ضرورت بیان نمونه‌های خودباوری و خودباختگی

1401/09/14 15:14
فصل قبل

 

با توجه به اهميت خودباوري و زيانهاي خودباختگي بايد به دنبال راهکارهايي براي تحقق خودباوري و گريز از خودباختگي بود. براي اين کار روشهاي مختلفي وجود دارد. يکي از اين روشها که براي کلاس درس مناسب است، بيان نمونههاي خودباوري و خودباختگي است.

اساتيد و مسئولان بايد زبان تشويقکننده و به حرکتآورنده را به کار بگيرند تا روح جويندگي، اميد و اتکابهنفس را در بين نسل جوان تقويت کنند. بايد سعي شود به دانشجويان آموخته شود که با روح اعتماد به نفس ميتوانند مسائل کشور را با تحليلها و انگيزهها و فهم خودي حل کنند. در محيطي که خودباوري وجود دارد همه نوع قلهاي را ميتوان فتح کرد. اعتماد به نفس ملي بايد در نخبگان کشور بروز کند تا باعث کاهش فرار مغزها از کشور شود.

نمونههايي از خودباوري و استقلال در صنعت برق:

در ادامه نمونههايي از خودباوري و استقلال ايرانيان در صنعت برق ذکر ميشود که توسط دانشمندان ايراني اعم از مقيم داخل يا خارج از کشور ارائه شده است:

خودکفايي ايران در طراحي، ساخت، نصب و راهاندازي تأسيسات پست 63 کيلوولت با ظرفيت 15 مگاولت-آمپر بدون استفاده از ظرفيتهاي خارجي (طرح اوليه اين پست برق ايران با ظرفيت پانزده مگاولت-آمپر در استان خراسان در حالي ساختهشده که تمامي قطعات و تجهيزات اين پروژه از بازارهاي داخلي تأمين شده است[1]).

توليد برق براي تأمين نيازهاي کشور و صادرات آن به کشورهاي همسايه؛

خودکفايي ايران در ساخت نيروگاه و فناوريهاي صنعت برق و توانايي ساخت نيروگاه در کشورهاي ديگر و انتقال دانش فني اين حوزه به ساير کشورهاي خاورميانه  (براي نمونه ساخت نيروگاه برق المصيب عراق به وسيله مهندسان نيروگاه نکا)

وجود کتابهاي فارسي تأليف اساتيد ايراني در برخي از شاخههاي مهندسي برق؛

تعداد درخور توجه مقالات علمي محققان ايراني، چاپشده در مجلات معتبر دنيا؛

طراحي و ساخت انواع پهپاد و بالگرد؛

طراحي و پرتاب ماهواره (دستيابي به دانش فناوري فضايي يکي از دستاوردهاي سالهاي اخير کشور است و حتي باوجود فاصله زياد ايران با صنعت پنجاه ساله فضايي جهان، موفق شده در ميان کشورهاي صاحب چرخه کامل فناوري ماهواره، جاي گيرد.)

ابداع مدارهاي خودترميمگر

علي حاجي ميري پروفسور مهندسي الکترونيک در موسسه فنّاوري کاليفرنيا طي تحقيقات خود بر روي ترانزيستورها و مدارهاي يکپارچه، مدارهايي توليد کرد که در صورت بروز اختلال در يک يا چند ترانزيستور ميتواند بهصورت خودکار آنها را ترميم يا جايگزين کند. ترانزيستورها در تراشههاي رايانهاي طي دهههاي اخير بهسرعت درحال کوچک و سريع شدن بوده و امکان جاگرفتن بيش از بيليونها ترانزيستور در يک مدار به وجود آمده است. در نتيجه ابعاد تجهيزات الکتريکي نيز کاهش پيدا کرده است؛ اما اين مدارهاي يکپارچه با مشکلي بزرگ مواجهاند و آن اينکه در صورت ازکارافتادن يکي از ترانزيستورها تمامي مدار از کار خواهد افتاد.

علي حاجيميري براي رفع اين مشکل با الهام از سيستمهاي زيستي که باوجود اختلالات مداوم قادر به خودترميمي هستند، مدارهاي خودترميمشوندهاي توليد کرد که توانايي رديابي، جداسازي و ترميم اختلالات خود را با استفاده از بهبود خصوصيات ديگر قسمتهاي سيستم بهمنظور پر کردن خلأ ترانزيستور آسيبديده و معرفي ترانزيستورهاي کمکي به سيستم خواهد داشت. به گفته وي ترانزيستورهاي مشابه در يک مدار از عملکرد و سرعتهاي متفاوتي برخوردارند که با استفاده از همين خصوصيت و استفاده از حسگرهايي براي کنترل وضعيت مدار، ميتوان از غيرفعال بودن يک ترانزيستور آگاه شد. در اين صورت ترانزيستورهاي محرک ميتوانند ترانزيستورهاي کمکي را وارد عمل کنند تا در نهايت در کمتر از يکهزارم يا يکميليونيام ثانيه عملکرد کلي مدار بهبود پيدا کند.[2]

 

نمونههايي از دستاوردهاي فناوري فضايي و ماهوارهاي ايران را برميشمريم:

پرتاب موفقيتآميز ماهواره اميد با ماهوارهبر سفير اميد ساخت جمهوري اسلامي ايران.

پرتاب کاوشگرهاي 1،2،3،4 و محمولههاي زيستي با پرتابگرهاي کاملاً بومي و ايراني در راستاي اجراي پروژه اعزام انسان به فضا.

پرتاب موفقيتآميز ماهواره رصد.

پرتاب موفقيتآميز ماهواره نويد علم و صنعت.

پرتاب ماهواره فجر.

گفتني است روند رو به رشد صنعت صلحآميز فضايي ايران ادامه دارد و طراحي و ساخت چندين ماهواره در دست انجام است که با پرتابگرهاي داخلي به فضا پرتاب خواهند شد.[3]

نمونههايي از وابستگي و خودباختگي در رشته مهندسي برق:

معرفي مراجع درسي با مؤلفين خارجي در برخي از سرفصلهاي مصوب اين رشته عليرغم وجود کتب داخلي مناسبتر.

طراحي نکردن و نساختن مدارات مجتمع (آي سي) و قطعات الکترونيکي در داخل کشور.

مقبوليت بيشتر مطالب علمي موجود در مقالات و مجلات خارجي و کمتر بها دادن به منابع داخلي حتي زماني که اعتبار هر دو منبع يکسان باشد.

ترجيح ارسال مقالات به مجلات معتبر خارجي و کمتر بها دادن به مجلات معتبر داخلي.

ترجيح ارجاعدهي به مجلات خارجي از سوي نويسندگان و کمتر بها دادن به منابع داخلي به وسيله داوران (بهگونهاي که اگر دانشجو در پاياننامه دکتراي خود فقط به منابع فارسي ارجاع دهد، معمولاً داوران نميپذيرند يا اصرار بر داشتن مقالات خارجي براي ارتقاء عضو هيئتعلمي).

مقبوليت تجهيزات برقي با نمانام(برند) خارجي (خصوصاً کالاهايي که در صنايع نفت و پتروشيمي استفاده ميشود) در مقايسه با کالاهاي داخلي که کيفيت مشابه دارد.

 

 


[1]. تارنماي خبرگزاري مهر، (mehrnews.com/news/2504370).

 

[2]. به نقل از خبرگزاري مهر، (mehrnews.com/news/868215).

 

[3]. تارنماي سازمان فضايي ايران (isa.ir).

 

فصل بعد
نقدها و نظرات