عنوان درس: جوشکاري و اتصال مواد

1401/07/25 13:07
فصل قبل

 

سرفصل: فرآيندها

 نمونه34- عنوان مطلب درسي: مقدمهاي بر اتصال و کاربردهاي جوشکاري

اکثر سازهها در صنعت، عظيمتر و پيچيدهتر از آن هستند که به صورت يکپارچه ساخته شوند پس قطعات ابتدا به روشهاي مختلف (ريختهگري، آهنگري، ماشينکاري و...) ساخته شده و سپس به هم متصل ميشوند.

انواع اتصالات:

الف) اتصالات دائم.

ب) اتصالات غير دائم.

سازههاي مختلف در صنعت، گاهي فقط به يکي از اين اتصالات و گاهي نيز به هر دو آنها احتياج دارند. براي مثال براي ساخت بدنه يک ماشين احتياج به جوش دائم داريم ولي براي اتصال چرخها که بايد باز و بسته شود احتياج به پيچ و مهره است.

 عنوان جهت الهي بحث: ازدواج دائم و موقت

همانگونه که در اتصال فلزات، هم به اتصال دائم نياز است و هم اتصال غير دائم؛ در خصوص ازدواج نيز جامعه بشري هم به ازدواج دائم نياز دارد هم به ازدواج موقت. از اين رو دين مبين اسلام هر دو ازدواج را تشريع کرده است. توجه داشته باشيم که احکام اسلامي، خاص يک زمان و مکان مشخص مانند ايران در عصر حاضر نيست بلکه بايد جوابگوي همه انسانها در همه زمانها باشد و بديهي است در اين صورت قطعاً شرايطي پيش ميآيد که افراد نميتوانند ازدواج دائم نمايند و ناگزير به ازدواج موقت هستند.و البته اين جواز مختص آيين اسلام نيست، بلکه عمده اديان و مکاتب فکري جهان ارتباط موقت ميان زن و مرد را به عنوان يک ضرورت ممکن پذيرفتهاند، اما اسلام آن را رها نکرده، و براي آن چارچوب تعيين نموده است، به گونهاي که طبق تعاليم اسلام ارتباط مرد و زن حتي براي يک زمان کوتاه هم بايد در چارچوب ازدواج بوده و زن و مرد به عنوان زن و شوهر باشند. البته اصل بر ازدواج دائم است و ازدواج موقت براي مواقع ضروري است. چراکه ازدواج دائم از استحکام بيشتري برخوردار است و همه نيازهاي انسان در ازدواج موقت برآورده نميشود[1].

 

سرفصل: فرآيندها - مقدمهاي بر اتصال و كاربردهاي جوشكاري

 نمونه35- عنوان مطلب درسي: آمادهسازي قطعه پيش از جوشکاري

قطعات قبل از جوشکاري نياز به آمادهسازي (تميزکاري، چربي زدايي، پيش گرم کردن و ...) دارند مقدار و کيفيت اين آمادهسازي تابع نوع ماده و خواص آنها است در بعضي از حالتها نياز به آمادهسازي خاصي ندارند و در بعضي آمادهسازي بايد با دقت و نسبتاً پيچيده انجام گيرد تا اتصالِ بدون نقصي حاصل شود.

عنوان جهت الهي بحث: آمادگي روحي قبل از انجام عبادت

چنانچه در اتصال بنده به خالق مهربانش نيز ميبينيم سفارش شده قبل از نماز و شروع اتصال با خداوند مقدماتي را انجام دهيم تا آمادگي براي مناجات به دست آيد اگر ميبينيم در تعاليم اسلام آمده است که قبل از نماز وضو بگيريم و خود را از آلودگيهاي ظاهري و باطني دور کنيم؛ اگر سفارش شده قبل از شروع سخن گفتن با ايزد منان رو به قبله بايستيم و اذان و اقامه بگوييم همه و همه براي آمادهسازي جهت عروج و پرواز روح مؤمن است که از پيامبر اکرم نقل شده است: «الصلاة معراج‏ المؤمن‏»[2]؛ لذا لازم است انسان قبل از اين پيوند آسماني خود را آماده سازد تا بتواند نمازي با حضور قلب بخواند. بديهي است کساني که قبل از نماز مشغول صحبتهاي روزمره يا تماشاي تلويزيون و صحبت کردن با تلفن همراه هستند و بدون آمادگي وارد نماز ميشوند، نميتوانند نمازي با حضور قلب بخوانند بلکه بايد کمي قبل از نماز از اين امور پرهيز کنند و با اموري از قبيل خواندن نماز نافله يا حداقل گفتن اذان و اقامه خود را براي ورود به نماز آماده کنند.

