سرفصل 11: اصول حفظ و نگهداری سلامت و تناسب بدن و کنترل وزن

1401/07/07 12:49
فصل قبل

 

12-۱- مطلب درسی: نقش تغذیه در فعالیت و سلامت جسمانی بدنی

ارائه و تنظیم برنامه لازم برای تغذیه مناسب و بهینه به دلیل تأثیر آن بر آمادگی جسمانی و تأمین انرژی و مواد مغذی لازم در تمرینات و مسابقات با تأکید بر حفظ قدرت، سرعت، شتاب و مقاومت، از اهمیت بسیاری برخوردار است. از میان اهداف ویژه تغذیه مناسب می‌توان بر بهینه‌سازی نمایش ورزشکار و کاهش خستگی، تداوم و طولانی‌تر شدن زمان تمرینات، بازیافت سریع‌تر در بین جلسات تمرینی و کاهش صدمات و تسریع در ترمیم جراحات اشاره کرد.

عدم ارائه و پیروی صحیح از برنامه تغذیه‌ای مناسب ممکن است به افزایش وزن منجر گردد که متعاقب آن ورزشکاران اقدام به کاهش وزن و رسیدن به وزن مطلوب در مدت‌زمانی کوتاه و درست قبل از شروع رقابت‌ها می‌کنند. در نتیجه، به دنبال پیروی از راهبردهای غیرعلمی و مضر نظیر محدود کردن و بعضاً حذف دریافت غذا و مایعات، ایجاد کم‌آبی و تعریق فراوان در اثر تمرینات اضافی یا سونا و مصرف مواد دیورتیک و مسهل، نه‌تنها با شکست روبرو می‌شوند بلکه ممکن است در معرض خطر مرگ قرار گیرند.

نهایتاً، تغذیه مناسب، کنترل وزن و حفظ وزن بدن مطلوب برای ورزشکاران حائز اهمیت فراوان هست که باید در ورزش کشور ما مورد توجه قرار گیرد.

تغذیه مناسب پنج کار اساسی را در بدن انجام می‌دهد که عبارت‌اند از:

1- تعادل فیزیولوژیکی دستگاه‌های مختلف بدن؛

2- نیروی لازم برای فعالیت‌های جسمی و ذهنی؛

3- تأمین مواد لازم برای ترمیم و جایگزین کردن بافت های فرسوده؛

4- تأمین نیازهای بافت‌ها برای رشد؛

۵- تأمین انرژی برای فعالیت‌های ورزشی و ایجاد قدرت و استقامت؛

6- ارتقا و حفظ سطح مطلوب سیستم دفاعی بدنی. [1]

در بحث تغذیه، دین مبین اسلام نیز اهمیت ویژه‌ای قائل شده است که به نمونه‌هایی از آن اشاره می‌کنیم: حضرت امام رضاA در مورد اهمیت تغذیه و تأثیر نحوه آن بر سلامت بدن با ذکر مثال زیبایی این‌چنین می‌فرمایند:

«همانا بدن مانند زمین، بستر پاک و طاهر است. وقتی آن زمین را آباد کردی و آبیاری نمودی، البته آب به آن میزان که نیاز دارد نه بیش‌تر که آن زمین را تباه کند و نه کمتر که زمین تشنه بماند. مسلم آن زمین آباد می‌ماند و زراعت آن زیاد می‌شود و محصول آن خوب و پاکیزه می‌گردد، امّا اگر از عمران و آبادانی آن زمین غفلت ورزیدی، آن زمین فاسد می‌گردد و علف و گیاهی در آن نمی‌روید. پس بدن هم مانند این زمین است که باید در غذا دادن و آب دادن به آن تدبیر نمود. وقتی بدن را با غذا و آشامیدنی‌های گوارا تغذیه و مراقبت کردی، سالم می‌ماند و همه اعضای آن وظایف خود را به‌خوبی انجام می‌دهند.»[2]

تغذیه صحیح علاوه بر حفظ سلامت، آثار بسیار زیاد و متنوعی بر روح و جسم انسان می‌گذارند. خداوند در قرآن، انسان را به خوردن روزی پاک و حلال سفارش می‌کند.

«یا أَیهَا النَّاسُ کلُوا مِمَّا فِی الْأَرْضِ حَلَالًا طَیبًا وَلَا تَتَّبِعُوا خُطُوَاتِ الشَّیطَانِ ۚ إِنَّهُ لَکمْ عَدُوٌّ مُّبِینٌ؛[3] ای مردم! از آنچه در زمین است، حلال و پاکیزه بخورید! و از گامهای شیطان، پیروی نکنید! چه اینکه او، دشمن آشکار شماست!»

وهمچنین تقوا و پرهیزگاری را یکی از مهم‌ترین آثار تغذیه حلال برمی‌شمارد.

«وَکلُوا مِمَّا رَزَقَکمُ اللَّـهُ حَلَالًا طَیبًا ۚ وَاتَّقُوا اللَّـهَ الَّذِی أَنتُم بِهِ مُؤْمِنُونَ؛[4] از نعمتهای حلال و پاکیزه‌ای که خداوند به شما روزی داده است، بخورید! و از (مخالفت) خداوندی که به او ایمان دارید، بپرهیزید!»

و از مضمون آیات دیگر چنین استنباط می‌شود که انجام اعمال صالح درگرو مصرف غذای پاک و سالم است و غذا و عمل قرین یکدیگرند.

«یا أَیهَا الرُّسُلُ کلُوا مِنَ الطَّیبَاتِ وَاعْمَلُوا صَالِحًا ۖ إِنِّی بِمَا تَعْمَلُونَ عَلِیمٌ؛[5] ای پیامبران! از غذاهای پاکیزه بخورید، و عمل صالح انجام دهید که من به آنچه انجام می‌دهید آگاهم.»

در آیه‌ای دیگرقران کریم به ارتباط مستقیم ایمان و غذای انسان اشاره می‌کند:

«یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا کلُوا مِن طَیبَاتِ مَا رَزَقْنَاکمْ وَاشْکرُوا لِلَّـهِ إِن کنتُمْ إِیاهُ تَعْبُدُونَ؛[6]ای کسانی که ایمان آورده‌اید! از نعمتهای پاکیزه‌ای که به شما روزی داده‌ایم، بخورید و شکر خدا را بجا آورید؛ اگر او را پرستش می‌کنید!»

تغذیه در رشد و کمال از چنان اهمیتی برخوردار است که قرآن صراحتاً انسان را به توجه و نگاه به غذای خود سفارش می‌کند.

«فَلْینظُرِ الْإِنسَانُ إِلَی طَعَامِهِ؛[7]پس انسان باید به خوراک خود بنگرد.»

12-2- انواع مواد غذایی مورد نیاز بدن

هر نوع ماده خوراکی (به‌جز آب) شامل کالری است که باعث تولید انرژی در بدن می‌شود؛ اما اگر می‌خواهید رژیم غذایی مناسبی داشته باشید، باید طرز استفاده کالری موردنیاز بدن را یاد بگیرید. مشکل این‌جاست که میزان کالری موردنیاز در افراد مختلف، متفاوت است؛ چراکه هر فرد به میزان به خصوصی کالری نیاز دارد.

میزان مصرف کالری روزانه ما به عوامل مختلفی ازجمله: وزن، قد، جنسیت، سن و فعالیت روزانه بستگی دارد. هر چه فردی جوان‌تر و خوش‌اندام تر باشد، نیاز به کالری بیشتری دارد. البته این مقدار کالری با افزایش سن افراد کاهش می‌یابد.

