کتاب
جهتگیری الهی - فرهنگی در تدریس رشته مهندسی معدن
فهرست
تاریخچه
سرفصل: مراحل کانهآرايي
1401/11/03 11:59فصل قبل
نمونه 39: مطلب درسي: آزادسازي کانيها از کانسنگ
کانسنگها، از دودسته کاني تشکيلشدهاند. يک دسته کانيهاي باارزش که هدف اصلي فرآيند است و دسته دوم که در فرآيند، موردنظر نيستند و باطله ناميده ميشود. اين دو دسته کاني بايد به روشهاي گوناگون و با استفاده از اختلاف خواص کانيها از هم جدا شوند. براي اين منظور لازم است ابتدا کانسنگ را به ابعادي رساند که ذرات تا حدود زيادي هر يک بهتنهايي از يک کاني تشکيلشده باشند. اين عمل " آزاد کردن" کانيها ناميده ميشود که با خرد کردن کانه طي چند مرحله سنگشکني و آسيا انجام ميشود.
عنوان جهت الهي بحث: آزادي از حب دنيا
انسان در زندگي دنيا از يک سري نعمتها و لذتها برخوردار است که براي بقا و استمرار زندگي گريزي از آنها نيست. اما به مرور اين نعمتها و لذتها موجب دلبستگي انسان به دنيا و غفلت او از آخرت (بهعنوان هدف نهايي خلقت انسان) ميشود. ازآنجاکه خداوند نسبت به بندگانش محبت دارد، گاهي آنها را در دنيا به گرفتاري مبتلا ميسازد تا دلبستگي آنها به دنيا کم شود. ازاينروست که هر چه درجه ايمان بيشتر شود، بلا و گرفتاري بيشتر ميشود. چون خداوند ميخواهد بندگان محبوبش از محبت دنيا آزاد شوند و به او رويآورند. در حديث است که «خداوند قومي را دوست ندارد، مگر آنکه آنها را مبتلا به مشکلاتي ميکند»[1] و حافظ شيرينسخن ميگويد:
هر که در اين بزم مقربتر است جام بلا بيشترش ميدهند
لذا براي رسيدن به کمال و تبديل شدن به انسان کامل با بيشترين فضايل انساني و کمترين رذايل بايد اين آزادسازي انجام شود.
[1]. از امام صادق عليهالسلام آمده است: «إِنَّ أَشَدَّ النَّاسِ بَلَاءً الْأَنْبِيَاءُ ثُمَّ الَّذِينَ يَلُونَهُمْ ثُمَّ الْأَمْثَلُ فَالْأَمْثَل» يعني انبياء و سپس کساني که در مقام پس از ايشان قرار دارند، به ترتيب، يلا و گرفتاريشان بيشتر است ـ (الكافي، ج2، ص253) ـ و يا «مَا أَحَبَّ اللَّهُ قَوْماً إِلَّا ابْتَلَاهُم» يعني خداوند قومي را دوست ندارد، مگر آنکه آنها را مبتلابه مشکلاتي ميکند ـ (همان) ـ و يا «إنَّ اللَّهَ إِذَا أَحَبَّ عَبْداً غَتَّهُ بِالْبَلَاءِ غَتّا» يعني خداوند وقتي عبدي را دوست دارد، به بلاي گرفتار ميکند. (الكافي، ج2، ص254).