کتاب
جهتگیری الهی - فرهنگی در تدریس رشته نساجی
فهرست
تاریخچه
عوامل تأثيرگذار در وقوع پديده ها
1401/08/09 13:07فصل قبل
پيش فرض غيرتوحيدي ديگر اين است که پديدهها فقط علل مادي دارند و در محاسبه ي احتمال وقوع آنها فقط علل مادي مدّ نظر قرار ميگيرد اما در نگاه توحيدي، پديدهها و اتفاقات علاوه بر علل مادي، علل غيبي و معنوي نيز دارند. در اثر اين تفاوت ديدگاه است که در نگاه غير توحيدي اموري مانند قضا و قدر الهي، امدادهاي غيبي، سنتهاي الهي، تأثير اموري مانند توکل، توسل و صدقه جايگاهي ندارد و احتمالات مهندسي صرفاً برپايه عوامل مادي تعريف ميشوند.
در آيات قرآني و احاديث اسلامي اين حقيقت به فراوني يافت ميشود که عوامل تأثيرگذار در جهان هستي منحصر به عوامل مادي نيستند بلکه عوامل معنوي و غيبي بسياري وجود دارد که بر امور عالم و زندگي بشر تأثيرگذار است. اصولاً ايمان به خدا مستلزم ايمان به غيب است و افراد با ايمان و پرهيزکار به عوامل غيبي ايمان دارند. همانگونه که خداوند ميفرمايد:
«ذلِکَ الْکِتابُ لا رَيْبَ فيهِ هُديً لِلْمُتَّقينَ. الَّذينَ يُؤْمِنُونَ بِالْغَيْبِ»؛ آن (قرآن) کتاب با عظمتي است که شک در آن راه ندارد و مايه هدايت پرهيزکاران است. کساني که به غيب [آنچه از حس پوشيده و پنهان است] ايمان ميآورند.[1]
به عنوان مثال يک متخصص نساجي با نگاه الهي، براي توليد محصولِ با کيفيت، در کنار عوامل مادي، به عوامل فرامادي هم توجه داشته و آنها را مؤثر ميداند، به عنوان مثال در عين تلاش به خداوند هم توکل ميکند و بنا بر اعتقادي که دارد براي شروع کار، نام خدا را بر زبان و قلب خود جاري ميکند، تا کار خود را از ابتر[2] ماندن در نظام هستي، دنيوي و اخروي ، در امان دارد، چرا که معتقد است اين بسم الله در تمام تار و پودهاي کارش تأثير وضعي دارد.
[1]. بقره:2.
[2]. نافرجام.