پيشرفتهاي صنعت دفاعي کشور
1401/07/26 09:35فصل قبل
يکي ديگر از نمودهاي خودکفايي صنعت دفاعي کشور تانک ذوالفقار است. موتور اين تانک در مدلهاي اوليه از اوکراين خريداري ميشد ولي امروزه بهطور کامل در داخل کشور ساخته ميشود... قابليت حرکت در آب با عمق 160 سانتيمتري يکي از خصوصيات آن است.
تفنگ تکتيرانداز سنگين برد بلند
در کشور ما تا حدود يک دهه قبل دانش توليد سلاحهاي تکتيرانداز ضد زره وجود نداشت. با مهندسي معکوس سلاح HS.50 و توليد آن با نام صياد، ايران وارد توليد سلاحهاي تکتيرانداز با کاليبر 12.7 ميليمتر (0.50 اينچ) شد. تجربيات فوق منجر به ساخت دو سلاح سنگين «شاهر» در جهاد خودکفايي نزاجا و نيز «تک تاب» در وزارت دفاع شد. شاهر يک تفنگ تکتيرانداز با کاليبر 14.5mm، وزن 22kg و طول 185cm است که براي شکار نفرات و تجهيزات دشمن در فواصل دور طراحي و ساخته شده است. برد مؤثر و مفيد آن 3 و 4 کيلومتر است. تکتاب داراي کاليبر 20mm است که ميتواند بر عليه اهداف بسياري از جمله خودروهاي زرهي، بالگردها، سنگرهاي تقويت شده و البته نفرات دشمن در بردهاي حدود 2000 متر مورد استفاده قرار بگيرد.
باهر؛ سنگينترين سلاح تکتيرانداز عملياتي جهان
بر اساس اعلام مسئولين نزاجا، اين سلاح به عنوان يک سلاح ضد بالگرد وارد خدمت شده است. گلولههاي 23 ميليمتري به راحتي توان از کار انداختن تقريباً تمامي بالگردهاي عملياتي در جهان را دارند؛ اما اين سلاح تکتيرانداز از پتانسيلهاي بسيار بالايي نيز در درگيري با اهداف زميني برخوردار است. امروزه خودروهاي حفاظت شده زيادي در جهان در حال ساخت هستند که توسط اشغالگران فرامنطقهاي در خاورميانه نيز به وفور استفاده ميشوند. اين زرهپوشها ميتوانند در برابر نفوذ گلولههاي 12.7 و حتي 14.5 ميليمتري در برخي از بخشها مقاومت کنند. سلاح باهر ميتواند اين معادله را به نفع تيرانداز رقم بزند. گلوله 23 ميليمتري اين سلاح به راحتي توان نفوذ حتي به حفاظتشدهترين بخشهاي اينگونه از خودروها را دارد. در عين حال سنگرهاي تقويت شده، برجکهاي ديدهباني، ديشهاي دريافت اطلاعات و تقريباً هر آنچه يک نيروي زميني در اختيار داشته باشد، به غير از تانکهاي سنگين، در برابر اين سلاح شانسي نخواهند داشت.
طبق قوانين فيزيک هرچه جرم و يا مسافت لازم براي پيمايش يک پرتابه بيشتر گردد انرژي لازم براي پرتاب نيز بايد بيشتر شود. اين قانون به اين معناست که هرچه گلوله و يا برد يک تفنگ بيشتر ميشود مقدار باروت بيشتري براي پرتاب گلولهي آن لازم خواهد بود. بيشتر بودن باروت در يک فشنگ به معناي انفجار شديدتر است و لذا نياز به ادوات با استحکام و چقرمگي بيشتر خواهد بود. اين موضوع اهميت علم متالورژي را در انتخاب ماده و پروسههاي مناسب توليد را براي لوله، گلنگدن و بدنه تفنگهاي فوق پر رنگ ميسازد.[1]
[1]. Ion.ir/news/206633.