مقدمه

1401/10/19 10:14
فصل قبل

 

هدف از نگارش اين فصل آن است که به مدرّس توجه داده شود با خودباوري تدريس کند. خودباوري در اينجا يعني نگرش مثبت به خود و کشور خود و داشته و تواناييهاي آن هست. درصورتيکه مدرّس خودباور باشد و علاوه بر آن سعي کند روحيه خودباوري را در دانشجويان خود ايجاد کند، در اين صورت با جهتگيري فرهنگي و الهي تدريس کرده است؛ چراکه خودباوري براي يک ملت بزرگترين سرمايه فرهنگي است و از طرفي با جهتگيري الهي تدريس کرده، زيرا خداوند هرگز ذلت و وابستگي را براي مؤمنين نميپذيرد.

با بررسي سخنان امام خمينيe در جمع دانشگاهيان متوجه ميشويم که ايشان تقريباً در تمام سخنرانيهاي خود اين قشر را به استقلال و رهايي از خودباختگي سفارش کردهاند. اين مطلب نشانگر اهميت فوقالعاده «خودباوري دانشگاهيان» و «استقلال دانشگاه و به دنبال آن کشور» است.

خوشبختانه بعد از انقلاب و بخصوص در يک دهه اخير درزمينه توليد علم شاهد رشد و جهش علمي بالايي در کشور هستيم. اين رشد را ميتوان هم ازنظر کمي و هم ازنظر کيفي مشاهده کرد، بهطوريکه بر اساس آمار توليدات علمي نمايه شده در پايگاه اسکوپوس، محققان ايراني در پايان سال 2015 با تثبيت جايگاه خود در جغرافياي توليد علم جهان در بين 140 کشور در جايگاه پانزدهم جهان و اول غرب آسيا (خاورميانه) قرار دارند. از طرفي بر اساس گزارش همين پايگاه ايران درزمينه شتاب علمي در سال 2016 بالاتر از روسيه و چين رتبه اول جهان را کسب کرده است.

رشد علمي کشور يکي از دغدغههاي مسئولين کشور و بخصوص مقام معظم رهبري است، بهطوريکه در بسياري از ديدارهايشان با نخبگان و متولياتن علمي کشور به ضرورت اين امر اشاره دارند بهعنوان نمونه در ديدار با نخبگان در تاريخ 28/7/95 فرمودند:

«در طول چند سال گذشته جوانهاي کشور و مسئولين، توانستند کاري کنند که رشد پيشرفت علمي کشور در پايگاههاي استنادي معروف دنيا رکورد بزند؛ اينکه ما بارها گفتهايم سرعت پيشرفت علمي کشور در فلان سال، سيزده برابر متوسّط دنيا بود، حرف من نيست، من که خبر ندارم، اين را پايگاههاي استنادياي که معروفاند در دنيا و شماها آنها را ميشناسيد گفتند و شهادت دادند. اين شوخي است که سرعت حرکت يک کشوري سيزده برابر متوسّط دنيا باشد؟

من که ميگويم اين سرعت را نگذاريد کم بشود، علّتش اين است که ما خيلي عقب هستيم؛ بايد سرعتمان آنقدر زياد بشود که خودمان را بتوانيم به صف جلو برسانيم؛ من بارها اين را گفتهام.

حالا مسئولين محترم به من جواب ميدهند که آقا جايگاه علمي ما مثلاً از درجة فلان پايين نيامده؛ مگر بنا بود پايين بيايد؟ بنا بود جايگاه بالا برود، آن هم با سرعت؛ اشکال، اين است. نبايد ما اجازه بدهيم اين حرکت علمي آسيب ببيند...»[1]

هرچند رشد علمي يکي از شاخصهاي موردتوجه در گسترش و توسعه علمي است، اما چنانکه بارها مقام معظم رهبري نيز بر آن تأکيد داشتهاند، مهمترين مسئله حال حاضر کشور، هدايت علم توليدشده در مسير رفع نيازها است.

 

 


[1]. ديدار با نخبگان جوان، 28/07/1395، به نقل از تارنماي دفتر مقام معظم رهبري: https://farsi.khamenei.ir.

 

فصل بعد