تفاوت برنامه ريزي آموزشي و درسي

1401/11/30 11:00
فصل قبل

 

در بررسي و مقايسه برنامه ريزي آموزشي و درسي ميتوان تفاوتهاي عمدهي اين دو مفهوم را به صورت زير مشخص ساخت:

برنامه ريزي درسي، ويژه تر و اختصاصي تر از برنامه ريزي آموزشي است؛ زيرا برنامه ريزان آموزشي در حوزه کلي نظام آموزشي فعاليت ميکنند؛ و با تحولات کمي نيروي انساني و نيازهاي کمي اجتماعي سروکار دارند. برنامه ريزي درسي عمدتاً با مسائل کيفي و به طور خاص يادگيري و تربيت مرتبط است. برنامهي آموزشي تاثير عوامل و نهادهاي ديگري مانند عوامل جمعيت شناختي، عوامل اقتصادي و عوامل سياسي را به طور کلي و کمي بر نظامهاي آموزشي مورد بررسي قرار ميدهد درحالي که برنامهريزي درسي به صورت رسمي و مستقيم توجه کمي به آنها دارد.

برنامه ريزي درسي بيشتر با مباني روان شناختي، فلسفي و اجتماعي آموزش و پرورش سر و کار دارد و پايههاي تئوريک خود را از اين رشتهها ميگيرد، ولي برنامه ريزي آموزشي بيشتر با مباحث و مدلهاي کمي جمعيت شناسانه، خط مشيها و سياستهاي دولت و جنبههاي اقتصادي آموزش و پرورش مرتبط است. پيامدهاي اقتصادي و اجتماعي و حتي سياسي برنامههاي درسي و تاثير آن بر تحولات نيروي انساني جامعه و توسعهي اقتصادي و اجتماعي مورد بحث قرار ميگيرد.

برنامهي درسي معمولا بر جنبه کيفي و محتوايي آموزش تاكيد ميکند و با فرايند تعليم و تربيت سروکار دارد؛ اما برنامههاي آموزشي، بيشتر جنبه کمي داشته و با فرم و تشکيلات آموزش و پرورش مرتبط هستند.[1]

 


[1].  يار محمديان، 1388، ص 20.

 

فصل بعد