سرفصل: ژئوشيمي

1401/11/03 10:11
فصل قبل

 

نمونه 13: مطلب درسي: عيارسنجي و تجزيه دستگاهي

روشهاي مختلف تجزيه شيميايي عناصر و مواد معدني با دستگاههاي مختلفي مثل ICP، جذب اتمي، XRD، XRF و روشهاي طيفسنجي و غيره نيازمند نمونههاي استاندارد است تا کاليبراسيون دستگاه صورت گيرد و امکان تعيين عناصر و خطاي اندازهگيري به وجود آيد. لازم به ذکر است در تمام اين روشها درنهايت براي اطمينان از صحت و دقت آناليزهاي انجام شده نياز به يک معيار قابل قبول جهت مقايسه نتايج با آن وجود دارد. براي مثال جهت اطمينان از صحت نتايج آناليز يک عنصر با دستگاه جذب اتمي نياز به لامپ آن عنصر هست. اين نمونهها گاهي خالص و گاهي با عيار کمتري هستند ولي دقت اندازهگيري آنها بالاست.

عنوان جهت الهي بحث: پيامبران و اوصيا شاخص سنجش

در مورد اعمال انسانها نيز چنين است يعني براي اندازهگيري درجات رشد و انحطاط انسان ميزاني وجود دارد. همانگونه که خداوند ميفرمايد: «وَ نَضَعُ الْمَوازينَ الْقِسْطَ لِيَوْمِ الْقِيامَةِ فَلاتُظْلَمُ نَفْسٌ شَيْئاً؛[1] ما ترازوهاي عدل را در روز قيامت برپا ميکنيم پس به هيچکس کمترين ستمي نميشود.» البته بر خلاف عيارسنجي که ميتواند حتي معيار خالصترين نباشد در مورد اعمال انسانها چنين نيست بلکه ميزان سنجش عيار انسانها بهترينها و خالصترينها هستند. در حديثي از امام صادق g در تفسير آيه فوق آمده است که آن موازين (شاخصها) پيامبران و اوصياى آناناند[2]. چون پيامبران و اوصيا، مجسمه تقوا و حق هستند و حقيقت هر حسنهاى در وجود آنها به كمال رسيده است، اعمال مردم با اعمال آنان سنجيده مىشود. پس اگر قرار باشد اعمال انسان با يک انسان معمولي مقايسه شود براي اصلاح نفس تلاش کمي نياز است و اگر قرار باشد با يک عالم رباني مقايسه گردد تلاش مضاعفي نياز است. اما واقعيت اين است که سنجش اعمال با شاخصي فراتر از اينهاست و آن پيامبران و اوصياء الهي هستند.

 


[1]. انبيا:47.

 

[2]. عن أَبِي عَبْدِ اللَّهِ عَلَيْهِ السَّلَامُ‏ فِي قَوْلِهِ تَعَالى‏: «وَ نَضَعُ‏ الْمَوازِينَ‏ الْقِسْطَ لِيَوْمِ‏ الْقِيامَةِ» قَالَ‏: «الْأَنْبِيَاءُ و الْأَوْصِيَاءُ عَلَيْهِمُ السَّلَام‏». (الكافي، ج‏1، ص419).

 

فصل بعد
نقدها و نظرات