علیرغم این‌که کالری‌ها برای بدن بسیار مفید هستند، می‌توانند عملکرد مضری نیز از خود نشان دهند. آقای دکتر ریچارد ویندراک پروفسور دانشگاه ویسکونسین معتقد است که اگر افراد به ‌اندازه کافی کالری مصرف نمایند هیچ‌گاه دچار پیری زودرس نمی‌شوند. یکی از عوامل ایجاد پیری نفوذ رادیکال‌های آزاد به بافت ماهیچه‌ای است. اگر بتوانید به‌اندازه کالری مصرف کنید، از فرایند نفوذ رادیکال‌ها به داخل بافت‌ها جلوگیری کرده و بنابراین سلامت شما تضمین خواهد شد.[8]

طبّ اسلامی درمورد نوع تغذیه وتاثیر غذا بر سلامتی بدن تاکید فراوانی دارد واحادیث گهرباری از معصومینD نقل شده است از باب نمونه امـام رضـاDنقل شده است که فـرمـوند:

«سلامتی و پایداری بدن و همچنین بیماری آن، وابسته به غذا و نوشیدنی ها است»[9].

12-2-1- مصرف روزانه کالری(BMR)

راه‌های متفاوتی برای تشخیص میزان کالری موردنیاز روزانه بدن وجود دارد که ما در این قسمت یکی از آن‌ها را به نام فرمول «هریس بندیک» را ذکر می‌کنیم. این فرمول یکی از آسان‌ترین راه‌های محاسبه فرایند بنیادین متابولیک است. عوامل مهم در این فرمول عبارت‌اند از: جنسیت، وزن بدن (به کیلو)، قد (به سانتی‌متر) و سن. فرمول مذکور به این شکل است.

)سن × 8/6) – ( قد × 5) + (وزن × 13/7) + MRM= 66

با ضرب عدد به‌دست‌آمده در مقادیر مشخص‌شده ذیل میزان کالری مصرفی مشخص می‌شود.

افراد بدون فعالیت= 1/2* BMR

افراد کم فعالیت = BMR*1/375

افراد با فعالیت متوسط = BMR*1/55

افراد فعال = BMR*1/725

افراد بیش فعالBMR*1/9=

در این حالت اگر فردی که در مثال بالا میزان کالری مصرفی روزانه او محاسبه شد، دارای فعالیت فیزیکی متوسطی هم باشد باید عدد به‌دست‌آمده (1778.1) را در 1.55 ضرب کند تا کالری نهایی موردنیاز بدن خود را به دست آورد که این مقدار برابر است با 2756 در هرروز.

مـطـابـق آمـوزه هـای دیـنـی مـلاک اولّیه در اسـتـفـاده از مـواد غـذایـی، خوردن غـذای طـیـب حـلال و حـسـن در مـقـابـل نخوردن غـذای رجـس و خـبـیـث، حـرام می‌باشد. لقـمـه پاکیزه که وارد دهان می‌شود، تحت اراده خداوند، با اعمال هضم و جذب ترشحات دهان و معده بـه مواد لازم و مورد نیاز بدن تبدیل می‌گردد. طیّب یعنی سازگار، موافق، نیکو، شایسته و لذت بخش که در قرآن کریم به جز غذای حلال در مورد همسر خوب، زمین پاک، سخن شایسته، فرزند صالح، زندگی پاکیزه و شجره طیبه به کار رفته است.

اما در مورد شیوه مصرف انواع غذا ها در طب اسلامی معیارهایی ذکر کرده‌اند. از جمله می‌توان به این حدیث شریف از نبی مکرم اسلام اشاره کرد که فرمودند: «دو کس همیشه بیمارند، انسان تندرستی که رژیم می گیرد و از برخی غذاها پرهیز دارد و انسان بیماری که همه چیز می خورد.»[10]

مواد مصرفی موردنیاز بدن که در حیات انسان نقش دارند در ذیل آمده است.

12-2-2- پروتئین

عضلات، بخش عمده‌ای از بدن انسان را تشکیل می‌دهند. ساختمان و شالوده اصلی عضلات بدن از پروتئین است و در جریان فعالیت‌های بدنی داشتن عضله‌ای حجیم و سالم از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. استفاده از پروتئین در برنامه غذایی در بهبود اندازه و صلابت عضلات بدن نقش عمده‌ای دارد. از طرفی نمی‌توان از سایر کارکردهای پروتئین در بدن که مجال آن در اینجا نیست، گذشت. مصرف گوشت به‌عنوان یکی از مواد پروتئینی غنی در روایات و احادیث نیز بسیار توصیه شده است.

در احادیث نبوی گوشت همچون نان و سایر مواد غذایی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. در این‌باره امام صادقA به روایت از پیامبر اکرم فرمودند: «هر کس چهل روز گوشت نخورد، بدخوی می‌شود. گوشت بخورید؛ چراکه بر شنوایی می‌افزاید». [11]

همچنین حضرتA فرمودند: «گوشت و شیر، گوشت می‌رویانند و استخوان‌ها را استحکام می‌بخشند؛ و گوشت، شنوایی و بینایی را افزون می‌کند و گوشت همراه با تخم‌مرغ، بر نیروی جنسی می‌افزاید». [12]

امام حسن عسکریA در حدیثی دیگر فرمودند: «خطاب به ابوهاشم جعفری: ای ابوهاشم اگر توان می‌خواهی؛ گوشت بخور». [13]

این‌ها تنها بخش کوچکی از تأکید اسلام بر مصرف گوشت به‌عنوان منبع سرشار از پروتئین است که لزوم استفاده از آن را در برنامه غذایی می‌رساند؛ خصوصاً برای ورزشکاران و افرادی که فعالیت جسمانی و ورزشی داشته و فشار زیادی بر عضلات وارد می‌شود. لازم به ذکر است موادی چون مغزها (پسته، گردو، بادام و فندق) و حبوبات و لبنیات مخصوصاً کشک نیز از پروتئین فراوانی سرشارند.

12-2-3-کربوهیدرات

این گروه از مواد غذایی شامل قند، نشاسته و فیبر است. قند و نشاسته باید در یک برنامه غذایی متعادل گنجانده شود زیرا به بدن انرژی می‌دهد. هنگام هضم غذا، قند و نشاسته به گلوکز ساده شکسته و وارد خون می‌شود.

کربوهیدرات ساده به‌طور طبیعی در شیر، عسل، میوه و به میزان کمتری در سبزی‌ها یافت می‌شو د. کربوهیدرات‌های پیچیده که نشاسته است در سبزی‌ها، غلات و حبوبات یافت می‌شود. فیبر و کربوهیدرات در میوه و سبزی‌ها یافت می‌شود.

در جریان فعالیت‌های ورزشی، کربوهیدرات‌ها نقش اساسی در رساندن انرژی فوری به بدن دارند و در فعالیت‌های کوتاه‌مدت و شدید نقش این دسته از مواد غذایی غیرقابل‌انکار هست.

ازآنجایی‌که کربوهیدرات‌ها منبع اصلی سوخت برای ورزشکاران در طول تمرینشان به‌حساب می‌آید، کربوهیدرات برای ورزشکاران بیش از افراد عادی که تحرکی ندارند موردنیاز است. دانشگاه براون، پیشنهاد می‌دهد که اکثر ورزشکاران باید حدود ۶۵ درصد کالری موردنیاز روزانه‌شان را از کربوهیدرات‌ها، یا حدود ۴.۴ تا ۹ گرم کربوهیدرات به ازای هر کیلو از وزنشان در روز مصرف نمایند. این بدین معناست که یک ورزشکار ۷۷ کیلویی، با در نظر گرفتن برنامه تمرینی‌اش، به ۳۷۴ تا ۷۶۵ گرم کربوهیدرات، برای بهینه‌سازی عملکردش در تمرین احتیاج دارد.

نان که حاصل گندم است، منبعی سرشار از کربوهیدرات هست که در اسلام تأکیدات زیادی در خصوص مصرف آن شده است؛ به‌طوری‌که پیامبر اسلامJ می‌فرمایند: «بهترین غذای شما نان است»[14].

امام صادقA نیز در این مورد به مفضّل فرمودند: «ای مفضّل بدان که آب و نان اصلی‌ترین غذای انسان و مهم‌ترین عامل حیات او است[15]...». البته قابل ذکر است که نان مورد نظر روایات نان سبوس‌دار به‌ویژه نان جو است.

