارنما، مکان نما، واژه پرداز، پيامک، مرورگر و …)

ايجاد مراکز محاسباتي پردازش سريع با استفاده از ابرکامپيوترهاي پردازشگر موازي طراحي و ساخته شده در دانشگاههاي معتبر ايران عليرغم وجود انواع تحريمهاي غرب

ايجاد موتورهاي جستجوي بومي وب به نام‌‌هاي «پارسي جو» و «يوز» در رقابت با موتور جستجوي عظيم گوگل توسط پژوهشگران دانشگاه‌‌هاي ايران

پيادهسازي پروتکل شبکهاي Net BEUI بر روي هسته سيستمعامل لينوکس براي اولين بار در جهان توسط پژوهشگران بخش تحقيق و توسعه شرکت پروکام در تهران

ساخت اولين نرمافزار مجازي سازي غيرآمريکائي در جهان توسط متخصصين شرکت پويش داده نوين يزد تحت عنوان پي وي ام(PVM )

اختراع اولين سامانه هوشمند و قابل برنامهريزي زماني تجهيزات الکتريکي (با نام تجاري TiPrOt) در جهان توسط متخصصان شرکت دانشبنيان سافا (وابسته به دانشگاه آزاد اسلامي واحد تفت)

طراحي و پيادهسازي الگوريتم اختصاصي رمزنگاري توسط متخصصان شرکت پيام پرداز اصفهان

کسب مقامهاي متعدد جهاني رباتيک توسط دانشجويان رشتههاي کامپيوتر، برق و مکانيک دانشگاههاي آزاد اسلامي (واحد يزد، قزوين، پرند و ...) و دانشگاههاي صنعتي اميرکبير، خواجه نصيرالدين طوسي و ...

مخترع و ارائه کننده مفهوم جديد «منطق فازي» در جهان يک ايراني به نام پروفسور لطفيزاده است.

پروفسور لطفي زاده يکي از پژوهشگراني است که داراي بيشترين ارجاع (Highly-Cited) در مقالات علمي دنيا است. با توجه به نقش منطق فازي در پيشرفتهاي نظري و عملي علم، نام پروفسور لطفيزاده در کنار فيلسوفان تاريخ علم از جمله ارسطو (بنيانگذار منطق صفر و يک) و افلاطون ثبت شده است.

 تعدادي از افتخارات پروفسور لطفي زاده عبارتند از: استاد افتخاري رشته مهندسي برق دانشگاه پلي تکنيک ماساچوست اماي تي در سال 1968؛ دانشمند و محقق ممتاز آزمايشگاه تحقيقاتي شرکتاي بي ام در کاليفرنيا در سالهاي 1977، 1973 و 1968؛ دانشمند مدعو در مرکز مطالعات زبان و اطلاعات دانشگاه استنفورد کاليفرنيا در فاصله سالهاي 1978-1988؛ در سال 1959 پروفسور لطفي زاده کار تمام وقت خود را با سمت استادي در دانشکده مهندسي برق دانشگاه کاليفرنيا در برکلي شروع کرد. در فاصله سالهاي 1968ـ1963، وي رياست دانشکده مهندسي برق دانشگاه کاليفرنيا در برکلي را عهده دار بود. در حال حاضر پروفسور لطفي زاده به عنوان استاد ممتاز مهندسي برق، مديريت مرکز نرمافزار کامپيوتري دانشگاه برکلي را عهده دار است. اين مرکز بيش از 2000 نفر عضو دارد و 100مؤسسه علمي به آن وابسته هستند. پروفسور لطفي زاده موفق به دريافت 9 مدال علمي گرديده است که از اين تعداد پنج مدال به مناسبتهاي گوناگون توسط انستيتوي مهندسي برق و الکترونيک آمريکا و چهار مدال ديگر توسط انستيتوي مهندسي مکانيک آمريکا، انجمن علوم مهندسي آمريکا، آکادمي علوم جمهوري چک و انجمن بين المللي سامانههاي هوشمند به وي اهدا شده است. به علاوه پروفسور لطفي زاده 14 جايزه علمي دريافت نموده که از آن جمله ميتوان به جايزه اهدايي بنياد معروف هونداي ژاپن اشاره نمود. دانشگاههاي متعدد جهان با اهداي دکتراي افتخاري به پروفسور لطفي زاده از خدمات علمي وي بويژه ابداع منطق فازي که علوم و مهندسي کامپيوتر و تئوري سامانهها را دگرگون کرده است، قدرداني نموده اند. اين دانشگاهها عبارتند از: دانشگاه تولوز فرانسه، دانشگاه تورنتو کانادا، دانشگاه ايالتي نيويورک، دانشگاه دورتموندآلمان، دانشگاه اوويدو اسپانيا، دانشگاه ليک هد کانادا، دانشگاه گرانادا اسپانيا، دانشگاه لويزويل آمريکا، دانشگاه باکو جمهوري آذربايجان، دانشگاه گليويس لهستان، دانشگاه اوستراوا جمهوري چک، دانشگاه فلوريداي مرکزي آمريکا، دانشگاه هامبورگ آلمان و دانشگاه پاريس فرانسه.

