نمونه 10:مطلب درسي: بازخورد مثبت

1401/10/04 15:04
فصل قبل

 

اکسيتوسين هورموني است که از هستهي پاراونتريکولار هيپوتالاموس توليد و از طريق پايانههاي اکسوني درهيپوفيز پسين آزاد ميشود. اين هورمون ميتواند بر سلّولهاي ماهيچهي صاف پستان تأثير بگذارد و موجب تسهيل آزاد شدن شير از پستان شود. عوامل مختلفي ترشّح اين هورمون را تحريک ميکنند. يکي از اين عوامل گريه نوزاد است. ترس،ترشّح آن را کاهش ميدهد. علاوه بر اين، هورمون پرولاکتين توليد شير را در غدد پستاني زياد ميکند. مکيدن پستان مادر توسّط نوزاد، توليد شير را افزايش ميدهد.اين مثال نمونه اي از بازخورد مثبت درانسان است.

هماهنگي ميان مادر و نوزاد، بهگونهاي است که نوزاد بهصورت ناخودآگاه و غريزي گريه ميکند و شير مادر افزايش پيدا ميکند و پسازآن کودک شروع به مکيدن ميکند و اين در حالي است که کسي عمل مکيدن را به کودک آموزش نداده است و نوزاد نميداند که براي افزايش شير مادر بايد گريه کند. بيشک خداوند بهصورت غريزي اين امر را در نهاد کودک قرار داده است.

حضرت علي عليهالسلام ميفرمايند: «چه کسي به تو آموخت که غذا را از پستان مادرت بمکي؟»[1]

امام صادق (ع) نيز ميفرمايند: «چون کودک از جاي تنگ رحم به وسعت گاه دنيا وارد شود، به فرمان حکيم توانا شير براي او آماده ميگردد و به الهام الهي زبان بيرون ميآورد و لبها را حرکت ميدهد و طالب غذا ميشود[2]

 

 


[1]. «فَمَن هَداکَ لِاِحتِراءِ اَلغَذاء مِن ثَديِ اُمِّکَ.» نهج البلاغه، خطبه 162.

 

[2]. توحيد مفضّل، ص 51.

 

فصل بعد
نقدها و نظرات