1-6- توجه به الهي بودن علوم

1401/10/24 14:03
فصل قبل

 

بعضي  تصور ميکنند علوم دانشگاهي، صرفا بعد مادي داشته و ارتباطي به خداوند ندارد. در صورتي کهاين مباحث نيز همانند علوم ديني، الهي هستند. زيرا يکي از راههاي شناخت خداوند و رسيدن به يقين، بررسي قوانين وضع شده بر عالم هستي توسط خداوند متعال  و تفکر در آفرينش ميباشد. به عبارت ديگراين علوم به  تفسير فعل الهي ميپردازند. بنابراين الهي هستند و پرداختن به آن عبادت محسوب ميشود. در حديثي از امام رضا g آمده است:«عبادت به زيادى نماز و روزه نيست، بلکه عبادت بهانديشه نمودن در كار خداوند است[1]». همچنين از اميرالمومنين علي g منقول است که: «هيچ عبادتى همانند فكر وانديشه در آفريدههاي خداوند نيست[2]».

از منظر آيت الله جوادي آملي، علم را نميتوان به اسلامي و غيراسلامي قسمت کرد. لذا فيزيک،[مکانيک] يا طب، به اسلامي و غيراسلامي تقسيم نميشوند. بلکه علم اگر علم باشد و نه وهم و خيال و فرضيه محض، هرگز غير اسلامي نميشود. علمي که اوراق کتاب تکوين الهي را ورق ميزند و پرده از اسرار و رموز آن برمي‏دارد اسلامي و ديني است و معنا ندارد که آن را به ديني و غيرديني و اسلامي و غيراسلامي تقسيم کنيم. اگر تفسير قول خدا (قرآن)، علمِ اسلامي را به دست ميدهد، تفسير فعل خدا (آفرينش) نيز علمي را به دست ميدهدکه اسلامي محسوب ميشود. بنابراين علم الحادي وجود ندارد هرچند ممکن است عالِم ملحد وجود داشته باشد[3].

گاليله نيز به جنبه الهي توجه کرده و ميگويد «خداوند هم نگارنده کتاب تکوين است و هم مولف کتاب تشريع[4]». بنابراين علوم دانشگاهي غيرالهي نبوده و استاد درس بايد همواره دانشجويان را بهاين نکته توجه دهد. چه بهتر است که توجه دادن دانشجو بهاين موضوع در اولين جلسه درس صورت گرفته و چنين بينشي به دانشجويان داده شود.

 


[1]. «لَيْسَ الْعِبَادَةُ كَثْرَةَ الصَّلَاةِ وَ الصَّوْمِ إِنَّمَا الْعِبَادَةُ التَّفَكُّرُ فِي أَمْرِ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ» (الكافي، ج‏2، ص55).

 

[2]. «لَا عِبَادَةَ كَالتَّفَكُّرِ فِي صَنْعَةِ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ»(بحار الأنوار، ج‏68، ص 324).

 

[3]. - ر.ک: منزلت عقل در هندسه معرفت، صص134-144.

 

[4]. - از علم سکولار تا علم ديني، ص8.

 

فصل بعد