اهداف علم مهندسی عمران از دیدگاه الهی و غیر الهی

1401/09/20 14:16
فصل قبل


اگر نگاه عالم یک علم، غیر الهی و مادّی گرایانه باشد؛ به‌گونه‌ای که انسان را حیوانی مانند سایر حیوانات و محصول تصادف و تکامل (بدون نقش خداوند) و زندگی را منحصر در زندگانی دنیایی بداند که از آن هر چه بیشتر لذّت ببرد، سود برده و اگر لذّت نبرد از دستش رفته است؛ علم خود را در مسیری به کار می‌گیرد که بتواند این چندروزه‌ی دنیا را بهتر سپری کند به همین دلیل آن فعالیتی که انجام می‌دهد در راستای بندگی بهتر نیست (چون بندگی را قبول ندارد) و نیز با فطرت هماهنگی ندارد (چون برای انسانی که از نسل میمون  یا شبیه آن  به وجود آمده است، فطرت قائل نیست)؛ لذا اقدامات او فقط در راستای بُعد مادّی است. اما اگر نگاه او الهی باشد، اهدافی را که دنبال می‌کند و استفاده‌ای که از علم خود می‌برد هماهنگ با این نگاه است. 
مهندس عمران همان‌گونه که از هر فعالیت علمی جزئی و خاص خود هدفی دارد، از مجموع تحقیقات، مطالعات و اقدامات خود نیز اهدافی دارد 
 هدف در مهندسی عمران، طراحی و ساخت بناها و تأسیسات به صورت ایمن و بهینه است. همچنین در برخی پروژه‌ها مدیریت استفاده از منابع و امکانات برای رسیدن به بیشترین فایده و کمترین هزینه موردتوجه است. این اهداف که به آن اهداف میانی گفته می‌شود، نسبت به نگاه الهی و غیر الهی یکسان است اما همین اهداف میانی تابع اهداف دیگری هستند که به آن‌ها اهداف نهایی یا غایی گفته می‌شود. این اهداف در نگاه الهی و غیر الهی متفاوت است.
 

فصل بعد
نقدها و نظرات