امام رضاA در تعریف از این ماده شگفت‌انگیز می‌فرمایند: «برتری نان جو بر گندم، همانند برتری ما بر دیگر مردمان است. هیچ پیامبری نیست که برای خورنده نان جو دعا نکرده و برای او برکت نخواسته باشد؛ و هیچ درونی نیست که جو، بدان درآمده و همه دردها از آن بیرون نرفته باشد. جو، خوراک پیامبران و غذای نیکان است»[16].

در مورد اهمیت نان جو امام رضا A فرمود: «هیچ پیامبری نیست مگر این‌که به خوردن [نان] جو دعا کرده و آن‌ها را مبارک شمرده است و بر هیچ معده‌ای داخل نمی‌شود مگر این‌که همه دردهای آن را بیرون می‌راند و آن غذای پیامبران و نیکان است، خداوند غذای پیامبرانش را غیر از نان جو چیز دیگری قرار نداده است».[17]

توضیح: در قدیم، در کنار نان‌های تهیه‌شده از گندم و حبوبات دیگر، «نان جو» یک غذای ساده و فقیرانه به شمار می‌رفت. ولی علاوه بر آن، خواص غذایی نان جو، به‌خصوص اگر دارای سبوس باشد بسیار است. امروز، نان‌های جدید که با افزودن موادی از حالت طبیعی بیرون می‌رود و برای دستگاه هاضمه مضر است، اگرچه پرمشتری است، ولی باز هم علاقه‌مندان به تندرستی سراغ نان جو می‌روند.

12-2-4- چربی‌ها

چربی‌ها دسته دیگری از مواد مغذی هستند که نقش انرژی‌زایی را در بدن دارند. میزان انرژی تولیدی از چربی به‌مراتب از کربوهیدرات‌ها و پروتئین‌ها بیشتر است؛ بنابراین در فعالیت‌های طاقت‌فرسا و طولانی این چربی‌ها هستند که انرژی بدن را تأمین می‌کنند. منبع اصلی چربی، روغن‌های گیاهی و حیوانی است. مصرف چربی ازنظر اسلام نیز توصیه شده است؛ به‌طوری‌که خدای تعالی فرموده است:

«وَعَلَی الَّذِینَ هَادُواْ حَرَّمْنَا کلَّ ذِی ظُفُرٍ وَمِنَ الْبَقَرِ وَالْغَنَمِ حَرَّمْنَا عَلَیهِمْ شُحُومَهُمَا إِلاَّ مَا حَمَلَتْ ظُهُورُهُمَا أَوِ الْحَوَایا أَوْ مَا اخْتَلَطَ بِعَظْمٍ ذَلِک جَزَینَاهُم ِبَغْیهِمْ وِإِنَّا لَصَادِقُونَ[18]؛ و بر یهودیان، هر [حیوان] چنگال داری را حرام کردیم و از گاو و گوسفند، پیه آن دو را بر آنان حرام کردیم به‌استثنای پیه‌هایی که بر پشت آن دو یا بر روده‌هاست یا آنچه بااستخوان درآمیخته است این [تحریم] را به سزای ستم کردنشان به آنان کیفر دادیم و ما البته صادقیم.»

طبق این آیه، روغن حیوانی ذاتاً چیز بدی نیست؛ بلکه خدا برای این‌که قوم یهود را تنبیه نماید، آن‌ها را از این نعمت محروم ساخت؛ لذا آیه صراحت دارد که این تحریم برای مجازات آن‌هاست، نه به خاطر ضرر داشتن روغن حیوانی. پس این حکم فقط در خصوص یهود است. هم قبل از آن‌ها خوردن روغن مجاز بوده هم بعد از آن‌ها. تحریم خداوند در این مورد به جهت مفید بودن روغن‌های مذکور بوده است که می‌توان از همین آیه به اهمیت روغن‌های حیوانی خصوصاً روغن دنبه و قرار دادن آن‌ها در رژیم غذایی افراد پی برد.

توجّه شود که در اسلام، تمام روغن‌های غیر نجس، حلال می‌باشند؛ چه روغن حیوانی و چه روغن نباتی. البته بین روغن‌ها به خوردن برخی از آن‌ها توصیه‌شده و در مورد برخی فرموده‌اند که کمتر مصرف شود. پیامبر گرامی اسلام حضرت محمد فرمودند: «هر کس یک‌لقمه چرب شده به روغن حیوانی بخورد، به همان اندازه، بیماری از تن او فرومی‌ریزد. گوشت گاو، درد است و روغن آن، شفا و شیرش نیز درمان است. هیچ‌چیز، همانند روغن گاو، به بدن درنیامده است»[19].

همچنین امام علیA فرمودند: «گوشت گاو، بیماری است و شیر آن، شفاست و روغنش درمان است. پیه هم به‌اندازه خود، درد را از بدن برون می‌برد و مردم به هیچ‌چیز، برتر از روغن گاو، درمان نجسته‌اند»[20].

امام رضا A نیز در این مورد می‌فرمایند: «هر کس می‌خواهد از درد نشیمنگاه در امان بماند و بادهای بواسیر به او زیان نرساند، هر شب، هفت خرمای هَیرون با روغن گاو بخورد و بیضه‌های خود را با روغن زنبک خالص، چرب کند»[21].

 ناگفته نماند مصرف روغن حیوانی برای افراد مسن توصیه نشده است.

12-2-5- ویتامین‌ها

مصرف ویتامین‌ها باید در ورزشکاران جهت افزایش توان ورزشی و کاهش خستگی ناشی از ورزش افزایش یابد. این گروه از مواد مغذی هرچند نقش انرژی‌زایی ندارند ولیکن به‌صورت کوآنزیم در متابولیسم مواد مغذی شرکت می‌کنند. به‌عنوان‌مثال ویتامین‌های B1،B2 وB3، همگی برای انرژی‌زایی نقش مهمی دارند.

 مصرف ویتامین B6 باید در بدن‌سازان بیشتر شود؛ چون این ویتامین نقش مهمی در سنتز پروتئین‌ها بر عهده دارد.

کمبود ویتامین B12 و اسید فولیک در ورزشکاران گیاهخوار که برای چند سال این رژیم را داشته‌اند، شایع است و مصرف مکمل برای این گروه توصیه می‌شود. در فعالیت‌های ورزشی نیاز به ویتامین‌های A، E و C نیز به دلیل نقش آنتی‌اکسیدانی که دارند، افزایش می‌یابد؛ زیرا درنتیجه ورزش فرایند اکسیداتیو (ورزش‌هایی که در آن اکسیژن زیادی مصرف می‌شود) در عضله افزایش می‌یابد و منجر به افزایش تولید پراکسیدهای چربی و رادیکال‌های آزاد می‌گردد.

 نتایج مطالعاتی که بر روی ورزشکاران صورت گرفته نشان می‌دهد که مصرف این سه ویتامین برای مدت 3 تا 4 هفته از طریق برنامه غذایی، سبب کاهش میزان آنزیم‌های کراتین فسفوکیناز (CPK) و لاکتات دهیدروژناز(LDH) می‌گردد که کاهش این دو آنزیم سبب افزایش توان ورزشی می‌شود.

 پتاسیم نقش مهمی در سلامت و عملکرد ورزشکاران دارد. درواقع، وجود پتاسیم برای تعادل مایعات بدن و عملکرد عضلات و نیز تنظیم ضربان و عملکرد قلب لازم است. باید گفت در مورد غنی بودن قارچ از لحاظ پتاسیم غفلت شده است. هر واحد 80 گرمی قارچ 300 میلی‌گرم پتاسیم دارد که مقدار بسیار خوبی است.

