کتاب
جهتگیری الهی - فرهنگی در تدریس رشته علوم و مهندسی محیط زیست
فهرست
تاریخچه
4-2- لازمة خود باوري
1401/09/27 15:03فصل قبل
لازمة خودباوري در ابعاد گوناگون شناخت توانمنديهاي فردي، ديني، ملي و اجتماعي است که مقدمه و نخستين مرحلة خودباوري به شمار ميآيد. اين نوع شناخت مبتني بر چند امر است:
اول: انسان موجودي فرامادّي و مجرد است. شاکلة شخصيت او از عالم امر است و عالم امر بر عالم خلق تسلط دارد. از اين رو هيچ آفريدهاي توانايي چيرگي بر انسان را ندارد.
دوم: انسان به دليل داشتن بعد فرامادّي و مجرد، آفريدة کامل و جامع خداوند و مظهر همة اسما و صفات الهي است و به همين دليل شايستة مقام خلافت الهي شده است. اگر انسان ارزشهاي وجودي خويش و جايگاه رفيع خود را در جهان آفرينش به منزلة خليفه خدا در زمين بشناسد و به تواناييهاي گستردهاي که خداوند در نهاد او قرار داده، واقف باشد و بداند که در زندگي خود کار و هدفي جز به فعليت رساندن مظهريت و جامعيت ندارد و کمال و سعادت او در دنيا و آخرت در گرو مظهريت او به کمالات الهي و قرب به خداوند است، انگيزه و شوق فراواني براي خودسازي در وجود او شکل خواهد گرفت؛ زيرا هدف خودسازي شکوفا کردن اين تواناييها و رسيدن به جايگاه شايستة انسان در آفرينش است.
سوم: ضعفها، نقصها، کمبودها، بيماريهاي روحي، اسارتها و اموري که مانع رشد آدمي ميشود و او را از خداي متعال دور ميکند، بايد شناسايي شود؛ زيرا يکي از عرصههاي مهم خودسازي رفع موانع و مبارزه با ضعفها و نقصهاست. خودشناسي در اين مقطع به معناي آگاهي به اموري است که در حقيقت موانع اصلي عقبماندگي انسان در اين راه هستند. روحية خودباوري ديني زيربناي عظمت و اقتدار ملتها و دولتها و راه رسيدن به عزت و شرافت، پيشرفت و توسعه مسلمانان است. با پيدايش خودباوري در افراد و ملتها استعدادها شکوفا و معضلات و مشکلات بر طرف ميشود.