سازه‌هاي بتن‌آرمه 2

1401/09/20 12:39
فصل قبل

 

سرفصل درس:

بررسي قابليت بهرهبرداري و محدوديتهاي مربوطه

ترکخوردگي در اجزاء خمشي، محاسبه عرض ترک و روش محدود کردن آن

تعيين تغيير شکل (خيز) ضوابط و محدوديتهاي آن

بررسي انواع دستگاههاي مقاوم، قابهاي بتنآرمه و ديوارهاي برشي، توزيع بار بين اجزاي باربر

طراحي لرزهاي قطعات بتنآرمه

آشنايي با پوششهاي مختلف و روش محاسبه پوششهاي متشکل از: تيرچه و بلوک، تاوههاي يکطرفه و دوطرفه و تاوههاي بدون تير

آشنايي با مباني بتن پيشتنيده، اصول اجرايي و محاسباتي (طراحي خمشي و برشي)

تبصره: مطالب اين درس بايد هماهنگ با مبحث نهم مقررات ملي ساختمان (آييننامه رسمي کشور) باشد.

سرفصل: آشنايي با مباني پيشتنيده

نمونه 42- مطلب درسي: مقدمه

پيش تنيدگي به معناي تنشهايي است که حتي در غياب بارهاي مرده و زنده در مقطع عضو وجود دارد. به عنوان مثال بشکههاي چوبي قديمي با محکم کردن تسمههاي کمربندي فولادي در حول محيط بشکه، ساخته ميشدند. نيروي کششي تسمهها، بين لبههاي در حال تماس الوارهاي چوبي بشکه، ايجاد فشار نموده و باعث آببندي آنها ميشد.

امروزه قسمت اعظم کارهاي پيشتنيده بر روي اعضاي بتني متمرکزشده است. از ديدگاه کلي، پيش تنيدگي به معناي ايجاد تنشهاي دائمي مخالف با تنشهايي است که در اثر بارهاي خدمت (سرويس) در سازهها ايجاد خواهند شد. [1]

اين سيستم براي دهانههاي بزرگ و بارهاي نامتعارف کاربرد فراواني يافته است.

بررسي مجدد: تنش پيش تنيدگي بايستي بر خلاف تنشي است که در بارگذاري وارد ميشود که با پاراگراف زير تناقض دارد

اگر خوب دقت کنيم درباره بسياري از انسانها نيز همين وضعيت وجود دارد و آنها بايد پيشاپيش با تحمل فشارها و سختيها جهت مأموريتهاي آينده آماده شوند به عنوان مثال افرادي مانند پيامبران که بايد براي هدايت مردم بارها و سختيهاي زيادي را تحمل ميکردند؛ پيش از رسالت، شرايطي براي آنان ايجاد ميشد تا آمادگي لازم را پيدا کنند همانگونه که پيامبر اسلام a از کودکي پدر و مادر را از دست دادند يا براي عبادت به غار حرا ميرفتند يا سختيهايي که حضرت يوسف (از قبيل انداخته شدن در چاه توسط برادران و دوري از خانواده) قبل از رسالت متحمل شدند. [2]

در احاديث معتبري از شرح صدر به عنوان يکي از بزرگترين نعمات الهي ياد شده است. در قرآن کريم هم خداي متعال خطاب به حضرت رسول a ميفرمايد: «أَلَمْ نَشْرَحْ لَک صَدْرَک؛[3] آيا ما سينه تو را گشاده نساختيم».

 حال همين حضرت رسول با اين سعهصدر در مواقعي که به خاطر حرف و عمل مشرکان و جاهلان در عسر و حرج قرار ميگرفتند خداي متعال براي تسکين، تسلي و حفظ ايشان به ياد خدا، تسبيح و سجده امر مينمايد: «وَ لَقَدْ نَعْلَمُ أَنَّک يضِيقُ صَدْرُک بِمَا يقُولُونَ، فَسَبِّحْ بِحَمْدِ رَبِّک وَ کن مِّنَ السَّاجِدِين؛[4] به تحقيق ما مي‏دانيم سينه تو از آنچه آنها مي‏گويند تنگ مي‏شود (و ترا سخت ناراحت مي‏کنند)، لذا (براي دفع ناراحتي آنان) پروردگارت را تسبيح و حمدگوي و از سجده کنندگان باش».

 

 


[1]. طراحي سازههاي بتن مسلح، ج2، ص 203.

 

[2]. گفته ميشود اکثر پيامبران قبل از نبوت مشاغلي داشتهاند که بتوانند تحمل رفتارهاي نامعقول  مخلوقات خدا را بياموزند.

 

[3]. انشراح:1.

 

[4]. حجر:97 و 98.

 

فصل بعد
نقدها و نظرات