کتاب
جهتگیری الهی - فرهنگی در تدریس رشته کشاورزی
فهرست
تاریخچه
تعريف علم کشاورزي
1401/10/21 17:00فصل قبل
فارغ از گرايشهاي مختلف اين رشته، در نگاه ابتدايي، علم کشاورزي عبارت است از:
مجموعهاي از دانشهاي توليد، پرورش، نگهداري و کنترل کيفيت محصولات زراعي، باغي و دامي همراه با آموزش و ترويج مهارتهاي لازم به کشاورزان و دامداران و بررسي عوامل اقتصادي مؤثر بر امور کشاورزي براي حفظ و توسعه ي زندگي بشر.
در اين تعريف، عبارت «دانش توليد و پرورش محصولات زراعي، باغي و دامي» شامل گرايشهاي باغباني و مهندسي فضاي سبز، علوم دامي، آبياري، خاک شناسي، ماشين آلات، گياه شناسي، گياه پزشکي، زراعت و اصلاح نباتات، زيست فناوري و همچنين عبارت «نگهداري و کنترل کيفيت» شامل گرايش صنايع غذايي و عبارت «همراه با آموزش و ترويج مهارتهاي لازم به کشاورزان و دامداران» شامل گرايش ترويج و آموزش کشاورزي و عبارت «بررسي عوامل اقتصادي مؤثر بر امور کشاورزي» شامل گرايش اقتصاد کشاورزي ميشود. ضمناً عبارت «براي حفظ و توسعه ي زندگي بشر» اشاره به هدف نهايي اين علم دارد.
لازم به ذکر است گرايشهايي مانند شيلات، مرتع و آبخيزداري، بيابان زدايي و محيط زيست، جنگل داري و امثال آن در اين تعريف جزء رشته ي کشاورزي محسوب نشده است( اين گرايشها جزء رشته ي منابع طبيعي محسوب شده است).
در نگاهي عميقتر، اين «توليد، پرورش، نگهداري و کنترل کيفيت يا ترويج و بررسي» ميتواند با اهداف متفاوتي صورت گيرد همچنين ميتواند کاربردهاي متفاوتي داشته باشد. اين اهداف يا کاربرد ميتواند الهي يا غيرالهي باشد که متأثر از جهانبيني دانشمند اين علم است.