پيشرفت‌هاي صنعت دريايي کشور

1401/07/26 09:35
فصل قبل

 

ناوچه جماران نخستين نمونه از کشتيهاي جنگي ساخت ايران است که به موشکهاي ضدکشتي و سطحبههوا، اژدرانداز، توپ پدافندي، ابزار ناوبري الکترونيکي نوين و امکانات جنگ الکترونيک مجهز است. اين کشتي با طول 94 متر، ظرفيت 1420 تُن و سرعت 30 گره دريايي (56 کيلومتر بر ساعت)، توانايي حمل 140 ملوان و حمل بالگرد و سوختگيري آنها را نيز دارد. اين کشتي در ايران با بهکارگيري قطعات داخلي و خارجي و همکاري 120 دانشگاه ايراني طراحي و ساخته شده است. موتور اين کشتي ساخت فرانسه است، اما به دليل تحويل داده نشدن کامل گيربکس، شفت و پروانه طبق قرارداد، اين قطعات از جمله شفت 12 متري آنکه به دليل بزرگ بودن ابعاد آنها اولاً فرآيند توليدشان پيچيده است و ثانياً ساخت آلياژهايي مناسب که بتواند در شرايط سخت تنش، سايش و حرارت فوقالعاده زياد محيط مقاوم باشد، بسيار دشوار بود.

يکي از مهمترين نکات در ساخت کشتيها بهويژه کشتيهاي جنگي بدنه آنها است به دليل بزرگي اين کشتيها، همه آنها از طريق اتصال (جوشکاري) قطعات کوچکتر به يکديگر توليد ميشود لذا اين پروسه در کشتيسازي بسيار با اهميت است بهويژه آنکه از يکطرف محيط دريا بسيار خورنده بوده و از طرف ديگر در اثر امواج دريا تنشهاي ديناميکي فوقالعاده بزرگي بر بدنه کشتي وارد ميگردد. علاوه بر اين انتخاب مواد مناسب براي بدنه و ديگر اجزاي کشتي نيز بسيار با اهميت است اين کشتيها با توجه به مأموريتهاي محوله ممکن است حتي در مناطق قطبي حضور يابند لذا استفاده از فولادهايي با چقرمگي بسيار زياد در دماهاي حتي 40 درجه سانتيگراد زير صفر و اطمينان از عملکرد آنها در شرايط سخت بسيار با اهميت است.

ساخت زيردريايي

زيردريايي کلاس غدير، يک کلاس از زيردريايي است که طول آن 29 متر است. شرايط خاص آب خليجفارس و پديدههاي فيزيکي بخصوص آن از جمله چگالي بالاي آب آنکه در ابتداي ورود زيردرياييهاي روسي به ايران مشکلاتي را در فصول گرم سال براي آنها ايجاد مينمود در طراحي اين زيردريايي لحاظ شده است.

زيرسطحي 527 تني فاتح نيز به عنوان يک زيردريايي نيمه سنگين تلقي ميشود. اين زيردريايي از نظر مشخصات عملياتي بسيار برتر از غدير بوده و توانايي حرکت در عمق 200 متر را به صورت عادي داشته و بيشينه عمق قابلدستيابي براي آن نيز 250 متر است. فاتح توان دريانوردي به مدت 35 روز را دارد که از اين نظر نيز بهبود چشمگيري نسب به زيردريايي غدير مشاهده ميشود. اين زيردريايي توانايي حمل موشکهاي زيرسطحي، موشکهاي دوشپرتاب سطح به هوا و همچنين امکان حمل نيروهاي تکاور و رساندن آنها به نقاط موردنظر را نيز دارد.

ناگفته پيداست که ساخت بدنه زيردرياييها از آلياژها تيتانيوم که مقاوم در برابر خوردگي و بسيار سبک است و در مقابل بسيار فعال بوده و به سرعت اکسيد ميشوند احتياج به تکنولوژي و مهارت بالايي دارد؛ علاوه بر اين اعمال انواع پوششهاي سخت و نرم ضد راداري روي بدنه نياز به دانش فني بالايي دارد که کمتر کشوري از آن برخوردار است.[1]

 

 


[1].  Stnews.ir/content/news/75603.

 

فصل بعد
نقدها و نظرات