تقریظ دکتر احمد مجد

1401/09/30 11:41
فصل قبل

به نــام خداوند جان و خرد            کزين برتر انديشه بر نگذرد

کتاب «رهنمودهايي براي تدريس در رشتهي زيستشناسي[1]» که نتيجهي کوشش جمعي از علاقهمندان زيستشناسي و علوم انساني است، داراي مطالبي مفيد و قابل تعمّق است که در حدّ «رهنمودهايي» است براي استفادهي بهتر از بخشي از علوم تجربي «زيستشناسي» در افزايش جهانبيني و نگرش ديني، اخلاقي،الهي.

در برخي فصول کتاب کوشش شده است با ذکر مثالهاي قابل طرح از پديدهها و فرآيندهاي زيستي، ايجاد سؤال در فکر و ذهن خواننده، توجّه به خلقت، خالق، آفرينش و مبدأ آفرينش بيشتر و اصوليتر شود. برخي فصول و مطالب نيز براي گسترش جهانبيني، اهمّيت حيات، حق زيستن براي همه جانداران، اهمّيت محيط زيست سالم، مفيد و مؤثرند. در خصوص برخي مطالب نيز جاي سؤال، بحث و نقد وجود دارد که خود ميتواند در جذابيت، همانديشي، جستجوگري و دانشپژوهي براي مسائل مطرحشده، تکميلکننده و با پاسخ خوانندگان محترم به ابهامات مفيد و مناسب باشد.

در پارهاي از فصول و مطالب بر لزوم هماهنگي و همگرايي بين علوم تربيتي، علوم نظري، هنر، اخلاق و... تأکيد شده که از ديدگاههاي مثبت و ارزشمند تدوينکنندگان کتاب است، امّا در برخي موارد به پيشرفتهاي شگرفي که مديون علوم تجربي و از جمله زيستشناسي در کشف اسرار خلقت، اعتلاي تمدّن بشري، خودشناسي و خداشناسي است، بهاي لازم داده نشده و سوء استفادههاي تعدادي از دنياطلبان و سکولارها به اين علوم نسبت داده شده است که جاي تغيير و اصلاح دارد.

بخش زيستشناسي در دوران معاصر نياز به گسترش دارد و تنها آوردن نام چند مرکز پژوهشي، دانشگاهي کافي نيست، همچنين اکثر قريب به اتفاق مثالها از نمونههاي جانوري و انساني است و شگفتيهاي عظيم زيستي گياهان که بويژه در بحثهايي چون: تنفّس، تنفّس نوري، تعرّق، فتوسنتز(نورآمايي)، پايداري در برابر عوامل نامناسب و هشدار در گياهان که هر کدام به سهم خود پيامهاي ظريف و دقيقي از عظمت خلقت و خالق را دارند، مغفول مانده است که إن شاء الله در چاپهاي بعدي اضافه خواهند شد.

بيترديد زحمات تدوينکنندگان محترم کتاب رهنمودهايي براي تدريس در رشتهي زيستشناسي با جهتگيري الهي فرهنگي که ميتواند شروع و چراغ راهي براي مسير اعتلاي دانش زيستشناسي و بهرهگيري هر چه بهتر از آن در شناخت شگفتيهاي خلقت و عظمت خالق اين زيبائيها و شگفتيها باشد، مورد رضاي پروردگار تواناست. سلامتي، توفيق روزافزون و ادامهي هر چه مفيدتر و پرثمر کوششهاي همه افرادي را که براي اين کتاب اوقات عمر عزيز خويش را صرف کردهاند، از خداوند منّان مسئلت دارم.

و من الله توفيق

دکتر احمد مجد

 


[1]. نام پيشنهادي استاد « رهنمودهايي براي تدريس در رشته زيستشناسي» بود اما براي همسان شدن با ساير کتابهايي که در اين زمينه تدوين شده يا در حال تدوين است، نام «جهتگيري الهي فرهنگي در تدريس رشته زيستشناسي» انتخاب شد.

 

فصل بعد
نقدها و نظرات