تغذیه صحیح باید از روز قبل ازتولّد (در جنین مادر و به‌وسیله مادر) آغاز شود. مقدار و نوع غذاهایی که در ورزش و فعالیت‌های مختلف بدنی مصرف می‌شود در قدرت، سرعت، استقامت و... به‌طورکلی در رشد ذهنی و جسمی مؤثر است. [22]

مواد غذایی

کالری

پروتئین

چربی

کربوهیدرات

انار

68

0.8

0.7

14.7

انجیر تازه

81

1.4

0.4

17.9

انجیر خشک

277

0.4

1.2

62.6

انگور

73

0.6

0.7

16.2

بادنجان

27

1

0.3

5.1

باقلا

356

28.9

1.6

56.2

باقلا تازه

64

5.2

0.4

9.8

به

61

0.6

0.3

14.1

پیاز

43

1.4

0.2

8.9

پیازچه

37

1.5

0.2

7.3

تربچه

26

1.2

0.1

5

تره‌فرنگی

61

1.8

0.2

13

جو

341

9.7

1.9

68.9

چغندر

42

1.7

0.1

8.7

خربزه

26

0.5

0.1

5.7

خرمای تازه

157

0.9

0.3

37.6

خرمای خشک

306

2.2

0.6

73

خرمالو

79

0.8

0.4

18.1

خیار

16

0.7

0.1

3

زیتون سبز

139

1.5

13.5

2.8

زیتون سیاه‌وسفید

201

1.8

21

1.1

سیب

60

0.3

0.3

14

شلغم

26

0.8

0.2

4.9

شلیل

64

0.6

0

17.1

شیر

136

5.3

0.2

28.2

عدس

336

23.7

1.3

57.4

عسل

315

0.3

0

78.4

کاهو

19

0.9

0.1

3.6

کدوتنبل

36

1

0.2

7.5

کرفس

19

0.8

0.2

3.6

جدول شماره 1: مقدار کالری موجود در یک‌صد گرم غذاهای مختلف

(با توجه به میزان پروتئین، کربوهیدرات و چربی آن‌ها برحسب میلی‌گرم)

 

در دین مبین اسلام تأکید ویژه‌ای به خوردن میوه‌ها و سبزی‌ها شده است که سرشار از ویتامین هستند. به‌عنوان نمونه به برخی موارد در جدول ذیل اشاره می‌شود:

 

نام

خواص خوراکی‌ها در احادیث اهل‌بیت

سیب

 

امام صادقA: «لَوْ یعلم النَّاسُ مَا فِی التُّفَّاحِ مَا دَاوَوْا مَرْضَاهُمْ إِلَّا بِهِ أَلَا وَ إِنَّهُ أَسْرَعُ شَیءٍ مَنْفَعَةً لِلْفُؤَادِ خَاصَّةً وَ إِنَّهُ نَضُوحُه. اگر مردم می‌دانستند چه خواصی در سیب وجود دارد، بیماران خود را تنها با آن درمان می‌کردند. سیب از هر چیزی سریع‌تر به قلب فایده می‌بخشد به‌ویژه آن‌که خوشبوکننده هست.» (طب الأئمه، ابن بسطام، 1375، ص135).

به

امام علیA: «أَکلُ السَّفَرْجَلِ قُوَّةٌ لِلْقَلْبِ الضَّعِیفِ وَ هُوَ یطَیبُ الْمَعِدَةَ وَ یذَکی الْفُؤَادَ وَ یشَجِّعُ الْجَبَانَ وَ یحَسِّنُ الْوَلَد. خوردن به، قوه ای برای قلب ضعیف است، معده را پاک، ترسو را شجاع و فرزند را زیبا می‌کند.» (تحف العقول، ابن شعبه، 1382، ص 101).

عسل

امام علیA : «الْعَسَلُ شِفَاءٌ مِنْ کلِّ دَاءٍ وَ لَا دَاءَ فِیهِ یقِلُّ الْبَلْغَمَ وَ یجْلُو الْقَلْب؛ عسل شفای هر بیماری‌ای است و هیچ بیماری در آن نیست، بلغم را کم می‌کند و قلب را جلا می‌دهد.» (بحار الانوار، 1375، ج63، ص294، ط بیروت.).

عدس

رسول اکرمJ: «یا عَلی عَلَیک بِالعَدَسِ فَإِنَّهُ مُبارَک مُقَدَّسٌ وَ هُوَ یرِقُّ القَلبَ و َیکثِرُ الدَّمعَةَ و َإِنَّهُ بارَک عَلَیهِ سَبعونَ نَبیا؛ ای علی تو را سفارش می‌کنم به خوردن عدس، زیرا مبارک و پاک است، قلب را رقیق و اشک را زیاد می‌کند و هفتاد پیامبر پیوسته از آن استفاده می‌کردند.» (وسایل الشیعه، حر عاملی، 1372، ج 25، ص 129، ح 31414).

زیتون

رسول اکرمJ: «نِعْمَ الطَّعَامُ الزَّیتُ یطَیبُ النَّکهَةَ وَ یذْهَبُ بِالْبَلْغَمِ وَ یصَفِّی اللَّوْنَ وَ یشُدُّ الْعَصَبَ وَ یذْهَبُ بِالْوَصَبِ وَ یطْفِئُ الْغَضَب. زیتون غذای خوبی است، دهان را خوشبو می‌کند، بلغم را از بین می‌برد، چهره را باز، اعصاب را محکم می‌کند و مرض را می‌برد و خشم را خاموش می‌کند.» (مکارم الاخلاق، طبرسی، 1370، ص 190).

انجیر

امام رضاA : «اَلتّینُ یذهَبُ بِالبَخرِ و َیشُدُّ العَظمَ و َینبِتُ الشَّعرَ و َیذهَبُ بِالدّاءِ وَ لایحتاجُ مَعَهُ إِلی دَواءٍ؛ انجیر بوی بددهان را برطرف، استخوان‌ها را محکم، رویش مو را زیاد، بیماری را برطرف می‌کند و باوجودآن احتیاجی به دارو نیست.» (وسائل الشیعه، حر عاملی، 1372، ج 25، ص170، ح 31554).

سنجد

امام صادقA : (سَمِعتُ أَبا عَبدِاللّهA یقولُ فِی الغُبَیرا): «إِنَّ لَحْمَهُ ینْبِتُ اللَّحْمَ وَ عَظْمَهُ ینْبِتُ الْعَظْمَ وَ جِلْدَهُ ینْبِتُ الْجِلْدَ وَ مَعَ ذَلِک فَإِنَّهُ یسَخِّنُ الْکلْیتَینِ وَ یدْبُغُ الْمَعِدَةَ وَ هُوَ أَمَانٌ مِنَ الْبَوَاسِیرِ وَ التَّقْطِیرِ وَ یقَوِّی السَّاقَینِ وَ یقْمَعُ عِرْقَ الْجُذَام؛ درباره سنجد شنیدم که می‌فرمودند: گوشت سنجد برای گوشت، هسته آن برای استخوان و پوست آن برای پوست مفید است و درعین‌حال کلیه‌ها را گرم، معده را ضدعفونی کرده و بازدارنده از بواسیر و تسلسل بول است. ساق پا را تقویت و جذام را از بدن ریشه‌کن می‌کند.» (کافی، کلینی، 1375، ج6، ص361، ح 1؛ مکارم الاخلاق، طبرسی، 1370 ص 176).

سیر

رسول اکرمJ: «کلُوا الثّومَ و َتَداوَوا بِهِ فَإِنَّ فیهِ شِفاءً مِن سَبعینَ داءً؛ سیر بخورید و با آن مداوا کنید که هفتاد بیماری را شفا می‌دهد.» (مکارم الاخلاق، طبرسی، 1370، ص 182).

خرما

امام علیA : «کلُوا التَّمْرَ فَإِنَّ فِیهِ شِفَاءً مِنَ الْأَدْوَاء؛ خرما بخورید که شفای دردهاست.» (مکارم الاخلاق، طبرسی، 1370، ص 168).

