ضرورت تدريس با پيش فرض هاي توحيدي

1401/08/16 09:20
فصل قبل

 

در هر علم با پيش فرض هايي روبرو هستيم که يا بديهي اند و يا در علوم ديگر به اثبات رسيده اند ...اين پيش فرض ها را مباني مي نامند زيرا زيربناي بنيان هاي ديگر به شمار مي روند.[1] اين پيش فرض ها برخي با نگرش توحيدي سازگار و برخي ديگر ناسازگارند. مدرسي که مي خواهد با جهت گيري الهي تدريس کند،بايد پيش فرض ها توحيدي را مد نظر قرار دهد. تدريس با پيش فرض هاي توحيدي از جهات مختلف ضرورت دارد که در اينجا به برخي از آن ها اشاره مي شود.

مباني توحيدي و وحياني مطابق با حقيقت است چون خالق انسان، معرفي کننده او است ولي مباني غير توحيدي- که از سوي افرادي ارائه ميشود که خود معترف به نشناختن انسان هستند مطابقت کامل با حقيقت ندارد لذا باعث خطا و درد و رنج انسان مي شود.

نگاه غير توحيدي ناقص است و نگاه جامعي نسبت به همه ابعاد وجود انسان ندارد بلکه در بسياري از موارد، نظريات بر اساس تجربيات شخصي نظريه پرداز ارائه شده است. به همين خاطر نظريات فعلي جوابگوي رفع مشکلات بشر نيست. اين نظريات چون کامل و جامع نيستند، نمي توانند انسان هاي کاملي مانند حضرت زينب (سلام الله عليها)، حضرت عباس(سلام الله عليه) و يا اصحابي چون سلمان و ابوذر و مالک اشتر تربيت کنند. اما مباني توحيدي به دليل کامل و جامع بودن، ضامن سعادت دنيا و آخرت و رسيدن به کمال حقيقي است.

اگر سير تکامل نظريات روانشناسي و تربيتي را مشاهده کنيم معلوم مي شود اين نظريات به ديدگاه ديني نزديک ميشود پس منطقي است که ما با فرهنگ ديني غني خود به جاي آزمون و خطا، مستقيم به سراغ منابع وحياني و الهي برويم[2].

در ادامه چند مطلب يا نظريه علمي ذکر و سپس به پيش فرض هاي توحيدي و غير توحيدي آن اشاره مي شود. اين موارد بعنوان نمونه ارائه ميگردد تا مدرسين محترم در صورت تمايل، هنگام تدريس از آن استفاده نمايند و از آن مهمتر شرايطي ايجاد شود تا ذهن شان نسبت به پيش فرضها متمرکز شود و موارد ديگري را شناسايي و اضافه نمايند.

 

 


[1]. فلسفه تعليم و تربيت اسلامي، ص 65.

 

[2]. براي نمونه نظريه معنا درماني فرانکل که بعد از نظريات رفتار گرايي و شناخت گرايي مطرح شد و تبيين پديده هاي روانشناسي را با توجه به معنويت درماني مد نظر قرار داد.براي مطالعه بيشتر به کتاب مکاتب روان شناسي و نقد آن از انتشارات پژوهشگاه حوزه و دانشگاه مراجعه شود.

 

فصل بعد
نقدها و نظرات