سرفصل: آشنايي با فرآيندها و ساختار جوش و اطراف جوش

 نمونه36- عنوان مطلب درسي: جوشکاري فلزات مشابه و غيرمشابه

گاهي در صنعت لازم است تا قطعات بهطور دائم به هم متصل شوند از اين رو آنها بايد داراي يکسري ويژگيها باشند از قبيل ترکيب شيميايي و فازي، نقطه ذوب نزديک به هم تشابه در ساختار کريستالي، قابليت تر شوندگي در فصل مشترک آنان و خواص فيزيکي مشابه مانند رسانايي و ضريب انبساط حرارتي. بديهي است قطعات مشابه شرايط بالا را بيشتر دارا ميباشند و براي جوشکاري مناسبترند. بهگونهاي که هرچه تشابه بيشتر باشد، اتصال بهتر صورت ميگيرد.

عنوان جهت الهي بحث: همتايي در ازدواج

همانگونه که در اتصال دو فلز هريک بايد ويژگيهاي خاصي داشته و با يکديگر از نظر فيزيکي و شيميايي متناسب باشند تا اتصال مطلوب ايجاد شود؛ در ازدواج نيز نياز به يک سري تناسبات و شباهتها لازم است تا ازدواجِ موفق و مطلوب صورت گيرد. همانطور که در اتصال دو فلز هرگز ظاهر آنها ملاک نيست، بلکه خصوصيات باطني آنهاست که مقدار استحکام را تعيين ميکند، در ازدواج دو انسان هم هرگز زيبايي و داراييهاي ظاهري نميتواند دلالتي بر تناسب و تشابه داشته باشد و اتصالي که بر اين امر بنا شود معلوم نيست چقدر پايدار بماند. در شرع مقدس اسلام، به کفو بودن و همانند بودن دختر و پسر سفارش بسيار شده است. اولين و لازمترين شرط کفويت، همانندي در دين است. پيامبر (ص) ميفرمايند: مرد مؤمن، همتاي زن مؤمن و مرد مسلمان، همتاي زن مسلمان است[3]. در روايت ديگري امام صادق g ميفرمايند: همتاي مناسب براي زن، آن شوهري است که با عفت و پاکدامن باشد و مخارج زندگي خود را بتواند اداره کند[4] (نه اينکه داراي ثروت کذائي و غيره باشد).

در قرآن نيز اينگونه آمده است:

 «الْخَبِيثَاتُ لِلْخَبِيثِينَ وَالْخَبِيثُونَ لِلْخَبِيثَاتِ وَالطَّيِّبَاتُ لِلطَّيِّبِينَ وَالطَّيِّبُونَ لِلطَّيِّبَاتِ[5]؛ زنان ناپاك از آن مردان ناپاکاند و مردان ناپاك نيز به زنان ناپاك تعلّق دارند؛ و زنان پاك از آن مردان پاك و مردان پاك از آن زنان پاکاند.»

ناگفته نماند هر چه کفويّت (همتايي) بيشتر باشد، احتمال موفقيت ازدواج بيشتر است از اين رو اگر دختر و پسر از جهت موقعيت اجتماعي، فرهنگ و وضعيت مالي خانوادهها، سن و سال و تحصيلات به هم نزديک باشند، بهتر است.

 

 


[1]. با توجه به اينکه اين مطلب بهگونهاي مطرح شده است که خاص جامعه فعلي ما نيست و به همين دليل حساسيت مخاطب را کم ميکند اما تشخيص آنکه طرح آن در کلاس به مصلحت هست يا نيست به عهده استاد است.

 

[2]. سفينه البحار، ج 2، ص 268.

 

[3]. «المُؤمنُ کُفْوٌ للمؤمِنَةِ والمُسلِمُ کُفْوٌ لِلمُسلِمَة»  (الكافي، ج‏5، ص 341).

 

[4]. «اَلْکُفْوُ أن يَکُونَ عَفيفاً وَ عِنْدَهُ يَسارٌ» (وسائل الشيعة، ج‏20، ص 78).

 

[5]. نور: 26.

 

فصل بعد
نقدها و نظرات