2-2-13- درس: کامپايلر

1401/09/21 15:05
فصل قبل

 

سرفصل: ساختار کامپايلر

مطلب درسي: تحليل نحوي (Parsing) و تفاوت آن با تحليل واژهاي (Lexical Analysing)

وظيفه کامپايلر ترجمه مفاهيم و الگوريتمهاي مورد نظر برنامهنويس به زبان قابل فهم و اجرا براي رايانه است.

در مرحله تحليل واژهاي (Lexical Analysing) تک تک نويسهها (Character) جدا جدا از ورودي دريافت شده و با پيوستن آنها به يکديگر نشانهها (Token‌ها) تشکيل و تشخيص داده ميشوند. سپس در مرحله تحليل نحوي (Parsing) ، ترکيب و ترتيب نشانهها تجزيه و تحليل شده و مفاهيم مورد نظر برنامهنويس به شکل گرافهاي قابل تحليل توسط ماشين از آنها استخراج ميگردد.

بديهي است تا مرحله تحليل واژهاي (Lexical Analysing) به شکل صحيح انجام نگيرد، مقدمات و مواد اوليه لازم براي انجام مرحله تحليل نحوي (Parsing) فراهم نخواهد شد.[1]

اگر نقش مربي در فضاي آموزشي را مشابه با نقش کامپايلر در فضاي رايانه بدانيم، بدان معني است که هرگاه مربي بخواهد مفاهيم متعالي انساني، علمي و اعتقادي را به ذهن تربيت شونده منتقل کند، ابتدا بايستي مقدمات و مواد اوليه لازم را به عنوان زمينه ساز ورود علم و مفاهيم عاليه به ذهن فرد، در وجود وي جايگير نمايد.

به عنوان مثال در گذشته براي آنکه شخص طالب علم، مطالب عالي علوم را فراگيرد ابتدا همزمان با آموزش الفبا، روخواني قران و گلستان سعدي را به او آموزش ميدادند و پايههاي اخلاقي و اعتقادي او را قوي ميکردند و هرگاه مؤدب به آداب ميگرديد، بدليل دارا شدن مقدمات لازم، مجاز به آموختن مدارج بالاتر ميشد.

مثال ديگر در مورد طلاب علوم طب اسلامي بود، که قبل از شروع مفاهيم خالص پزشکي، مطالب پايهاي اخلاق و حکمت اسلامي را آموزش ميديدند.

متأسفانه در نظام آموزشي فعلي، به دليل کارآمد نبودن آموزشهاي بنيادي ، گاهي مواجه با فارغ التحصيلاني هستيم که بديهي ترين مفاهيم پايهاي و اخلاقي مربوط به کارشان را نياموخته اند و حتي دغدغه يادگيري آنها را هم ندارند!

 

 


[1].  اصول طراحي کامپايلرها، صص 14- 18.

 

فصل بعد
نقدها و نظرات