سرفصل 3: رفتار فردی و اجتماعی در ورزش

1401/07/06 11:34
فصل قبل

 

4-1-مطلب درسی 1- احترام به خود و دیگران

در ورزش به‌ویژه ورزش‌های گروهی به دلیل تعامل بالای افراد، احترام به دیگران بسیار لازم و ضروری است. چراکه آموزه‌های قرآنی ما نیز بر پایه و اصول احترام به انسان و کرامت‌های انسانی بنیان نهاده شده است. خداوند در قرآن می‌فرماید:

«إِنْ أَحْسَنتُمْ أَحْسَنتُمْ لِأَنفُسِکمْ وَإِنْ أَسَأْتُمْ فَلَهَا؛[1]اگر نیکی کنید، به خودتان نیکی می‌کنید؛ و اگر بدی کنید باز هم به خود می‌کنید»

 احترام گذاشتن به دیگری، پیش از آن‌که سودش به‌طرف مقابل برسد به خود فرد می‌رسد. بی‌گمان کسی که به دیگری احترام می‌گذارد، شخصیت و شاکله وجودی خود را نشان می‌دهد که از کمال سلامت برخوردار است و از سوی دیگر منفعت و سودش به خود فرد بازمی‌گردد و موجب می‌شود که دیگران به‌سوی وی گرایش بیشتری پیدا کـرده و در کارهـا و مشکلات دستگیر او باشند.

4-2-مطلب درسی 2- پرخاشگری

در ورزش ممکن است شرایطی برای ورزشکار رخ دهد که باعث خروج از حالت عادی شده و عصبانیت و خشم ورزشکار را به دنبال داشته باشد که باید به نحو مطلوب از آن جلوگیری و کنترل شود. امیر مؤمنان علیA فرمود «غضب آتشی است شعله‌ور، کسی که خشم خود را فرونشاند، آن آتش را خاموش کرده است و آن‌کس که غضب را به حال خودش آزاد گذارد، خود اولین کسی است که در شعله‌های آن خواهد سوخت»[2].

همچنین پیامبر اکرمJخشم و غضب افراطی را از ویژگی‌های شیطان دانسته و فرموده‌اند: «خشم از شیطان است و شیطان از آتش پدید آمده و آتش را می‌توان با آب خاموش کرد. وقتی یکی از شما خشمگین شود، وضو بگیرد».[3]

4-3-مطلب درسی3- نظم و انضباط

محیط ورزش به دلیل قواعد و قوانینی که دارد، لزوم رعایت نظم و انضباط را می‌طلبد. این نظم شامل تمام اجزای بیرونی و درونی ورزش می‌شود که نمی‌توان آن‌ها را نادیده گرفت و نتیجه مطلوب را به دست آورد. تأکید به نظم در همه امور زندگی آمده است که در ورزش نیز به‌عنوان بخشی از زندگی یک ورزشکار، باید رعایت گردد. در ارزش و اهمیت نظم در زندگی، پیشوای پارسایان، حضرت امیر مؤمنانA این گوهر ارزشمند را هم‌ردیف دیگر ارزش‌های والای اسلامی قرار داده و در واپسین روزهای حیات خویش، در سخنان گهربارشان به فرزندان خویش و تمام کسانی که این پندهای گران‌مایه به آنان می‌رسد، رعایت آن را این‌گونه سفارش فرموده‌اند: «شما را به تقوا و نظم در کارها سفارش می‌کنم». [4]

در این بیان بلیغ، نظم، در ردیف تقوا که از والاترین ارزش‌های اسلامی است، قرارگرفته و وفای به آن گوشزد گردیده است. این کلام، رساترین جمله در بیان ارزش نظم و انضباط است.

 


[1]. اسراء/ 7.

2. «الغضب نارٌ موقدةٌ من کظمه أطفأها ومن أطلقه کان أوّل محترقٍ بها» (غرر الحکم و درر الکلم، 1375، ح 9351).

[3]. «اِنَّ الغَضَبَ مِنَ الشَّیطانِ وَاِنَّ الشَّیطانَ خُلِقَ مِنَ النّارِ وَاِنَّما تُطفَأُ النّارُ بِالماءِ فَاِذا غَضِبَ اَحَدُکم فَلیتَوَضَّ» (نهج الفصاحه، 1382، ح 660).

[4]. «اوصیکم بتقوی الله و نظم امرکم.» (نهج البلاغه، 1379، نامه 47 ص977).

فصل بعد
نقدها و نظرات