کتاب
جهتگیری الهی - فرهنگی در تدریس رشته علوم و مهندسی محیط زیست
فهرست
تاریخچه
1-3- بازتعريف «دانش محيطزيست»
1401/09/22 15:04فصل قبل
در تعاريف پيشين ارائهشده دربارة محيطزيست، جنبة معنوي و خدامحوري آن کمرنگ است. با افزودن اين جنبه و مفاهيم کليدي امروزي که اشاره شد، تعريف غنيتري از اين علم ميتوان پيشنهاد داد. به طوري که بازتعريف اين علم با جهتگيري الهي- فرهنگي چنين خواهد شد:
«علم شناخت منابع خدادادي براي استفادة خردمندانه، تبيين اخلاق زيستمحيطي در پرتو آموزههاي الهي براي بقاي زيستکره و پاسداشت زمين به منزلة مهد حيات.»
توضيح بازتعريف
واژههاي کليدي در اين تعريف عبارتاند از:
«منابع خدادادي» که اساس محيطزيست را تشکيل ميدهد و موجب نوعي نگرش از مخلوق به سوي آفريننده ميشود و همچنين درک عميقتري به آفريدهها ايجاد ميکند که اساس فلسفة محيطزيست در اسلام است.
عبارت «تبيين اخلاق زيست محيطي ديني» به اين معناست که دانش محيطزيست ميتواند در تعيين و آشکار کردن مصاديق فضايل و رذايل اخلاقي که مرتبط با رفتارهاي انسان با طبيعت است، کمک کند.
همچنين الحاق عبارت «استفادة خردمندانه»، همان حرکت در مسير ايجاد عدالت اجتماعي است که به محدوديت منابع و آثار عملکرد انسان بر محيط اشاره دارد. لذا به نظر ميرسد در ارائة يک تعريف کامل از دانش محيطزيست در عصر حاضر نهتنها بايد به اصول تئوريک اين علم بلکه به جنبههاي اخلاقي و عملکردي آن نيز توجه کرد تا موفقيتهاي بيشتري در حل بحرانهاي محيطزيستي به دست آيد.