مویز

رسول اکرمJ: «عَلَیکمْ بِالزَّبِیبِ فَإِنَّهُ یکشِفُ الْمِرَّةَ وَ یذْهَبُ بِالْبَلْغَمِ وَ یشُدُّ الْعَصَبَ وَ یذْهَبُ بِالْإِعْیاءِ وَ یحَسِّنُ الْخُلُقَ وَ یطَیبُ النَّفَسَ وَ یذْهَبُ بِالْغَم؛ شما را سفارش می‌کنم به خوردن مویز، زیرا صفرا را برطرف می‌کند، بلغم را از بین می‌برد، اعصاب را قوی، خستگی را دور، اخلاق را خوب می‌کند، به روح آرامش می‌بخشد و غم را می‌برد.» (خصال، ابن بابویه، 1385، ص 344).

گلابی

امام صادقA : «الْکمَّثْرَی یدْبُغُ الْمَعِدَةَ وَ یقَوِّیهَا هُوَ وَ السَّفَرْجَلُ سَوَاءٌ وَ هُوَ عَلَی الشِّبَعِ أَنْفَعُ مِنْهُ عَلَی الرِّیقِ وَ مَنْ أَصَابَهُ طَخَاءٌ فَلْیأْکلْهُ یعْنِی عَلَی الطَّعَامِ؛ گلابی، معده را پاک و تقویت می‌کند و بِه هم مثل گلابی است. خوردنش روی غذا سودمندتر است تا ناشتا. هر کس احساس سنگینی می‌کند، آن را روی غذا بخورد.» (کافی، کلینی، 1375، ج 6، ص 358، ح 2).

انار

امام صادقA : «کلُوا الرُّمَّانَ بِشَحْمِهِ فَإِنَّهُ یدْبُغُ الْمَعِدَةَ وَ یزِیدُ فِی الذِّهْن؛ انار را با پیهاش بخورید، چراکه معده را پاک می‌کند و مایه رشد ذهن می‌شود.» (کافی، کلینی، 1375، ج 6، ص 354، ح 12).

خربزه

رسول اکرمJ:«عَلَیکمْ بِالبِطّیخِ، فَاِنَّ فیهِ عَشْرَ خِصالٍ: هُوَ طَعامٌ وَ شَرابٌ وَ اُشْنانٌ وَ رَیحانٌ وَ یغْسِلُ الْمَثانَةَ وَ یغْسِلُ الْبَطْنَ وَ یکثِرُ ماءَ الظَّهْرِ وَ یزیدُ فِی الْجماعِ وَ یقْطَعُ البُرودَةَ وَ ینَقِّی الْبَشَرَةَ؛ خربزه بخورید، چراکه ده خاصیت دارد: غذاست، آب است، شستشو دهنده و خوش‌بوکننده است، مثانه را می‌شوید، آب کمر را زیاد می‌کند، بر نیروی هم‌بستری می‌افزاید، سردی مزاج را می‌بَرَد و پوست را شاداب می‌کند.» ( مستدرک الوسائل و مستنبط المسائل، 1408، ج 16، ص 411، ح 20373).

 

باقلا

امام صادقA : «اَکلُ الباقِلّی یمَخِّخُ السّاقَینِ وَ یزیدُ فِی الدِّماغِ وَ یوَلِّدُ الدَّمَ الطَّری؛خوردن باقلا، مایه تقویت مغز استخوان‌های ساق پا می‌شود، توان مغز را افزون می‌سازد و خون تازه تولید می‌کند.» (کافی، 1375، ج 6، ص 344، ح 1).

کدو

پیامبرJ: «عَلَیکمْ بِالدُّبّاءِ فَاِنَّهُ یذَکی الْعَقْلَ وَ یزیدُ فِی الدِّماغِ؛ کدو بخورید، چرا که عقل را تیز و (کارآیی) مغز را زیاد می‌کند.» (بحار الانوار، 1375، ج 63، ص 229).

کرفس

پیامبرJ: «الْکرَفْسُ بَقْلَةُ الْأَنْبِیاءِ وَ یذْکرُ أَنَّ طَعَامَ الْخَضِرِ وَ إِلْیاسَ الْکرَفْسُ وَ الْکمْأَة؛کرفس سبزی انبیا است و غذای حضرت خضر و الیاس، کرفس و قارچ خوراکی بوده است.» (مستدرک الوسائل و مستنبط المسائل، 1408، ج 16، ص 420، ح 20406)

سرکه

امام علیA : «نِعْمَ الاِدامُ اَلْخَلُّ یکسِرُ الْمِرَّةَ وَ یطْفِئُ الصَّفْراءَ وَ یحْیی الْقَلْبَ؛ سرکه، خوب خورشتی است، زرداب را می‌شکند، صفرا را فرومی‌نشاند و قلب را زنده می‌کند.» (کافی،1375، ج 6، ص 329، ح 7).

پیاز

امام صادقA : «اَلْبَصَلُ یذْهَبُ بِالنَّصَبِ وَ یشُدُّ الْعَصَبَ وَ یزیدُ فِی الْخُطی وَ یزیدُ فِی الْماءِ وَ یذْهَبُ بِالحُمَّی؛ پیاز، خستگی را می‌برد، اعصاب را قوی می‌کند، قدم‌ها را چابک و نیروی جنسی را زیاد می‌کند و تب را می‌برد.» (کافی، 1375، ج 6، ص 374، ح 2).

گردو

امام علیA : «أَکلُ الْجَوْزِ فِی شِدَّةِ الْحَرِّ یهَیجُ الْحَرَّ فِی الْجَوْفِ وَ یهَیجُ الْقُرُوحَ عَلَی الْجَسَدِ وَ أَکلُهُ فِی الشِّتَاءِ یسَخِّنُ الْکلْیتَینِ وَ یدْفَعُ الْبَرْدَ. خوردن گردو در گرمای شدید، حرارت بدن و زخم‌های تن را تحریک می‌کند، امّا خوردن آن در زمستان، کلیه‌ها را گرم می‌کند و سرما را دفع می‌کند.»

 (کافی، 1375، ج 6، ص 340، ح 1).

شلغم

امام کاظمA : «عَلَیک بِاللِّفْتِ فَکلهُ ـ یعْنی اَلسَّلجَمَ ـ فَاِنَّهُ لَیسَ مِنْ اَحَدٍ اِلاّ وَ لَهُ عِرْقٌ مِنَ الْجُذامِ، وَ اللِّفْتُ یذیبُهُ؛ شلغم بخور، زیرا هیچ‌کس نیست که در او رگی از جذام نباشد و شلغم این رگ را می‌سوزاند.» (کافی، 1375، ج 6، ص 372، ح 1).

تره

امام صادقA : «سُئِلَ اَبو عَبْدِاللّهA عَنِ الکرّاثِ، فَقالَ: کلْهُ، فَاِنَّ فیهِ اَرْبَعَ خِصالٍ: یطَیبُ النَّکهَةَ وَ یطْرُدُ الرِّیاحَ وَ یقْطَعُ البَواسیرَ وَ هُوَ اَمانٌ مِنَ الْجُذامِ لِمَنْ اَدْمَنَ عَلَیه. از امام صادقA درباره تره پرسیدند، فرمودند: آن را بخورید، چرا که در آن، چهار ویژگی است: دهان را خوشبو می‌کند، بادها را از بدن می‌برد، بواسیر را ریشه‌کن می‌کند و برای کسی که پیوسته بخورد، مایه ایمنی از جذام است.» (کافی، 1375، ج 6، ص 365، ح 4)

کاهو

پیامبرJ : «کلِ الخَسَّ، فَاِنَّهُ یورِثُ النُّعاسَ وَ یهْضِمُ الطَّعامَ؛ کاهو بخورید، چراکه خواب‌آور است و غذا را هضم می‌کند.» (مکارم الأخلاق، 1370، ص 183)

بادمجان

امام رضاA : لِبَعْضِ قَهارِمَتِهِ: «اِسْتَـکثِروا لَنا مِنَ الباذَنـْجانِ، فَاِنَّهُ حارٌّ فی وَقْتِ الْبَرْدِ، بارِدٌ فی وَقْتِ الْحَرِّ، مُعْتَدِلٌ فِی الاوقاتِ کلِّها جَیدٌ فی کلِّ حالٍ؛ به یکی از پیشکاران خود: برای ما، بادمجان زیاد تهیه کنید، چراکه در هنگام سرما، گرم و در هنگام گرما، سرد است، در همه اوقات، معتدل و درهرحال، خوب است.» (طب الائم، 1416ق، ص 139).

