نمونه‌هايي از خودباختگي يا وابستگي

1401/10/04 15:42
فصل قبل

 

الف) عدم تأليف کتب جامع در گرايشهاي مختلف زيستشناسي

بهرغم کتابهاي خوبي که درزمينهي علوم زيستي تأليف شده است، توانايي دانشمندان اسلامي و ايراني در زمينهي تأليف کتابهاي زيستشناسي بيش از اين است و بايد برنامه تأليف اين کتابها  در دستور کار دانشمندان اسلامي قرار گيرد البته برخي دانشمندان مسلمان و ايراني توانايي اين کار را دارند، امّا به دلايلي از جمله نداشتن اعتمادبهنفس، اقدام به اين کار نميکنند.

ب) استفاده نکردن از کتابهاي تأليفشده توسّط متخصّصان ايراني

از معدود کتابهاي خوبي که در زمينهي علوم زيستي تأليف شده است، استفادهي شايسته نميشود و در عوض گاهي تمايل غيرمنطقي به کتابهاي خارجي وجود دارد. درنتيجه با توجّه به ترجمه بودن بسياري از منابع زيستشناسي، مثالهايي که در خصوص مباحث تئوري مطرح ميشوند، بومي نيستند. همچنين در برخي مباحث مانند تکامل کتابهاي تأليف دانشمندان غربي تدريس ميشود، درحاليکه ممکن است با پيشفرضهاي غيرتوحيدي نوشتهشده باشد.

ج) کافي نبودن تحقيقات و فعّاليتهاي کاربردي بومي

هرچند در حال حاضر نسبت به گذشته تحقيقات، بيشتر رويکرد کاربردي بومي به خود گرفته است، امّا هنوز به نقطهي مطلوب نرسيده است. اين امر باعث وابستگي کشور به ديگر کشورها ميشود.

د) عدم توليد برخي از دستگاههاي تحقيقاتي پيشرفته در داخل

هرچند برخي دستگاههاي تحقيقاتي پيشرفته در داخل ساخته ميشود، امّا فناوري ساخت برخي از اين دستگاهها در داخل وجود ندارد و همين امر باعث وابستگي کشور ميشود. بخشي از دليل اين امر، عدم اعتمادبهنفس و ضعف روحيهي «ما ميتوانيم» است.

 بعضي از دستگاههاي تحقيقاتي پيشرفته که در آزمايشگاهها مورد استفاده قرار ميگيرند، به ايران فروخته نميشوند و در صورت فروش برخي از آنها بهگونهاي تنظيمشدهاند که بعد از مدّتزمان کوتاهي قابلاستفاده نيستند.

علاوه بر مواردي که بهعنوان نمونههاي خودباختگي و وابستگي ذکر شد، برخي حلقههاي مفقوده[1] نيز در اين رشته وجود دارد که مدرّس ميتواند آنها را به دانشجويان خود معرّفي نمايد تا به تحقيقات و فعّاليتهاي علمي آنها جهتدهي نمايد.

همراه نبودن مباحث نظري الهي و متافيزيکي با مباحث زيستشناسي، عدم ترويج کارهاي پژوهشي جمعي در اين رشته نمونهاي از حلقههاي مفقوده اين رشته است.

 


[1]. حلقه مفقوده يعني چيزي که بايد در رشته وجود داشته باشد، امّا مفقود است و درنتيجه مستقيم يا غيرمستقيم خودباوري را تحتالشعاع قرار ميدهد.

 

فصل بعد
نقدها و نظرات