نمونههایی از خودباوری
1401/09/20 13:55فصل قبل
الف) شخصیتهای شاخص
افراد شاخص در رشته عمران بسیارند. در اینجا فقط به نام برخی از آنان اشاره میشود. 1. دکتر مهدی قالیبافیان 2. مهندس شاپور طاحونی 3. دکتر علیاکبر رمضانیان پور 4. دکتر مجید صادق آذر 5. دکتر داود مستوفی نژاد 6. دکتر نجمایی 7. دکتر محمد کریم پیرنیا 8. استاد احمد حامی 9. پروفسور آقاکوچک. 10. پروفسور کاوه 11. پروفسور احمدی پروفسور لطفی و ...
ب) اقدامات شاخص
- ساخت نیروگاه فوردو توسط متخصصین داخلی بهنحویکه با سلاحهای پیشرفته امروزی قابل صدمه زدن نیست.
- ساخت برج میلاد
- ساخت مترو تهران (با نبودن امکانات کافی)
- خودکفایی در سدسازی و صادر کردن فناوری ساخت سد خاکی و سد قوسی
میانگین بارندگی سالانه کشور حدود ۲۵۰ میلیمتر است که کمتر از میانگین بارندگی آسیا و حدود یکسوم میانگین جهانی است. تنوع اقلیمی، شرایط توپوگرافی و جغرافیایی، توزیع ناموزون مکانی و زمانی جریانهای سطحی در انطباق با نیازهای آبی و تغییرات شدید بین سالی از ویژگیهای هیدرولیکی بخش وسیعی از کشور محسوب میشود. توسعه کشاورزی در ایران به عنوان یکی از اهرمهای پیشرفت اقتصادی همراه با عوامل مهمی چون افزایش جمعیت، بالاتر رفتن سطح بهداشت محدودیت آب شیرین، برداشت بیشازحد از آبهای زیرزمینی و سرانجام هجوم جبهههای آبشور به شیرین، احداث سدهای مخزنی را در اولویت کارهای عمرانی قرار میدهد. در ادامه 4 نمونه از سدهای شاخص ایران ارائه میشود:
سد کرخه بزرگترین سد ایران
رودخانه کرخه پس از رودخانههای کارون و دز سومین رودخانه بزرگ ایران ازنقطهنظر آبدهی محسوب میشود .
حوزه آبریز رودخانه کرخه به وسعت حدود ۴۳ هزار کیلومترمربع است و شامل استانهای همدان و کرمانشاه، کردستان، ایلام، لرستان و خوزستان است.
سد کرخه ششمین سد طویل خاکی جهان و بزرگترین سد تاریخ ایران محسوب میشود. سد کرخه نخستین سد بزرگ با طراحی و اجرای داخلی و نخستین تجربه مدیریت پروژه کلان در صنعت سدسازی در ایران بوده است. در احداث این سد قرارگاه خاتمالانبیاء وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، شرکتهای وابسته به وزارت نیرو و بیش از ۱۲۰ شرکت پیمانکاری و هشت شرکت مشاورهای همکاری داشتند و ساخت آن نقش مهمی در ارتقای سطح دانش فنی و فناوری صنعت سدسازی ایران داشته است . مشخصات بدنه سد:
نوع: خاکی با هسته رسی حجم کل بدنه سد: ۵/۳۲ میلیون مترمکعب تراز تاج سد: ۲۳۴ متر از سطح دریا ارتفاع سد از پی: ۱۲۷ متر طول تاج سد: ۳۰۳۰ متر عرض تاج سد: ۱۲ متر حداکثر عرض سد در پی: ۱۱۰۰ متر حجم مصالح پوسته: ۶/۱۹ میلیون مترمکعب حجم مصالح هسته: ۶۵/۳ میلیون مترمکعب حجم خاکبرداری بدنه و سرریز: ۱۵/۹ میلیون مترمکعب رقوم تاج پیش فرازبند، برای سیلاب با دوره بازگشت ۲۰ ساله در دوره خشک، معادل دبی حداکثر ۸۶۰ مترمکعب در ثانیه، در تراز ۵/۱۲۲ متر از سطح دریا طراحی شده است. مشخصات کلی نیروگاه، ظرفیت نیروگاه: ۴۰۰ مگاوات، تعداد واحدها: ۳ واحد و ظرفیت هریک ۳/۱۳۳ مگاوات، متوسط انرژی تولید سالانه: ۹۳۴ گیگاوات ساعت
سد کارون 3
بلندترین سد ایران: سد کارون ۳ یکی از بزرگترین سدهای ایران است که بر روی رودخانه کارون در شهرستان ایذه شهر دهدز در جنوب غربی ایران احداث شده است. نیروگاه این سد در حال حاضر با تولید سالیانه ۴۱۷۲ میلیون کیلووات ساعت انرژی یکی از بزرگترین نیروگاههای برقآبی کشور است. [۲] هدف از احداث سد و نیروگاه کارون ۳، تأمین بخشی از برق موردنیاز کشور ایران و نیز کنترل سیلابهای مخرب است.
این طرح در حدود ۱۲۰ کیلومتری بالادست سد شهید عباسپور (کارون ۱) قرار دارد. فاصله هوایی طرح کارون ۳ از اهواز، تقریباً ۱۴۰ کیلومتر است. ارتفاع بدنه سد ۲۰۵ متر و حجم مخزن سد ۳ میلیارد مترمکعب است. عملیات اجرایی این طرح در سال ۱۳۷۳ آغاز و در سال ۱۳۸۳ به پایان رسیده است. از زمان آبگیری سد کارون ۳ بیش از ۸ سیلاب با دبی بیش از ۲۰۰۰ مترمکعب بر ثانیه توسط این سد مهار شده است که از آن جمله میتوان به دو سیلاب ۶۵۰۰ و یک سیلاب ۴۳۰۰ مترمکعب بر ثانیه اشاره کرد.
از جمله پروژههای مهمی که در حین ساخت سد کارون ۳ اجرا شد احداث جاده جایگزین محور شهرکرد به ایذه بود. در هنگام آبگیری سد، این جاده ارتباطی به زیر آب میرفت. جهت برقراری ارتباط دوباره، ۷ کیلومتر جاده، سه رشته تونل و دودهنه پل بر روی دریاچه سد با طول عرشه ۳۳۶ و ۲۱۴ متر ساخته شد. پل بزرگ کارون ۳ با دهانه ۲۶۴ متر دارای طویلترین دهانه پل در ایران است.
ویژگیهای شاخص سد کارون ۳:
بیشترین حجم بتنریزی در بدنه سدهای دو قوسی کشور؛
بیشترین حجم حفاری و تزریق در ایران و سومین در جهان؛
دارای بزرگترین مغار نیروگاه در کشور و از جمله ده مغار بزرگ نیروگاهی جهان؛
بزرگترین حوضچه استغراق در کشور؛ و احداث بزرگترین پل فلزی زیر قوسی، و بزرگترین پل کابلی کشور (در زمان افتتاح).