هویج

امام صادقA : «اَلْجَزَرُ اَمانٌ مِنَ القُولَنْجِ وَ الْبَواسیرِ وَ یعینُ عَلَی الجِماعِ؛ هویج، مایه ایمنی از قولنج و بواسیر است و آمیزش جنسی را تقویت می‌کند.»(کافی، 1375، ج 6، ص 372، ح 2)

ریحان

امام صادقA : «اَلْحَوک بَقْلَةُ الأَنْبیاءِ، اَما اِنَّ فیهِ ثَمانَ خِصالٍ: یمْرِئُ وَ یفْتَحُ السُّدَدَ وَ یطَیبُ الجُشاءَ وَ یطَیبُ النَّـکهَةَ وَ یشَهِّی الطَّعامَ وَ یسُلُّ الدّاءَ وَ هُوَ أمانٌ مِنَ الجُذامِ وَ إذا اسْتَقَـرَّ فی جَوْفِ الإنسانِ قَمَعَ الدّاءَ کلَّهُ؛ ریحان، سبزی انبیاست و در آن هشت خاصیت است: هضم‌کننده است، رگ‌ها و مجاری را باز می‌کند، بازدم را خوشبو می‌سازد، بدن را بوی خوش می‌بخشد، اشتهاآور است، درد را از بدن بیرون می‌برد، از جذام در امان می‌دارد و چون وارد معده شود درد را به‌کلی از بین می‌برد.» (کافی، 1375، ج 6، ص 364، ح 4).

نخود

امام رضاA : «اَلْحِمَّصُ جَیدٌ لِوَجَعِ الظَّهْرِ؛ نخود برای کمردرد مفید است.» (کافی، 1375، ج 6، ص 343، ح 4).

ترب

امام صادقA : «اَلْفُجُلُ اَصْلُهُ یقْطَعُ الْبَلْغَمَ وَ لُـبُّهُ یهْضِمُ وَ وَرَقُه ُیحْدِرُ البَولَ حَدرا؛ تُرب، ساقه‌اش بلغم را از بین می‌برد، خودش غذا را هضم می‌کند و برگش به دفع کامل ادرار کمک می‌کند.» (کافی، 1375، ج 6، ص 371، ح 2).

جو

امام صادقA : «لَوْ عَلِمَ اللّه فی شَیءٍ شِفاءً اَکثَرَ مِنَ الشَّعیرِ ما جَعَلَهُ غِذاءَ الاَنْبیاءِ؛اگر خداوند در چیزی بیشتر از جو شفادهندگی می‌دید، آن را خوراک پیامبران قرار نمی‌داد.» (مکارم الأخلاق، 1370، ص 154).

شیر

امام صادقA : «عَنْ اَبی الْحَسَنِ الاصبهانی: کنْتُ عِنْدَ اَبی عَبْدِاللّهA فَقالَ لَهُ رَجُلٌ وَ اَنـَا اَسْمَعُ: جُعِلْتُ فِداک! اِنّی اَجِدُ الضَّعْفَ فی بَدَنی. فَقال لَهُ: عَلَیک بِاللَّبَنِ، فَاِنَّهُ ینْبِتُ اللَّحْمَ وَ یشُدُّ الْعَظْمَ؛ ابوالحسن اصفهانی گوید: نزد امام صادقA بودم. شنیدم مردی به ایشان گفت: فدایت شوم! در بدنم احساس ضعف می‌کنم. امامA به او فرمودند: شیر بخور، چراکه گوشت می‌رویاند و استخوان را محکم می‌کند.» (کافی، 1375، ج 6، ص 336، ح 7).

12-2-۶-آب

آب مایعی است که عنصر اصلی حیات است و مصرف آن یک نیاز غذایی مبرم برای بدن است. بدن انسان برای حفظ تعادل و ادامه حیات و کار طبیعی کلیه‌ها و دفع مواد زائد و سموم به آب نیازمند است.

 ساخت ماهیچه‌ها و عضلات، آب‌رسانی به بافت‌ها و اندام‌های مختلف و تنظیم دمای بدن ازجمله دلایل مهم نیاز بدن به مصرف این ماده غذایی است.

حدود دوسوم یعنی 65% وزن بدن انسان را آب تشکیل می‌دهد آب علاوه با این‌که به‌طور خالص و یا در ترکیب مواد غذایی مصرف می‌شود از سوختن مواد غذایی در بدن نیز به وجود می‌آید.

«آب تنها ماده‌ای است که کمبود یا فقدان آن تهدید جدی برای سلامت است. به‌خصوص در فعالیت‌های ورزشی فقدان آب و یا کمبود آب سبب خستگی زودرس ورزشکار می‌شود. نقش آب برای فعالیت قلب و عروق، متابولیسم مواد مغذی، سیستم تنظیمی حرارت بدن و همچنین دفع مواد زائد حاصل از متابولیسم سلولی است. از طرف دیگر انتقال آب از داخل به خارج از سلول و بالعکس متضمن جابه‌جایی یون‌های سدیم، پتاسیم، کلر و منیزیم است. هرچند که عرق یک ترکیب هیپوتونیک (رقیق) است و غلظت سدیم، پتاسیم و کلر در عرق کمتر از خون است، ولیکن در فعالیت‌های طولانی‌مدت تعریق زیاد سبب افزایش غلظت خون و درنتیجه خستگی و عدم توان ورزشی می‌شود. در آیات و روایات نیز به‌طور جامعی به آب و مصرف آن پرداخته‌شده است که این نشان‌دهنده اهمیت آن است». [23]

امام صادقA به مفضّل چنین می‌فرمایند: «نیازمندی آدمی به آب از نیازمندی‌اش به نان بیشتر است؛ زیرا مقاومت وی در مقابل گرسنگی، بیشتر از تشنگی است و نیازمندی به آب، بیشتر از نیازمندی به نان است؛ چون برای آشامیدن، وضو گرفتن، غسل کردن، شستن جامه‌ها، آب دادن چهارپایان و آبیاری زراعت‌ها به آب نیاز است، ازاین‌رو آب فراوان است، به‌گونه‌ای که به‌رایگان در اختیار مردم قرارگرفته تا برای به دست آوردن آن به‌سختی و زحمت نیفتد و به دست آوردن نان را این‌گونه قرار نداد تا مردم به تلاش و کوشش وادار شوند و از فساد اخلاق و تبه‌کاری محفوظ بمانند.»[24]

در سخنان پیشوایان دین به آب بسیار اهمیت داده‌شده از آن مدح شده است. از پیامبر اکرمJو امیر مؤمنانA روایت‌شده است: «آب در دنیا و آخرت، برترین آشامیدنی است». [25]

دستورالعمل امام رضاA: درباره نوشیدن آب

 آن حضرت نحوه خوردن آب در ماه‌های مختلف سال را چنین بیان فرموده‌اند:

ماه دوّم بهار(اردیبهشت)

نیسان، سی روز است که درآن، روز بلند می‏شود و نوشیدن آب ناشتا مفید است.

ماه دوم تابستان(مرداد)

تموز، سی و یک روزی است که درآن حرارت شدید می‏شود و آب بدن کم می‌گردد. در این ماه ناشتا، آب سرد بیاشامند.

پایان پاییز(آذر)

تشرین آخر، سی روزی است که در آن از آشامیدن آب در شب نهی شده است و سزاوار است که هر صبح جرعه‏ای از آب گرم بیاشامند.