 پروفسور لطفي زاده عضو ارشد انستيتوي مهندسي برق و الکترونيک آمريکا، عضو ارشد بنياد گوگن هايم، عضو ارشد آکادمي ملي مهندسي آمريکا، عضو ارشد کنگره جهاني Cybernetics ، عضو آکادمي علوم روسيه، عضو افتخاري انجمن مطالعات Cybernetics اتريش، عضو ارشد اتحاديه بين المللي سامانههاي فازي، عضو هيئت مشورتي مرکز فازي آلمان، عضو هيئت مشورتي مرکز تحقيقات فازي دانشگاه تگزاس، عضو کميته مشورتي مرکز آموزش و تحقيقات سامانههاي فازي و هوش مصنوعي روماني، عضو هيئت مشورتي مؤسسه بين المللي مطالعات سامانهها، عضو هيئت مديره انجمن بين المللي شبکههاي اعصاب، رئيس افتخاري اتحاديه سامانههاي فازي بيومديکال ژاپن، رئيس افتخاري اتحاديه منطق و تکنولوژي فازي اسپانيا، عضو هيئت مشورتي انستيتوي ملي انفورماتيک توکيو و عضو هيئت مديره انستيتوي سامانههاي هوشمند ايلي نوي آمريکا است.

 تا سال 1965، تحقيقات پروفسور لطفي زاده عموماً در زمينه تئوري سامانهها و تجزيه و تحليل تئوري تصميمات بود. در آن سال، وي تئوري و منطق فازي Fuzzy Logic را پايه گذاري کرد و سپس در زمينه کاربردهاي اين تئوري در هوش مصنوعي، زبان شناسي، منطق، تئوري تصميمات، تئوري کنترل، سامانههاي خبره و شبکههاي اعصاب به تحقيقات گستردهاي پرداخت. در حال حاضر حاصل تحقيقات پروفسور لطفي زاده در زمينه منطق فازي در بخشهاي گوناگون طراحي نرمافزار و سخت افزار و محاسبات کامپيوتري بر مبناي کلمات، تئوري شعور کامپيوتر در درک زبان طبيعي و صنايع سبک و سنگين مورد استفاده است. پروفسور لطفي زاده داراي بيست و سه درجه دکتراي افتخاري از دانشگاههاي معتبر جهان است، بيش از 200 مقاله علمي را به تنهايي به نگارش در آورده و در حال حاضر عضو هيئت تحريريه بيش از 50 مجله علمي دنيا است.

