سرفصل: ژئوشيمي عناصر

1401/11/02 13:55
فصل قبل

 

نمونه 12: مطلب درسي: شناسايي و آزمايش نمونه

براي شناسايي خواص و رفتار فيزيكي، شيميايي و مکانيکي کانيها و سنگها، روشهاي مختلفي وجود دارد كه با انجام آزمايشهاي فيزيكي (رنگ، وزن حجمي، سختي و مقاومت) و شيميايي (انحلال اسيدي و بازي و رنگ شعله) امكان شناسايي کانيها و سنگها و تعيين ويژگيهاي موجود در آنها به وجود ميآيد. لذا انجام اين آزمايش جهت تعيين نوع و ويژگيهاي سنگ و كاني الزامي است.

عنوان جهت الهي بحث: آزمايش الهي راهي براي معلوم شدن عيار وجود انسان

يکي از سنتهاي تغييرناپذير خداوند سنت آزمايش و امتحان الهي است. خداوند در قرآن ميفرمايد:«أَحَسِبَ النَّاسُ أَنْ يُتْرَکُوا أَنْ يَقُولُوا آمَنَّا وَ هُمْ لا يُفْتَنُون؛[1] آيا مردم گمان کردند همينکه بگويند: ايمان آورديم، به حال خود رها ميشوند و آزمايش نخواهند شد؟!»

اين آزمايش براي آن است که معلوم شود انسان تا چه اندازه در ادعاي ايمان و نيکوکاري صادق است:  «وَ لَقَدْ فَتَنَّا الَّذينَ مِنْ قَبْلِهِمْ فَلَيَعْلَمَنَّ اللَّهُ الَّذينَ صَدَقُوا وَ لَيَعْلَمَنَّ الْکاذِبينَ؛[2] درحاليکه يقيناً کساني را که پيش از آنان بودند، آزمايش کردهايم [پس اينان هم بيترديد آزمايش ميشوند]، و بيترديد خدا کساني را که [در ادعاي ايمان] راست گفتهاند ميشناسد، و قطعاً دروغگويان را نيز ميشناسد.»

در اينجا تذکر دو نکته لازم است:

توجه به اينکه انسان دائماً در حال آزمايش است باعث ميشود تحمل سختيها و نيز مخالفت با هواها و هوسها آسانتر شود.

فلسفه آزمايش الهي آن است که وضعيت ايمان و باطن انسان براي خودش معلوم شود چراکه ممکن است انسان گمان کند مراحلي از ايمان و اخلاق را طي کرده درحاليکه چنين نيست و اين حقيقت تنها در زمان آزمايش معلوم ميشود. از اينرو امتحانات الهي يکي از الطاف الهي در حق انسان است.

 


[1]. عنکبوت: 2.

 

[2]. عنکبوت: 3.

 

فصل بعد