2-6- سيستم‌هاي‌اندازه گيري

1401/10/24 14:45
فصل قبل

 

سرفصل: مقدمه

نمونه9-مطلب درسي: اهميتاندازه گيري دقيق

در سيستمهاي تجربي،اندازه گيري دقيق از اهميت بسزايي برخوردار است. اهميت توزين دقيق در ميان دانشمندان بسيار زياد بوده و دراين راه مرارتهاي بسياري را تحمل کردهاند. به عنوان نمونه ميتوان به ابوالفتح عبدالرحمن منصور خازني اشاره کرد که از ابداعات مهم وي ساخت ترازويي آبي براياندازهگيري جرم حجمي و خلوص اشيا بودهاست که بدليل نشان دادن تقلبات گسترده ماموران حکومتي، توسط مقامات حکومتي نابود شد و وي نيز از غصه آن، فوت کرد !

در قرآن و روايات نيز تأکيد بسياري بهاندازه گيري دقيق انجام شده است. به عنوان نمونه خداوند در قرآن ميفرمايد: «وَزِنُوا بِالْقِسْطَاسِ الْمُسْتَقِيم؛[1] با ترازوى صحيح وزن کنيد».

 

جهت مطالعه بيشتر:

«وَ يَا قَوْمِ أَوْفُواْ الْمِکْيَالَ وَ الْمِيزَانَ بِالْقِسْطِ وَ لاَ تَبْخَسُواْ النَّاسَ أَشْيَاءهُمْ وَ لاَ تَعْثَوْاْ فِي الأَرْضِ مُفْسِدِينَ؛[2] واي قوم من! پيمانه و وزن را با عدالت، تمام دهيد! و بر اشياء مردم، عيب نگذاريد و از حق آنان نکاهيد و در زمين به فساد نکوشيد».

«اوفوا الکيل و لا تکونوا من المخسرين وزنوا بالقسطاس المستقيم وَ لا تَبْخَسوا النَّاس أَشيَاءَهُمْ وَ لا تَعْثَوْا فى الاَرْضِ مُفْسِدِينَ؛[3] حق پيمانه را ادا کنيد)و کم فروشى نکنيد (و مردم را به خسارت نيفکنيد. با ترازوى صحيح وزن کنيد. حق مردم را کم نگذاريد و در زمين فساد ننمائيد.

«و اَقيمُوا الوَزن بِالقِسطِ و لاتُخسِرُوا الميزان؛[4] و وزن را بر اساس عدل برپا داريد و ميزان را کم نگذاريد».

 


[1]. اسراء:35.

 

[2]. هود:85.

 

[3]. شعرا:181-183.

 

[4]. الرحمن:9.

 

فصل بعد