 پروفسور لطفي زاده به عنوان کاشف و مبتکر منطق فازي شهرت جهاني دارد. وي طي يک مقاله علمي کلاسيک که در سال 1965 به چاپ رسيد مفهوم مجموعه فازي که اساس تئوري تجزيه و تحليل سامانههاي پيچيده است را بر اساس زبان طبيعي معرفي کرد. پس از معرفي تئوري فازي، بيش از 15000 مقاله علمي توسط دانشمندان جهان درباره منطق فازي و کاربردهاي گسترده آن در نشريات علمي منتشر شد و در حدود 3000 درخواست ثبت اختراع در اين زمينه در کشورهاي مختلف جهان به عمل آمد. در سال مالي 1992ـ1991، کمپاني ماتسوشيتا، بخش وسايل الکترونيکي و تجهيزات هوانوردي پاناسونيک ژاپن به تنهايي توانست وسائل، تجهيزات و سامانههاي الکتريکي و الکترونيکي به ارزش يک ميليارد دلار به فروش برساند که در آنها از منطق فازي استفاده شده بود. در حال حاضر 12 ژورنال علمي دنيا که در عناوين آنها کلمه «فازي» ديده ميشود به چاپ ميرسد. تنها در کشور ژاپن بيش از 2000 مهندس و دانشمند در رشته منطق فازي به تحقيقات علمي و صنعتي مشغول هستند.

 پروفسور محمد قدسي:

پروفسور محمد قدسي استاد دانشکده کامپيوتر دانشگاه صنعتي شريف، سرپرست کميته ملي المپياد کامپيوتر ايران و سرپرست تيم اعزامي ايران به المپياد بينالمللي کامپيوتر، سرپرست مسابقات برنامهنويسي ايسيام و يکي از بنيانگذاران انجمن کامپيوتر ايران است.

وي کارشناسي خود را در سال 1354 از دانشکدهي مهندسي برق دانشگاه شريف و کارشناسي ارشد خود را در سال 1356 از دانشکدهي برق و علوم کامپيوتر دانشگاه برکلي در کاليفرنيا اخذ کرد. در سال 1358 به عنوان مربي در دانشکده رياضي و علوم کامپيوتر دانشگاه صنعتي شريف استخدام شد. در سال 1363 جهت ادامهي تحصيل به آمريکا رفت و در سال 1368 دکتري خود را از دانشکده علوم کامپيوتر دانشگاه ايالتي پنسيلوانيا گرفت. همان سال به ايران برگشت و به عنوان استاديار دانشکده تازه تأسيس مهندسي کامپيوتر دانشگاه صنعتي شريف کار خود را دنبال کرد و سمتهايي چون رياست دانشکده، معاونت تحصيلات تکميلي و مدير گروه نرمافزار دانشکده را عهدهدار بود. او در سال 1379 به سمت دانشياري و در سال 1384 به مرتبه استادي در اين دانشکده ارتقا يافت و اکنون نيز در اين دانشکده تدريس ميکند.

وي از سال 1371 سرپرست کميته ملي المپياد کامپيوتر ايران و سرپرست تيم اعزامي ايران به المپياد بينالمللي کامپيوتر و از سال 1378 سرپرست مسابقه برنامهنويسي دانشجويياي سي ام در ايران است. او يکي از بنيانگذاران انجمن کامپيوتر ايران بوده و از سال 1375 تا 1385 عضو هيئت مديره، رئيس و نايب رئيس اين انجمن بوده و اکنون نيز داراي سمت عضو هيئت مديره انجمن کامپيوتر ايران يکي از برگزارکنندگان اصلي کنفرانس اين انجمن است. کنفرانسي که معتبرترين کنفرانس در زمينه کامپيوتر در ايران بوده و سالانه هزاران مقاله فارسي و انگليسي را داوري ميکند.

به سرپرستي او نرمافزار حروفچيني «فارسيتک» به عنوان اولين نرمافزار متنباز ايران توليد و از پاييز 1375 به صورت رايگان در اختيار عموم قرار گرفته است.

وي تاکنون چند بار توسط دانشگاه صنعتي شريف و همچنين وزارت علوم تحقيقات و فناوري به عنوان استاد برتر انتخاب شده است و همچنين در تيرماه سال 1384 به خاطر خدمت به جامعه انفورماتيک ايران جوايزي را از رئيس جمهور وقت دريافت کرد.

 

فصل بعد
نقدها و نظرات