نمونه 26: مطلب درسي: عملکرد هسته

1401/10/04 15:24
فصل قبل

 

هستهي سلّول يکي از قسمتهاي سلّول يوکاريوت است. در اين قسمت، عمدهي اطلاعات وراثتي سلّول قرار دارد و به کمک اين اطلاعات اغلب فعّاليتهاي سلّول کنترل و هدايت ميشود. اين که چه قسمتي از اين اطلاعات در هر سلّول فعّال باشد، باعث ايجاد سلّول خاص(مثلاً سلّول قلب يا سلّول پوست) ميشود. چنانچه اين اطلاعات دچار خدشه شود و آسيب ببيند، هدايت و رهبري هسته مختل شده و سلّول ميميرد يا سرطاني ميشود. چه کسي اين اطلاعات را در هستهي سلّول به وديعه گذاشته است؟ و چه نيرويي تصميم ميگيرد که چه قسمتي از اين اطلاعات در هر سلّول فعّال شود؟ هم اين اطلاعاتِ به وديعه گذاشته شده و هم فعّال شدن هر قسمتي از اين اطلاعات، (با در نظر گرفتن نقش محيط)، هدفمند و ناظر به نياز آينده موجود زنده است. اين همان تدبير و ربوبيت خداوند است.

از اين منظر سلّول نمونهي کوچکي از يک جامعه انساني است که نياز به امامت و هدايت آگاهانه و دقيق دارد. درصورتيکه امامت جامعه به نااهل سپرده شود، جامعه دچار انحطاط ميشود که مثالهاي متعددي از آن را سراغ داريم. چنانچه اين امامت به فردي واجد شرايط سپرده شود، زمينههاي کمال و پيشرفت آن جامعه فراهم ميگردد. خداوند متعال حضرت آدم را که هستهي اوليه جامعه انساني بود، پيامبر و معصوم قرار داد که تمام شرايط امامت جامعه را (که همان علم و عصمت باشد) داشت. از اين رو اسلام ناب قائل به امامت انتصابي از جانب خداوند است نه انتخابي يا اجباري. چون کسي جز خداوند نميداند چه کسي معصوم است و خداوند به هر کسي که بخواهد علم لازم را عطا ميکند. در صورت غيبت امام معصوم، هدايت و رهبري جامعه به شبيهترين فرد به معصومين واگذارشده است که همان فقهاي عادل هستند.[1]

 


[1]. در نامهي شريفي که مرحوم صدوق در کتاب کمالالدين از اسحاق بن يعقوب نقل ميکند، حضرت وليعصر(عج) در پاسخ به پرسشهاي او به خط مبارکشان مرقوم فرمودند: «أمّا الحوادث الواقعة فارجعوا فيهاا إلي رواة حديثنا، فإنّهم حجّتي عليکم و أنا حجّة الله عليهم؛ در رويدادهايي که اتّفاق ميافتد، به راويان حديث ما (فقيهان) مراجعه کنيد، زيرا آنان حجّت من بر شمايند و من حجّت خدا بر آنان هستم.» کمالالدين و تمامالنعمه، ص 483.

 

فصل بعد
نقدها و نظرات