ماه دوم زمستان(بهمن)

کانون آخر، سی و یک روز است که در آن بلغم غلبه می‏کند و سزاوار است ناشتا جرعه‏ای از آب گرم بیاشامند. [26]

 

برای مطالعه بیشتر

آداب آب نوشیدن

آب، مایع طاهر و مطهّری است که از ضروریات زندگی جانداران است. ارزش این مایع گران‌قدر به حدّی است که امام علیA آن را برترین نوشیدنی در دنیا و آخرت دانسته‌اند (1) و در روایت دیگری توصیه‌شده است که آب را به‌گونه‌ای بنوشید که از نوشیدن آن لذت ببرید. (2) امروزه با افزایش جمعیت و به دنبال آن، بالا رفتن مصرف آب در کشاورزی و صنعت، مصرف صحیح و خودداری از اسراف، مهم‌ترین نکته ضروری در مورد آب است که باید به آن دقت کرد؛ زیرا توصیه‌های بسیاری در اسلام در مذمت اسراف نقل‌شده است. (3) علاوه بر این، توصیه‌هایی پیرامون نوشیدن آب در ظرف‌های خاصی وجود دارد که این روایات مرتبط با ظرف‌های زمان صدور روایت است. (4) اما توصیه‌های بسیاری هم وجود دارد که امروزه قابل‌اجراست. دعا هنگام نوشیدن آب پیامبر خداJ هنگام نوشیدن آب این دعا را می‌خواند: «الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی جَعَلَهُ عَذْبًا فُرَاتًا بِرَحْمَتِهِ، وَ لَمْ یَجْعَلُهُ مَالِحًا لجَاجًا بِذُنُوبِنَا»؛ (5)  سپاس خداوندی را که این آب را با رحمتش گوارا گردانید و آن را به مجازات گناهان ما، شور و گندیده قرار نداد.

امام صادقA فرمود: هرگاه کسی پیش از آب خوردن «بِسْم اللّهِ» بگوید سپس ( نوشیدن آب را) قطع کرده و «الحمد لله» بگوید. سپس قبل از نوشیدن مجدد « بِسْمِ اللّهِ» بگوید و بخورد و بعد از خوردن دوباره « اَلْحَمْدُ لِلّهِ » بگوید؛ تا زمانی که آن آب در شکم او است تسبیح خدا گوید و ثوابش از برای او باشد. (6) دعاهای دیگری نیز در همین زمینه در منابع روایی نقل‌شده است. (7) آرام نوشیدن آب در روایات آمده است، آب را باید به آرامی نوشید و از یک‌باره خوردن آن پرهیز کرد. پیامبر خداJ فرمود: «آب را به آرامی بمکید، و آن‌را نبلعید.» (8) ایستاده خوردن آب در روز و نشسته نوشیدن در شب امام صادقA فرمود: «ایستاده آشامیدن آب در روز، غذا را گوارا می‌سازد و ایستاده آشامیدن آب در شب، زردآب می‌آورد.» (9) در این زمینه روایات دیگری نیز وجود دارد. با سه نفس خوردن آب امام صادقA فرمود: «نزد پدرم نشسته بود و عبدالله بن علی (برادر امام باقر) آمد و اجازه حضور برای عمرو بن عبید و... گرفت. آنان، پس از اجازه نزد آن‌حضرت آمدند و نشستند و گفتند: «ای اباجعفر! برای هر کاری روشی وجود دارد که باید بدان ملتزم بود؟» امام فرمود: «آری کاری نیست، مگر آن‌که روشی دارد که باید بدان ملتزم بود»، سپس آب خواست و کوزه آب را آوردند. آن افراد گفتند: «ای اباجعفر! آیا برای نوشیدن آب از این کوزه نیز روشی وجود دارد؟» امام فرمود: «برای کسی که می‌نوشد روشی وجود دارد»، گفتند: «چه روشی؟» فرمود: «هرکسی که می‌خواهد آب بنوشد، با سه نفس بنوشد و در هر نفس حمد خدا گوید و البته از گوشه کوزه بنوشد و از جای شکسته کوزه اگر شکسته است؛ ننوشد. سپس بگوید: «الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی سَقَانِی مَاءً عَذْباً فُرَاتاً بِرَحْمَتِهِ وَ لَمْ یَجْعَلْهُ مِلْحاً أُجَاجاً بِذُنُوبِی»؛ حمد خدا را که به من آب شیرین گوارا از رحمتش نوشانید و آن‌را به جهت گناهانم، شور و تلخ نساخت.» (10) علاوه بر این، در منابع شیعه (11) و سنی (12) روایات دیگری پیرامون سه بار نوشیدن آب نقل شده است.

(1). دعائم الإسلام و ذکر الحلال و الحرام و القضایا و الأحکام، نعمان بن محمد، 1385 ق، ج 2، ص 127.

(2). ثواب الأعمال و عقاب الأعمال، شیخ صدوق، 1406 ق، ص 184.

(3)؛ اسراف و تبذیر در قرآن.

(4)الکافی، کلینی،  1407 ق، ج 6، ص 386.

(5)شعب الإیمان، أبو بکر بیهقی، 1413 ق، ج 6، ص 272.

(6). ا لمحاسن، برقی، 1416ق، ج 2، ص 578.

(7). مکارم الأخلاق، طبرسی، 1370، ص 151؛ شریف رضی، چاپ چهارم، 1412 ق؛ مفتاح الفلاح فی عمل الیوم و اللیلة من الواجبات و المستحبات، ص 176.

(8). الجعفریات (الأشعثیات)، کوفی، ص 161.

(9). کافی، کلینی، 1375، ج 6، ص 383.

(10). المحاسن، برقی، 1416ق، ج 2، ص 577.

(11). تهذیب الاحکام، شیخ طوسی، 1407 ق، ج 9، ص 95.

(12). الطب النبوی، أحمد بن عبد الله، 2006م، ج 2، ص 675.

12-2-۷- الکل

مصرف الکل در حین تمرین و قبل و بعد از آن مناسب نیست؛ چون می‌تواند موجب کم شدن آب بدن شود که منجر به ضعف منابع سوخت می‌شود؛ مهارت‌ها را مختل می‌کند و اتلاف گرما را افزایش می‌دهد. الکل باعث اتساع روده می‌شود و در مرحله بازیافت و ترمیم که بعد از تمرین ضروری است، اختلال ایجاد می‌کند. مصرف نوشیدنی‌های با الکل بالا، دفع ادرار را زیاد می‌کند که ممکن است مانع آب‌رسانی (جذب مجدد آب) مطلوب ورزشکاران بعد از تمرین شود[27].

قرآن در مورد حرام بودن نوشیدن مشروبات الکلی صراحتاً می‌فرماید: «یا أَیهَا الَّذینَ آمَنُوا إِنَّمَا الْخَمْرُ وَ الْمَیسِرُ وَ الْأَنْصابُ وَ الْأَزْلامُ رِجْسٌ مِنْ عَمَلِ الشَّیطانِ فَاجْتَنِبُوهُ لَعَلَّکُمْ تُفْلِحُونَ إِنَّما یریدُ الشَّیطانُ أَنْ یوقِعَ بَینَکُمُ الْعَداوَةَ وَ الْبَغْضاءَ فِی الْخَمْرِ وَ الْمَیسِرِ وَ یصُدَّکُمْ عَنْ ذِکْرِ اللَّهِ وَ عَنِ الصَّلاةِ فَهَلْ أَنْتُمْ مُنْتَهُونَ[28]؛ای کسانی که ایمان آورده‌اید! شراب و قمار و بت‌ها و ازلام [نوعی بخت‌آزمایی]، پلید و از عمل شیطان است، از آن‌ها دوری‌کنید تا رستگار شوید. شیطان می‌خواهد به‌وسیله شراب و قمار، در میان شما عداوت و کینه ایجاد کند و شما را از یاد خدا و از نماز بازدارد. آیا (با این‌همه زیان و فساد و با این نهی اکید) خودداری خواهید کرد؟!»

سوید بن طارق از پیامبر Jدرباره شراب سئوال کرد. پیامبر اکرمJ او را از آن نهی کرد، او گفت: آن را برای دوا می‌سازم، پیامبرJ فرمود: «شراب درد است نه دوا».[29]

 


[1].تربیت بدنی کاربردی، ص83.

