هدف از تعريف و بازتعريف علم مواد و متالورژي

1401/07/26 12:50
فصل قبل

 

جهانبيني و نوع تلقي انسان از زندگي و هستي، به زندگي انسان جهت ميدهد و موجب ميشود انسان نوع خاصي از رفتار فردي و اجتماعي را برگزيند. اگر جهانبيني بر پايهاي الهي استوار باشد، رفتارهاي انسان شکل و جهت درستي به خود ميگيرد و الهي ميگردد؛ اما اگر انسان تلقي درستي از عالم هستي نداشته باشد و يا به صورت مشکوک و ترديدآميز به الهي بودن جهان هستي بنگرد، خواهناخواه بر اعمال و رفتارش تأثير نامطلوب خواهد گذاشت که حداقل اثر آن، سستي در انجام وظايف و تکاليف الهي است. لذا يکي از وظايف اساتيد تصحيح رفتار دانشجويان نسبت به جهان هستي است و آن ممکن نيست مگر زماني که دانشجو هدف خود از فراگيري علم و کاربرد الهي آن در زندگي را بداند و آن ممکن نيست مگر زماني که شناخت درستي از علمي که آن را تحصيل ميکند داشته باشد. مثلاً وقتي يک دانشجو سخت شدن شديد فولاد را نتيجه تغييرات طبيعي ساختار آن بداند مسلماً نتيجه اين نگرش با نگرش دانشجويي که سخت شدن فولاد را يکي از مواهب الهي براي تسهيل در زندگي بشر بداند کاملاً متفاوت خواهد بود. لذا لازم است استاد براي تربيت صحيح دانشجوي خود مفاهيم و تعاريف درس خود را با نگرش الهي انجام دهد تا تعليم با تربيت الهي همراه شود. در همين راستا در اين فصل سعي ميشود در راستاي شناخت الهي اين علم به تعريف رايج و بازتعريف الهي از اين علم پرداخته شود.

هدف از اين فصل آن است تا به مدرّسين کمک کند، به باز تعريفي از علم مواد و متالورژي دست پيدا کنند و بتوانند بهصورت مستقيم يا غيرمستقيم اين تعريف الهي از علم مواد و متالورژي را به دانشجويان منتقل نمايند.

لازم به ذکر است ضرورت ندارد مدرّس، اين باز تعريف را با صراحت در کلاس درس مطرح نمايد اما لازم است بهگونهاي تدريس نمايد تا دانشجويان به چنين نگاهي برسند.

علم مواد و متالورژي، در جهان از ديرباز به عنوان علم مادر شناخته شده و با پيشرفت‏هاي روز افزون فناوري، زمينه‏هاي کار و تحقيقات بسيار متنوعي در کليه گرايش‏هاي مواد و متالورژي پديد آمده است که کار و تحقيق در اين رشته را بسيار جذاب و زمينه رشد و توسعه پايدار را مهيا نموده است. با توجه به اين مطلب ميتوان به اهميت اين علم و شناخت درستي که از آن برايمان به وجود ميآيد، پي برد؛ لذا لازم است ابتدا ببينيم دانشمندان، اين علم را چگونه تعريف کردهاند؛ نيز براي آنکه مدرّس بتواند با جهتگيري الهي تدريس نمايد لازم است علاوه بر آنکه تعريفي از رشته علمي خود دارد، باز تعريفي نيز از آن داشته باشد. منظور از بازتعريف، همان تعريف علم است که با نگاه الهي بيان ميشود.

ولي با توجه به اينکه تعريف علم تا زماني که اهداف و کاربردهاي آن علم مشخص نباشد امکانپذير نيست لذا لازم است قبل از ورود به بحث ابتدا با اهداف و کاربردهاي الهي و غير الهي اين علم آشنا شويم.

 

فصل بعد
نقدها و نظرات