چرا بايد هنگام تدريس، دانشجويان را به فاعل حقيقي توجه داد؟
1401/08/09 11:30فصل قبل
حال که دانستيم خداوند فاعل حقيقي است و آثار قدرت و صنع او را در همه چيز مشاهده کرديم، بايد در مقابل عظمت ، قدرت و لطف او خاضع و مطيع باشيم. بايد او را بر همه چيز قادر دانسته و در همه کارها دخيل بدانيم و چون او آفريننده همه چيز است بايد در مسير هدف او گام برداريم تا به مقصد برسيم، بايد مطابق ميل او حرکت کنيم و خواستههاي او را در نظر بگيريم چرا که او حکيم است.
حال اگر هر انساني به اين فاعل حقيقي در تمامي اعمال خود توجه داشته باشد و به خواستههاي او توجه کند ديگر هيچ ضعف و سستي و فساد و خلافي متوجه او نميشود. اگر يک مهندس يا پزشک يا معلم و يا هر کسي در تمام رفتار روز مره خود به اين نکته توجه داشته باشد که بايد در مسيري حرکت کند که رضايت فاعلِ قادرِ حکيمِ عالَم را در پي داشته باشد، ديگر هيچ عمل ناشايست و غير حقي از او سر نميزند .
براي مثال اگر توليد کننده نساجي به فرآيند توليد و منشأ ايجاد آن توجه داشته باشد، عظمت و قدرت خداوند را در آن مشاهده کند و بخواهد در راستاي رضايت خالق حرکت کند، يقيناً ديگر به فکر خيانت و ضربه زدن به بندگان نميافتد و يا اگر کسي عظمت خداوند را در چگونگي به وجود آمدن پارچه مشاهده کند و فوايد پارچههاي متفاوت مثل پنبه و پشم و ابريشم و غيره را ببيند و به رضايت فاعل حقيقي آنها فکر کند و بينديشد که هدف خدا از آفرينش مواد اوليه اين پارچهها و فوايد متفاوت آن چه بوده، ديگر به فکر منافع شخصي خود آن هم به هر قيمتي نميافتد بلکه منافع شخصي خود را در راستاي رضايت پروردگار قرار ميدهد در اين صورت ناخالصي را از توليدات خود ميزدايد.
مهندساني که هدفشان حرکت در مسير حق و مقصدشان قرب الي الله باشد و توجه به اهداف خلقت فاعل حقيقي داشته باشند ديگر از طرح روي پارچه براي تبليغات باطل که سبب انحراف جوامع ميشود استفاده نميکنند و صرفاً به فکر درآمدهاي کلان براي خود و شرکتهاي وابسته نيستند بلکه هدف اصليشان، رضاي خدا و حرکت در مسير الهي و رسيدن به قرب الي الله است .
حال فکر کنيم اگر همه افراد در کار و رشته خود اين موارد را در نظر بگيرند آيا حقي ضايع ميشود ؟ آيا کسي به ناحق ظلم ميبيند؟ آيا انحرافي در جامعه به وجود ميآيد؟ پس توجه به فاعل حقيقي است که سبب آباداني جامعه شده و شادي و نشاط را به ارمغان ميآورد.
علاوه بر آنچه گفته شد ميتوان گفت مهمترين فايده توجه به فاعل حقيقي (و اثبات آن) تقويت ايمان در دانشجويان است. چرا که دانشجويان در سني قرار دارند که هنوز باورهاي آنها بطور کامل شکل نگرفته و نسبت به همه مسائل از جمله مسائل ديني، ذهني پرسشگر و حقيقت جو دارند. ذکر مثالها و مصداقهاي مختلف از شگفتيهاي آفرينش و توجه دادن آنها به فاعليت خداوند باعث تقويت ايمان و خداباوري ميگردد. و چه بسا ايماني که از اين طريق حاصل ميشود بسيار عميقتر از چيزي باشد که در کلاسهاي معارف تدريس ميگردد.
ضمناً توجه به فاعل حقيقي موجب ذکر و ياد خداوند در کلاسهاي درس ميشود و پردههاي غفلت و شرک خفي (مؤثر دانستن عوامل بدون در نظر گرفتن خداوند) را از ديدگان دانشجو کنار ميزند.