[2]- «و اعلم ان الجسد بمنزلة الارض الطيبة متى تعوهدت بالعمارة و السقى من حيث لا يزداد في الماء فتغرق و لا ينقص منه فتعطش دامت عمارتها و كثر ربعها و زكى زرعها و ان تغوفل عنها فسدت و لم ينبت فيها العشب.» (بحارالنوار،ج59،ص306)

[3]. بقره/ 168.

[4]. مائده/  88.

[5]. مؤمنون/ 51.

[6]. بقره / 172.

[7]. عبس/ 24.

[8]. اولین دانشگاه، آخرین پیامبر، ج 14.

[9] - «فـانَّ صلاح البدن وَ قوِامَه یَکونُ بِالطَّعامِ والشَّرابِ و فَسادَهُ یَکونُ بهما» (بحارالانوار،ج59،ص306).

[10] - «اثنان عليلان: صحيح محتم، و عليل مخلط» (مکارم الاخلاق، ص 416).

[11]. «مَن لَم یأکلِ اللَّحمَ أربَعینَ یوماً ساءَ‌‌خُلُقُهُ، فَکلُوا اللَّحمَ؛ فَإِنَّهُ یزیدُ فِی السَّمعِ» (من لایحضره الفقیه، 1363، ج1،ص299).

[12]. «للَّحمُ وَاللَّبَنُ؛ ینبِتانِ اللَّحمَ، ویشُدّانِ العِظامَ، وَاللَّحمُ یزیدُ فِی السَّمعِ وَالبَصَرِ، وَاللَّحمُ بِالبَیضِ یزیدُ فِی الباءَة» (بحار الانوار، 1375، ج 66، ص76، ح73).

[13]. «یا ابا هاشم اذا ارت القوه فکل الحم» (مستدرک الوسائل، ج16، ص340).

[14]. قالَ رَسُولُ اللَّه (ص): «خَیرُ طَعامِکمْ اَلْخُبْزُ» (بحارالانوار، 1375، ج63، ص149).

[15]. قالَ الإمامُ الصَّادِقُ(ع): «وَ اعْلَمْ یا مُفَضَّلُ: أَنَّ رَأْسَ مَعاشِ الإِنْسانِ وَ حَیاتِه اَلخُبزُ وَالْماءُ» (بحار الانوار، 1375، ج3، ص78).

[16]. «فَضْلُ خُبْزِ الشَّعِیرِ عَلَی الْبُرِّ کفَضْلِنَا عَلَی النَّاسِ وَ مَا مِنْ نَبِی إِلَّا وَ قَدْ دَعَا لِأَکلِ الشَّعِیرِ وَ بَارَک عَلَیهِ وَ مَا دَخَلَ جَوْفاً إِلَّا وَ أَخْرَجَ کلَّ دَاءٍ فِیهِ» (الکافی، ج6، ص304).

[17]. عَنْ أَبی الْحَسَنِ الرِّضا(ع) قالَ:« ما مِنْ نَبِی إِلاّ وَقَدْ دَعا لِأَکلِ الشَّعیرِ وَبارَک عَلَیهِ وَ ما دَخَلَ جَوْفا اِلاّ وَ أَخْرَجَ کلَّ داءٍ فیهِ وَ هُوَ قُوتُ الْأَنْبِیاءِ وَ طَعامُ الْأَبْرارِ، أَبَی اللّه ُ تَعالی أَنْ یجْعَلَ قُوتَ أَنْبِیائِهِ إِلاّ شَعیرا.» (لئالی الاخبار، ص750).

[18]. انعام / 146.

[19]. «مَن أکلَ لُقمَةً سَمینَةً نَزَلَ مثل‌ها مِنَ الدّاءِ مِن جَسَدِهِ، ولَحمُ البَقَرِ داءٌ، وسَمنُها شِفاءٌ، ولَبَنُها دَواءٌ، وما دَخَلَ الجَوفَ مِثلُ السَّمنِ» ( بحار الانوار، 1375، ج66، ص77).

1. «لَحمُ البَقَرِ داءٌ، ولَبَنُها شِفاءٌ، وسَمنُها دَواءٌ، وَالشَّحمُ یخرِجُ مِثلَهُ مِنَ الدّاءِ، ولَم یستَشفِ النّاسُ بِشِفاءٍ أفضَلَ مِنَ السَّمنِ» (کنز العمال فی سنن الأقوال و الأفعال، ج10، ص86، ح28472 نقلاً عن ابن السنی وأبی نعیم معا فی الطبّ؛ دانشنامه احادیث پزشکی، ج2، ص 368).

[21]. «مَن أرادَ أن یأمَنَ وَجَعَ السُّفلِ، ولا یضُرُّهُ شَیءٌ مِن أریاحِ البَواسیرِ، فَلیأکل سَبعَ تَمَراتِ هَیرونٍ بِسَمنِ بَقَرٍ، ویدَهِّنُ اُنثَییهِ بِزِئبَقٍ خالِصٍ فی بحار الأنوار: «ولا یظهر به وجع البواسیر»؛ «الهیرون، کزیتون: ضربٌ من التمر، جید». (زبیدی، 1306، ج18، ص587؛ طبّ الإمام الرضا(ع)، علی ابن موسی، 1419، ص35؛ بحار الانوار، 1375، ج62، ص324؛  ری شهری، 1389، ج2، ص370 هَیرون (بر وزن زَیتون)، نوعی خرمای مرغوب است (زبیدی، 1306، ج 18، ص 587) در بحار الأنوار، به جای این واژه، «بَرنی» آمده که آن نیز نوعی مرغوب از خرماست.

[22]. تربیت بدنی کاربردی، صص 3 - ۸۲.

[23]. تربیت بدنی کاربردی، ص ۷۹.

[24]. «انّ حاجهَ الانسانِ الی الماءِ اشدُّ من حاجَتِهِ الی الخُبزِ ذلکَ انّ صبرهُ عَلَی الجُوعِ اکثَرُ مِن صَبرِه عَلَی العَطَش، والذی یحتاجُ الیه مِنَ الماءِ اکثرُ ممّا یحتاجُ الی الخُبزِ لانَّه یَحتاجُ لِشُربِهِ وَ وُضُوئِهِ و غُسلِهِ و غَسلِ ثیابِهِ وَ سَقیِ انعامِه و زَرعِه، فجُعِلَ الماءُ مَبذُولاً لا یُشتَری لِتَسقُطَ عن الانسان المؤونه فی طَلَبه». (بحار الانوار، 1375، ج3، ص 87).

[25]. «الماءُ سَیّدُ الشَّؤابِ فی الدُّنیا و الاخرهِ». (بحار الانوار، 1375، ج 66، ص 451).

3. نيسان ثلثون يوما فيه يطول النهار... يشرب الماء على الريق و يشم الرياحين و الطيب... /تموز احد و ثلثون يوما فيه شدة الحرارة و تغور المياه و يستعمل فيه شرب الماء البارد على الريق../ تشرين الآخر ثلثون يوما و ينهى فيه عن شرب الماء بالليل و يشرب بكرة كل يوم جرعة ماء حار...... كانون الآخر احد و ثلثون يوما يقوى فيه غلبة البلغم و ينبغى ان يتجرع فيه الماء الحار على الريق. (بحارالانوار، ج59،ص312)

[27]. تربیت بدنی کاربردی، ص ۷۸.

[28]. مائده /90-91.

[29]. «سُوَیدُ بْنُ طُارِقِ سَاَلَ النَبی صلی الله علیه و آلهعَنِ الخَمْرِ، فَنَهْاهُ فَقالَ: اَصْنَعُ لِلدَّواءِ فقالَ J: اِنَّها داءٌ وَ لَیسَتْ بِدَواءٍ.» ( کنز العمال فی سنن الأقوال و الأفعال، ج۵، ح۱۳۷۵۶).

فصل بعد
نقدها و نظرات