سرفصل: کاني (مفاهيم و تعاريف)

1401/11/02 11:27
فصل قبل

 

نمونه 1: مطلب درسي: خواص فيزيکي کانيها

مشخصات فيزيکي کانيها تحت تأثير ويژگيهاي شيميايي و ساختماني آنها است. يکي از راههاي آسان و ارزان در شناخت و بررسي کانيها توجه به رنگ در نمونه دستي است. کانيها بر اساس رنگ به دو گروه با رنگ ثابت (ايدوکرومات) و با رنگبندي متغير (آلوکرومات) تقسيم ميشوند. کانيهايي که در شرايط تشکيل خود اجازه ورود يونهاي متفرقه به درون خود نميدهند، بهصورت تکرنگ ديده ميشوند؛ مانند مالاکيت که سبزرنگ است. اما کانيهايي که در شرايط تشکيل اجازه ورود يونهاي مختلف را ميدهند، بر اساس ترکيب آن يونها، تغيير رنگ ميدهند. مثلاً کوارتز در طبيعت به هر رنگي ديده ميشود. براي مثال ميتوان به عقيق و آمتيست اشاره نمود. کانيهاي تک رنگ بهراحتي قابل شناسايي هستند ولي کانيهاي چندرنگي به روشهاي پيچيدهتر و هزينه بيشتر براي شناسايي نياز دارند[1].

عنوان جهت الهي بحث: نشانههاي منافق

با اين توصيف ميتوان ايدوکروماتها و آلوکروماتها را به مؤمن و منافق تشبيه کرد از اين جهت که گروه اول يکرنگ و گروه دوم انسانهاي دورو و دورنگي هستند که تشخيص آنها سخت و پيچيده است.

"بدون شك نفاق و منافق‏، مخصوص عصر پيامبرa نبوده است و در هر جامعه‏اى اين برنامه و گروه وجود دارند، منتها بايد بر اساس معيارهاى حسابشده‏اى كه قرآن براى آنها به دست مى‏دهد شناسايى شوند، تا نتوانند زيان و يا خطرى ايجاد كنند. در آيات قرآن و روايات اسلامى نشانه‏هاى مختلفى براى آنها ذكر شده است ازجمله:

هياهوى بسيار و ادعاهاى بزرگ، گفتار زياد و عمل كم و ناهماهنگ در گفتار و عمل.

در هر محيطى رنگ آن محيط را گرفتن و با هر جمعيتى مطابق مذاق آنان حرف زدن، با مؤمنان«آمَنّا» گفتن و با مخالفان «إِنَّا مَعَكُمْ»!

حساب خود را از مردم جدا كردن، و تشكيل انجمنهاي سرى، و مرموز با نقشه‏هاى حسابشده دادن.

خدعه و نيرنگ و فريب و دروغ و تملق و چاپلوسى، پيمانشکني و خيانت.

خودبرتربيني، مردم را ناآگاه، سفيه و ابله قلمداد كردن و خود را عاقل و هوشيار دانستن.

خلاصه دوگانگى شخصيت و تضاد برون و درون كه صفت بارز منافقان است پديده‏هاى گوناگونى در عمل و گفتار و رفتار فردى و اجتماعى آنها دارد كه با اين نشانهها مى‏توان آنها را شناخت.[2]

 


[1]. مثال ديگر در اين زمينه: پيريت که در ظاهر داراي رنگ طلايي است ولي رنگ خاکه آن سياه است، طلاي جاهلان ناميده ميشود. درحاليکه، طلا که رنگ ظاهري و رنگ خاکه طلايي دارد با ارزش است.

 

[2]. تفسير نمونه، ج‏1، ص 99.

 

فصل بعد