تعريف پيش‌فرض

1401/08/16 09:11
فصل قبل

 

براي انجام هر کاري انسان يک پيش زمينه ذهني دارد اين پيش زمينه شامل جهان بيني افراد نسبت به مسائل و محيط پيرامون است که مي تواند جنبه توحيدي يا غير توحيدي داشته باشد. اين مسئله شامل مطالب، گزاره ها و نظريات علمي هم مي شود.

طبق اين توضيح مي توان پيشفرض را چنين تعريف کرد:

پيش فرضها بخشهاي نامرئي و ناپيداي علم هستند که در شکلگيري محتواي علم و رشد رشته علمي مؤثرند و گزاره هاي علمي بر اساس آنها ساخته مي شوند.

در علوم مختلف مدرس نظرياتي را که حاصل پژوهشهاي ديگران است تدريس مي کند و اين در حالي است که محقق در وادي پژوهش با عوامل غيرپژوهشي اما کاملا مؤثر بر پژوهش مواجه خواهد شد که معمولا به آنها توجه کافي نميشود. از جمله اين عوامل، «پيشفرض»هايي است که ناشي از محيط، جهان بيني و گفتمان هاي متفاوت است. براي همين بايد به اين مساله پرداخت.

به عنوان نمونه تحقيقات و سخنان علمي يک دانشمند علوم تربيتي داراي يکي از اين دو پيش فرض است:

الف) انسان مخلوق خداوند و تحت هدايت و ربوبيت اوست و خداوند است که به او اراده و اختيار داده است.(و در برنامه ريزي هاي آموزشي بايد به اين مبنا توجه شود)

ب) انسان موجودي هوشمندي است و تحت تاثير محيط يا اراده و اختيار خويش است.(و در برنامه ريزي آموزشي به تعاليم ديني توجه نميشود)

براي آنکه مسير علم مسير صحيحي باشد بايد پيش فرض صحيحي را انتخاب کرد که به اعتقاد خداباوران پيش فرض صحيح، پيش فرض توحيدي است.

 

فصل بعد
نقدها و نظرات